toomees Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja (edytowane) Witam. Jakiś rok temu gdy złapałem gumę, zauważyłem że mam luz w tym kole. Nie jest duży, tak na oko około 1-2 mm od pionu w obie strony. Od tamtego czasu nic z tym nie robię rower jeździ, koło się kręci, ale z tyłu głowy gdzieś mam tą myśl, że tak nie powinno być. Jedyne co mi przychodzi na myśl to zużyte łożysko w piaście, albo cała piasta już zużyta, a może wyrobione mocowanie w widelcu ramy. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaka może być przyczyna? Edytowane 8 Maja przez toomees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja No pewnie, że nie powinno tak być. Luzy na piaście to normalna rzecz, którą się kasuje (trochę lipa że tak dwa lata jeździłeś). Zerknij chociażby tutaj: https://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/warsztat_rowerowy/5801/konserwacja_piast 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomees Napisano 8 Maja Autor Udostępnij Napisano 8 Maja Dzięki za link. Moja piasta to SHIMANO FH-M495A. Jakie do nich łożyska pasują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja To piasta z kulkami. https://si.shimano.com/en/pdfs/ev/FH-M495A-2557/EV-FH-M495A-2557B.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Maja Udostępnij Napisano 9 Maja Jak dwa lata jeździłeś z luzem na piaście z kulkami, to duża szansa że zniszczyłeś bieżnie i teraz nie uda Ci się wyregulować żeby luzu nie było. Strzelam że będzie miejscami za luźno, a miejscami za ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomees Napisano 11 Maja Autor Udostępnij Napisano 11 Maja Mam nadzieję że nie, bo przez ostatnie trzy lata sporadycznie wsiadałem na rower, ale niestety jak już wsiadłem to zazwyczaj zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów. Niestety na niekorzyść przemawia też moja waga ok. 80 kg, która mogła przyspieszyć zużycie kulek i bieżni. A czy mógłby mi ktoś podesłać link, do oferty z taką piastą jak moja lub kompatybilną z moją przerzutką? Piasta: SHIMANO FH-M495A Przerzutka: SHIMANO DEORE SLX RD-M662 SGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi