dlugi911 Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Cześć, próbuje dobrać szersze opony do roweru dziewczyny. Ma ona oldschool'owy rower LONGUS Trecking 2000 na obręczach Wolber GTX 622(700C), na ten moment są na nich założone opony szosowe 25C. Zmierzyłem obręcz, ma wewnątrz ma szerokość 15mm (na zewnątrz 20mm). Chce je wymienić na coś szerszego tak abyśmy mogli podczas wycieczek zjechać z asfaltu na jakieś ubite drogi gruntowe/ścieżki leśne. Czy jak założę oponę Schwalbe G-One Allround 700x35C to będzie to grało z tymi obręczami? W ramie i na widelcu jest miejsca na szersze opony, jednak w moim przypadku to obręcz mnie ogranicza z tym że rożne źródła podają różną maksymalną szerokość opony dla takiej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Znalazłem w necie specyfikację tego roweru (?) i wygląda, że opony 35c były fabrycznie. Trzeba tylko pamiętać, że stary rower z obarczonymi hamulcami może mieć zużyte boki obręczy - szersza opona, wyższe ciśnienie i BUM. Przyjrzyj się, czy boki nie są przetarte. Ładny rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi911 Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja Cytat Znalazłem w necie specyfikację tego roweru (?) i wygląda, że opony 35c były fabrycznie. Trzeba tylko pamiętać, że stary rower z obarczonymi hamulcami może mieć zużyte boki obręczy - szersza opona, wyższe ciśnienie i BUM. Przyjrzyj się, czy boki nie są przetarte. Ładny rower. W tej specyfikacji są obręcze Wolber M59, a wg informacji z internetu one maja szerokość zewnętrzną 24mm (a ja mam WOLBER GTX, 20mm szerokości). Na obręcz M59 opony 35C bez problemu podejdą, a dla moich felg w zależności od źródła granicznym rozmiarem jest 27C albo 34C albo 35C i mam zagwozdkę jak bardzo optymistycznie mogę podejść do tego bo nie mam dużego doświadczenia z doborem opon rowerowych. Na szczęście moje obręcze są w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi