snejkky Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Witam wszystkich, tak jak wyżej widać, chciałbym wymienić w swoim rowerze opony na bardziej szosowe, 95% czasu jeżdżę po asfalcie, chciałbym jeździć trochę szybciej, a myślę że takie opony mogłyby mi w tym pomóc. Pytanie do was - jakie polecacie opony do tego typu roweru, myślałem nad rozmiarem 32mm, ale tu się pojawia kolejne pytanie, a mianowicie mój dokładny model roweru to: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-cross/rower-crossowy-indiana-x-cross-5-0-m21-meski-czarno-szaro-brazowy Gdzie mógłbym najszybciej sprawdzić czy taki rozmiar opon będzie tu pasował. Z góry dzięki za odpowiedzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Możesz założyć, ale więcej zyskasz jak założysz opony tej samej szerokości co masz, ale lżejsze i z bieżnikiem "szosowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja Więcej zyskam na prędkości? Mówię tu stricte o asfalcie, wydaje mi się że przy 32mm i wyższym ciśnieniu w oponach opory będą na korzyść niniejszych opon. Jeżeli założę 38 to prawdopodobnie nie wtlocze tam tyle barów co do 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja (edytowane) Jeździłeś kiedyś na takich "kamieniach"? Poza gładkim asfaltem to będzie mordęga, a czy zyskasz na prędkości? Na takiej pozycji w rowerze crossowym to bardzo wątpię... Popatrz na https://www.bicyclerollingresistance.com/ EDIT. A najlepiej to sprzedaj ten rower i kup choćby Kands Pure - da Ci to dużo więcej niż ładowanie opon szosowych do Twojego roweru 🙂. Edytowane 7 Maja przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja Tak jak napisałem -95% czasu jeżdżę po asfalcie, chciałbym trochę "uszosowić" rower, a na szosach jeżdżą na takich, a nawet wiele węższych oponach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja (edytowane) 25 minut temu, snejkky napisał: wydaje mi się że przy 32mm i wyższym ciśnieniu w oponach opory będą na korzyść niniejszych opon Przejrzy testy porównawcze takich samych o różnych szerokościach na różnych ciśnieniach na stronie którą podlinkował kolega. Potem odwiedź YT i też ma testy opon o różnych szerokościach. Dla przykładu: Odrobinę się zdziwisz Edytowane 7 Maja przez chrismel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 57 minut temu, chudzinki napisał: Jeździłeś kiedyś na takich "kamieniach"? Poza gładkim asfaltem to będzie mordęga, a czy zyskasz na prędkości? Na takiej pozycji w rowerze crossowym to bardzo wątpię... Popatrz na https://www.bicyclerollingresistance.com/ EDIT. A najlepiej to sprzedaj ten rower i kup choćby Kands Pure - da Ci to dużo więcej niż ładowanie opon szosowych do Twojego roweru 🙂. Domyślam się że kupno roweru szosowego dałoby mi o wiele więcej, aczkolwiek kupiłem ten rower w tym sezonie, raczej ciężko będzie go sprzedać za dobre pieniądze, więc raczej przy nim zostanę na sezon/dwa a później będę myślał co dalej. Jest to mój pierwszy sezon na czymś więcej niż skrzypiący rower, po czasie widzę że trochę minąłem się z powołaniem i bardziej przekonuje mnie pokonywanie kilometrów na asfalcie, aniżeli jazda po pasach, czy szutrach. Przejrzałem te 3 filmy, niektóre widziałem już wcześniej, z jednego wynika że 32mm byłby takim "złotym środkiem", zastanawia mnie ten film dotyczący ciśnienia opon, bo widziałem testy które wskazywały że opona 32mm będzie szybsza od 28mm, ale wtedy kiedy jest w nich takie samo cisnienei, a raczej opona 32mm będzie miała niższy zakres barów w porównaniu do opony 28, analogicznie jest z opona 38vs32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Opony to jedna sprawa, ale jeśli rower ma być uszosowiony to -o ile jeszcze tego nie zrobiłeś- warto byłoby wymienić sztycę na nieamortyzowaną i amortyzator na sztywny widelec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja Sztycę wymieniłem na nieamortyzowaną, a z amortyzatorem na razie jednak się wstrzymam, nie chcę pakować za dużo pieniędzy w ten rower. W tym momencie mam trochę mentlik w głowie, może przejdźmy do konkretów. Jakie opony byście mi polecili, powiedzmy do 250zł za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 41 minut temu, snejkky napisał: zastanawia mnie ten film dotyczący ciśnienia opon, bo widziałem testy które wskazywały że opona 32mm będzie szybsza od 28mm, ale wtedy kiedy jest w nich takie samo cisnienei, a raczej opona 32mm będzie miała niższy zakres barów w porównaniu do opony 28, analogicznie jest z opona 38vs32 Polecam kalkulator ciśnienia: https://axs.sram.com/guides/tire/pressure Można go użyć jako punkt pocztakowy i od niego już modyfikować pod swoje preferencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 35 minut temu, snejkky napisał: Sztycę wymieniłem na nieamortyzowaną, a z amortyzatorem na razie jednak się wstrzymam, nie chcę pakować za dużo pieniędzy w ten rower. W tym momencie mam trochę mentlik w głowie, może przejdźmy do konkretów. Jakie opony byście mi polecili, powiedzmy do 250zł za komplet. Amor jest blokowany. Chcesz paradoksalnej przewagi nad tym cx compem? Proszę bardzo https://bikemia.com/opona-specialized-turbo-pro-tire-700x28c-44-opo28-900-398-b?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIt868rrP7hQMVlmSRBR0HFA07EAQYASABEgJZwPD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja To prawda, amor jest blokowany. Z kolei czy 28 to nie będzie przesada w drugą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, snejkky napisał: z jednego wynika że 32mm byłby takim "złotym środkiem", Blisko rok temu założyłem GP5000 32C do gravela. Początkowo byłem zachwycony. Z czasem zachwyt mijał i pojawiło się znużenie ciągłym telepaniem. Wczoraj założyłem GP5000 AS 35C kupione po wielomiesięcznym reaserchu i jestem jeszcze bardziej zachwycony niż byłem na początku z wersji 32C. Komfort jest bez porównania większy a szybkość .... to się okaże z czasem. Nie będę ufał pierwszym wrażeniom bo mogą okazać się złudne. Ale w obu przypadkach bez problemu mam "trójkę" z przodu na liczniku. A to czy będzie to 30.5, 31 czy 31.5 w sumie nie jest dla mnie aż tak istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja @chrismel upolowałeś jakas dobra promocje na opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Taniej nie znalazłem: https://biostern.abstore.pl/opony-szosowe-conti-grand-prix-5000-all-season-700x35,c105,p10315,pl.html Zresztą u nich chyba zawsze są dobre ceny, bezproblemowa dostawa, dobry kontakt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Godzinę temu, chrismel napisał: Ale w obu przypadkach bez problemu mam "trójkę" z przodu na liczniku. A to czy będzie to 30.5, 31 czy 31.5 w sumie nie jest dla mnie aż tak istotne. Ale chodzi o prędkość średnią czy chwilową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 2 godziny temu, snejkky napisał: To prawda, amor jest blokowany. Z kolei czy 28 to nie będzie przesada w drugą stronę? Wrzrucasz do tego Speca 5,5 i jest ok. Tarabani? Odblokowujesz amor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Prędkość z jaką zwykle poruszam się po płaskim terenie przy bezwietrznej pogodzie. Czyli w Warszawie taki standardzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Generalnie to sobie odpal kilka ostatnich stron tego tematu, nawet te same filnmiki i linki znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snejkky Napisano 7 Maja Autor Udostępnij Napisano 7 Maja Dzięki wszystkim za odpowiedzi, przemyślę sobie to wszystko i postaram się coś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi