Elthing Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Cześć, chciałbym kupić Marina DSX 2 2024r i mam problem z doborem ramy - jestem na granicy rozmiarów producenta. Może ktoś miał podobny dylemat. Pytałem dwa sklepy i różne opinie - jeden sklep M drugi L Moje wymiary: Wzrost:178 Przekrok:81 Długość ręki:60 Dolna część nogi:51 Dzięki za pomoc! Sebastian Cytuj
chudzinki Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 I zapewne oba sklepy mają rację... Musisz zmienić wzrost 😀. Nikt Ci jednoznacznie nie powie żebyś brał jeden bądź drugi. Mój głos na L, choć podsiodłówka długa w ... Widziałem co najmniej dwa tematy na forum ludzi, którym nie przypasiła geometria tego modelu. Osobiście przy bardzo podobnym wzroście do Twojego nie kupiłbym tego roweru. 1 Cytuj
Artur85 Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Na FB jest grupa (5) Made For Fun | Facebook jest tam sporo użytkowników DSX, może ktoś miał podobny dylemat. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) Ja kupiłem DSX1 L mając 187cm i bardzo dobrze mi pasuje. Przy 178 bym brał M, ale wiele zależy od proporcji i przyzwyczajeń. Dla mnie rozmiar jest idealny. Natomiast nadal nie jestem pewien wyboru między 1 a 2. Gdyby 2 miał homogeniczny napęd Shimano (podobno w pierwszej dostawie były takie, z kasetą 10-51), to bym wolał 2, ale tak, to tylko lepszy suport jest istotną zaletą. Jeszcze może 2 ma lepsze koła (bo tubeless). W moim koła są strasznie ciężkie, opony drutowe i właśnie zamówiłem koła i opony, które odchudzą rower o prawie 1,5 kg. Edytowane 8 Maja 2024 przez Wojcio 1 Cytuj
KSikorski Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) Myślałem o DSX, ale 1 i 2 są **ujowo zbudowane i w zasadzie tylko frameset się nadaje. DSX 3 jest kompletnie zbudowany (po za kołami no-name), ale cenę ma taką jak ważący poniżej 9kg sztywny MTB od Marka Konwy. Edytowane 8 Maja 2024 przez KSikorski Cytuj
Wojcio Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 DSX3 kosztuje 2 razy tyle co DSX 1. Za 3999 (tyle dałem) DSX 1 jest mocno konkurencyjny. Mój dziś dostał koła Fulcrum, opony Tufo i dętki TPU i doznał przemiany. Nie trudno zgodzić się z tezą, że DSX1 i w pewnym stopniu 2 są pełne kompromisów. Przednie koło z oponą i tarczą ważyło 2100g, a teraz jest 1480g - to jest różnica kolosalna, ale takie koło trafia się w rowerach grubo powyżej 10,000 niestety. Górski napęd jest dla mnie zaletą. Koszt całości nadal mocno poniżej DSX1. Cytuj
spidelli Napisano 20 Maja 2024 Napisano 20 Maja 2024 Wzrost to jedno a proporcje ciała to drugie. Też jestem u Marina na granicy rozmiarów, mam 2 rowery - gravele, jeden 54 i drugi - 56. Na tym mniejszym drętwieją mi łapy bo mam stosunkowo długie. Musisz się zmierzyć.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi