rmn1 Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) Cześć, szukam grawela na okolice Wrocławia, jazda rekreacyjna, jakieś wycieczki mam nadzieję. Mam ~192cm wzrostu, nie chcę przedniej przerzutki, lubię ładne żeczy. Brałbym Eskera 7.0 2023, ale te malowanie jest mało atrakcyjne. Wole jednolity kolor ramy, i może połysk nie brokat. I nawet ten Kross bylby ok, gdyby nie to że nie wiadomo czy to kolor czy czerń Myślałem, że nie będzie problemu ze znalezieniem aluminiowej konkurencji, skoro Kross jest karbonowy i jest na grx 1x11 i mieści się w budżecie. Ale nic nie mogę znaleźć. Ładne rowery jak Diverge, Revolt czy Orbea Terra z 1x11 w tej cenie nie występuje. Mogę kupić coś używanego też, ale w tym rozmiarze nie jest łatwo. Pewnie nie jeden z Was szukał czegoś i ma sporą ilość modeli w głowie. A może brać co się podoba na 2x11 i wywalić przednia przerzutkę? To tak działa bez problemu? Może w sklepie mi taką wersję zrobią? Edytowane 9 Maja 2024 przez rmn1 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Jeżeli kupisz coś z napędem Shimano 2x10 lub 2x11, to korba GRX pod 1x kosztuje około 500 zł. Aktualną korbę sprzedasz i wyjdzie Ci mała różnica w cenie. Pytanie tylko, czy wtedy nie będziesz chciał zmieniać kasety, bo zacznie brakować przełożeń. No i wtedy będziesz miał "luźną" przednią manetkę. W niczym to nie przeszkadza w praktyce. No i prawdę mówiąc, nie wiem czy bym podchodził do napędu pod kątem wyglądu. Rozumiem o co Ci chodzi, ale wstrzelenie się w odpowiednio dobrany napęd 1x nie jest proste. Druga sprawa, że będziesz też potrzebował przerzutki ze sprzęgłem. Można się obejść bez, ale lepiej mieć. Cytuj
ernorator Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Jest szansa, że esker 7 był y za mały bo ich xl to standardowa L (56) u producenta tych ram, jestem 9cm niższy a XL eskera 7 jest dla mnie idealna. Kilka rowerów jest (z jednego sklepu tylko bo dalej nie szukałem) i nawet teoretycznie w rozmiarze a pewnie znajdzie się więcej w innych sklepach. Polecam dzwonić i pogadać o cenie bo XS, S, XL i XXL sprzedają się słabiej niż M i L więc jest szansa na rabacik. https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-rondo-mylc-al-2024#tab.choose.size https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-1-2024#tab.choose.size https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-polygon-bend-r7#additional Cytuj
Wojcio Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) Wczoraj córka kupiła Mylca AL (w Centrum rowerowym, ale cena jak w sprint rowery) - jest piękny - w naturze wygląda szałowo. Poza tym ma dość unikalną geometrię, która ma być skuteczna w terenie (bunny hop wychodzi) - dłuższa rama, krótrzy mostek. Zważyłem przednie koło (z oponą, dętką i tarczą) 1700g czyli nieźle - obręcze są asymetryczne. Koło w moim Marinie ważyło 2100! Można narzekać na linki przez stery i pressfit, ale takie czasy - wygląda ładnie. Była jedna jazda (odebraliśmy 20:30) i dziewczyna jest zachwycona. Sama płaciła - pierwszy taki zakup. Koła i opony są tubeless ready. Z oszczędności - kaseta Microshift i korba markowana przez Rondo, ale suport z zewnętrzymi łożyskami i pustą osią. Ale są też plusy - oponu tubeless, tarcze są Sram, dobre siodełko i owijka. W porównaniu z eskerem praktycznie nie ma szans na zahaczenie butem o przednie koło w próbie ręką nie czuje się różnicy masy. Złomowe pedały są tylko na powrót. Edytowane 9 Maja 2024 przez Wojcio Cytuj
some1 Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 2 godziny temu, Krypto.Szosowiec napisał: Jeżeli kupisz coś z napędem Shimano 2x10 lub 2x11, to korba GRX pod 1x kosztuje około 500 zł. Aktualną korbę sprzedasz i wyjdzie Ci mała różnica w cenie. Korba GRX 2x11 jest taka sama jak w 1x11. Wystarczy zmienić przednie zębatki na tarczę NW i odkręcić przednią przerzutkę. Sam tak zrobiłem, po sprzedaży zdemontowanych części wyszedłem na plus Z drugiej strony jakbym od razu wziął rower w konfiguracji 1x11 to bym jeszcze więcej zaoszczędził. Ale tylna przerzutka 2x11 ma krótszy wózek niż 1x i raczej będzie miała problem z kulturalną obsługą kaset o większej rozpiętości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi