Neta25 Napisano 7 Maja 2024 Napisano 7 Maja 2024 Witam. Zaznaczę że jestem zielona w tym temacie ale już tłumaczę o co chodzi. Kupiłam rower stacjonarny, najzwyklejszy z licznikiem. Posiadam zegarek Garmin Venu 2 i zależało mi żeby na zegarku był pokazany dystans w związku z czym dokupiłam czujnik Magene. Po połączeniu poprzez Bluetooth po upływie 30 minut jazdy na zegarku pokazał mi się dystans 5 km a na liczniku rowerowym 15 km. Pytanie , co poszło nie tak 😆 Cytuj
Mihau_ Napisano 7 Maja 2024 Napisano 7 Maja 2024 gdzie założyłaś czujnik żyroskopowy do roweru stacjonarnego? Cytuj
pecio Napisano 7 Maja 2024 Napisano 7 Maja 2024 (edytowane) Na ramieniu korby to będzie liczyło kadencję a nie prędkość / dystans. Jaki masz trenażer? Rolkowy? To załóż na tylną piastę i skalibruj obwód koła w Garminach. Edytowane 7 Maja 2024 przez pecio Cytuj
ernorator Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Żeby mierzyć prędkość i odległość czujnik żyroskopowy potrzebuje mierzyć obroty koła, no tu się nie da raczej. Cytuj
Neta25 Napisano 8 Maja 2024 Autor Napisano 8 Maja 2024 Tak jest, jak baba się nie zna i posłuchała znajomego żeby kupić taki czujniki i że mam go zamontować na korbie(widać znajomy się zna tak jak ja🙈). W takim razie jaki licznik polecacie żeby łączył się z zegarkiem Garmin za nie duże pieniądze? Cytuj
pecio Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) Nie wiem czy wiesz ale prawie każdy zegarek Garmina może robić za licznik rowerowy. Odpalasz w nim aktywność rowerową. Masz nawet w nim takie coś jak trenażer. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych liczników. Pytanie tylko czy ten twój trenażer czyli to coś co zapodałaś zdjęcie ma transmisję danych ANT lub Bluetooth . Raczej nie ma więc nie połączysz tego z ZADNYM LICZNIKIEM CZY ZEGARKIEM. Ktoś ładnie Ciebie zrobił w balona z tym szpejem. Nie dasz rady tematu przeskoczyć inaczej jak zmieniając trenażer skoro chcesz pozyskać z niego dane do zegarka. Dla pewności wyślij linka do tego wynalazku ze zdjęcia. Edytowane 8 Maja 2024 przez pecio Cytuj
ernorator Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 X-Bike TX-320XB FLIX - nie ma łączności z niczym https://allegro.pl/oferta/rowerek-treningowy-mechaniczny-pionowy-rower-do-cwiczen-fitness-stacjonarny-15336538916 Ale jak masz już ten czujnik kadencji to można go jakoś wykorzystać, ściągnij aplikacje to niego i ustaw w tryb miernika kadencji, zamontuj na ramieniu korby, ustaw w rowerku stacjonarnym lekkie obciążenie i kręć w przedziale 80-90 obrotów korbą na minutę (najlepiej 85-95 ale może nie na początku) i tak im dłużej tym lepiej. Cytuj
Neta25 Napisano 8 Maja 2024 Autor Napisano 8 Maja 2024 7 godzin temu, pecio napisał: Nie wiem czy wiesz ale prawie każdy zegarek Garmina może robić za licznik rowerowy. Odpalasz w nim aktywność rowerową. Masz nawet w nim takie coś jak trenażer. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych liczników. Pytanie tylko czy ten twój trenażer czyli to coś co zapodałaś zdjęcie ma transmisję danych ANT lub Bluetooth . Raczej nie ma więc nie połączysz tego z ZADNYM LICZNIKIEM CZY ZEGARKIEM. Ktoś ładnie Ciebie zrobił w balona z tym szpejem. Nie dasz rady tematu przeskoczyć inaczej jak zmieniając trenażer skoro chcesz pozyskać z niego dane do zegarka. Dla pewności wyślij linka do tego wynalazku ze zdjęcia. https://allegro.pl/oferta/rowerek-treningowy-stacjonarny-rower-do-cwiczen-fitness-skladany-trex-sport-15162039482 Cytuj
dfq Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) @Neta25 No niestety to jest podstawowy rowerek treningowy. Nie połączysz go z żadnym urządzeniem zewnętrznym bo nie ma modułów obsługujących transmisję ANT+ czy BT. Masz tylko to co fabryka dała na ekraniku. Pomiar tętna odbywa się poprzez odczyt pulsu z rąk (mało wygodne). Edytowane 8 Maja 2024 przez dfq Cytuj
pecio Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Najprostszy i najbardziej prymitywny trenażer. Nawet nie ma koła zamachowego a o " dawkowaniu" obciążenia nawet nic nie napiszę. Nie ma szans aby połączyć z jakim kolwieg urządzeniem. Zostaje tylko odczyt kadencji i to też pod warunkiem ,że ten czujnik Magene jest w tym trybie działania. O prędkości , dystansie i innych parametrach z tym powiązanych musisz zapomnieć. Jak jednak zależy na danych i możliwości sparowania z zegarkiem Garmina to tylko wymiana trenażera . Jak masz rower to wystarczy kupić zwykłe proste rolki , czujnik zakładasz na tylną piastę i masz to wszystko na czym Tobie zależy. Cytuj
Neta25 Napisano 8 Maja 2024 Autor Napisano 8 Maja 2024 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj
spidelli Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Wykorzystaj to co masz czyli pomiar tętna. Te kilometry pod dachem to takie niepełnowartościowe 😉 Można też znaleźć treningi w oparciu o tętno i kadencję(a to masz) ale to już co nieco trzeba się orientować co kręcić i po co. Sam tak ćwiczyłem na starym trenażerze. Cytuj
chrismel Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Jazda na takim "rowerze" jest strasznie nudna. Nawet znacznie bardziej zaawansowane trenażery interaktywne podłączone do Zwifta nie każdego są w stanie zaabsorbować. Zanim zaczniesz inwestować w ten temat przekonaj się czy w ogóle masz tyle samodyscypliny żeby się zmusić do regularnych treningów w domu. Jak nie to polecam bardzo tanie i bardzo proste rozwiązanie. Wsiądź na zwykły rower, ten który akurat masz, znajdź sobie jakąś górkę w okolicy i podjeżdżaj pod nią. Jak się wciągniesz w treningi to możesz go urozmaić o interwały, treningi szybkościowe. Darmowe plany treningowe można znaleźć. A kręcenie na tym co masz to jest dobre dla chomika a nie dla człowieka Cytuj
Neta25 Napisano 8 Maja 2024 Autor Napisano 8 Maja 2024 Po ciąży chciałam pozbyć się zbędnych kilogramów, więc kupiłam jeden z tańszych rowerów i żałuję że nie dołożyłam kasy na lepszy bo tak jak Pan mówi kręcę na nim jak chomik ponieważ opór na nim jest znikomy. Cytuj
dfq Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) @Neta25 Na trening fitness jeśli tylko masz w pobliżu jakieś scieżki szutrowe, ziemne to polecam ci kupno kijków do Nordic Walking (nie mylić z emeryckimi spacerami z kijami trekingowymi po płaskim) . Idealny sport fitnesowy na wszystkie pory roku do treningu w 2-3 strefie tętna gdzie efektywnie spalasz kalorie z tkanki tłuszczowej a nie glikogen z mięśni. 10km w tempie 6-7km/h (2:28). Na tym "rowerku" to się zamęczysz psychicznie zanim coś spalisz. Edytowane 8 Maja 2024 przez dfq 1 Cytuj
chrismel Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) Rozumiem że przy małym dziecku ciężko może Ci być trenować na zewnątrz. Ale żeby miało to szanse powodzenia to wg. mnie trenażer interaktywny + Zwift będzie niezbędny. Można znaleźć mnóstwo informacji na ten temat. Poniżej wklejam filmik nakręcony przez dziewczynę - może przyjemniej będzie go oglądać z kobiecego punktu widzenia: Edytowane 8 Maja 2024 przez chrismel 1 Cytuj
Eathan Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 @Neta25 można też iść na całość. Kupić przyczepkę i wozić ze sobą dziecko. Tutaj masz przykład z męskiego punktu widzenia 2 Cytuj
spidelli Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) 15 godzin temu, chrismel napisał: Ale żeby miało to szanse powodzenia to wg. mnie trenażer interaktywny + Zwift będzie niezbędny. Bez przesadyzmu. Na początek wystarczy nawet taki rowerek + oglądanie serialu. Byle konsekwentnie i systematycznie. Do tego idzie lato, więc można dorzucić aktywność na powietrzu. Potem można wdrożyć coś na tętnie albo tętnie i kadencji. A reszta to potem, ryczałtem, razem z zaległą ratą za hibernację Cytat Tutaj masz przykład z męskiego punktu widzenia Zaraz Kolegę weźmie w obroty forumowa policja 🤣 Edytowane 9 Maja 2024 przez spidelli 1 Cytuj
pecio Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) A teraz tak bardzo śmiertelnie poważnie....... można by zrobić z tego trenażerka namiastkę smarta. Rozmontować te plastiki z przodu gdzie kryje się cała maszyneria. Na tej namiastce koła zamachowego wkleić tą Magenkę ale tak aby nie kolidowała z systemem "spowalniającym". Potem w zegarku pod pozycją czujniki odpowiednio to skalibrować przez podanie obwodu koła . Ten parametr trzeba dobrać eksperymentalnie tak aby wynik pokrywał się ze wskazaniami tego trenażerka. Potem można jeszcze dodać jeden czujnik na korbę aby mierzył kadencję. I tym sposobem mamy pseudo smarta treningowego. Jak opór generowany jest mizerrny to to też można podrasować. Do tego wszystkiego potrzebujemy tylko pomysłowego Dobromira -sztuk jeden.😉😁 Temat do ogarnięcia w pół godzinki. Edytowane 9 Maja 2024 przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi