iwardzik Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja Witam posiadam korbę fsa megaexo bb-4000 zdjęcie oraz film załączam w linku poniżej https://photos.app.goo.gl/6uhvEZ8gLGfbfiBk8 Korba fsa omega MegaExo 120/90mm BCD Czy taki opór na korbie jest dobry czy korba powinna kręcić się z większym luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja Te korby tak mają, ze względu na totalnie idiotyczny system kasowania luzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja shimano też tak ma na nowym suporcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwardzik Napisano 6 Maja Autor Udostępnij Napisano 6 Maja Właśnie Shimano rs500 nie ma takiego oporu. A na jakich suportach wy jeździcie oraz czy pod tą korbę jaką ja posiadam jest możliwa podmianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja To nie kwestia suportu tylko konstrukcji korby, która wymusza niemałe siły wzdłużne działające na łożyska suportu, przy okazji degradując je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja trochę suportów holowtech od shimano przerobiłem z korbą xt i tam nawet nie dociągając korby do suportu chodziło to ciężkawo puki suport się nie rozjeździł, lekko to sie krecił jak miał 4cyfrowe przebiegi, w fsa megaexo nie czuje aby się kręcił ciężej od shimano a wyglada to podobnie jak na filmiku autora postu, zakrecimy korbą to ledwo ze 2 obroty zrobi. Cytat To nie kwestia suportu tylko konstrukcji korby, która wymusza niemałe siły wzdłużne działające na łożyska suportu, przy okazji degradując je. ale tam sie chyba nie da ścisnąć korbą suportu tak jak to można zrobić w shimano za mocno dokręcając boczną nakrętkę. W fsa dokręcamy z dużą siłą korbę (40Nm) a i tak nie ściska suportu (jeśli mamy odpowiednio podkładek na miskach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja Właśnie w tym przyp wszystko rozbija się o tolerancje mufy, suportu, podkładek i samej korby. Zobacz czy tylko symboliczbie łapiąc bez użycia siły coś się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 7 Maja Udostępnij Napisano 7 Maja 9 godzin temu, Rafał87 napisał: trochę suportów holowtech od shimano przerobiłem z korbą xt i tam nawet nie dociągając korby do suportu chodziło to ciężkawo puki suport się nie rozjeździł, lekko to sie krecił jak miał 4cyfrowe przebiegi, w fsa megaexo nie czuje aby się kręcił ciężej od shimano a wyglada to podobnie jak na filmiku autora postu, zakrecimy korbą to ledwo ze 2 obroty zrobi. ale tam sie chyba nie da ścisnąć korbą suportu tak jak to można zrobić w shimano za mocno dokręcając boczną nakrętkę. W fsa dokręcamy z dużą siłą korbę (40Nm) a i tak nie ściska suportu (jeśli mamy odpowiednio podkładek na miskach) W FSA podkładka falista kasuje luz. W jednym rowerze mufa będzie zgodna ze standardem, w drugim 0.5 mm węższa a w drugim 0.5 mm szersza, bo jest nawalone lakieru. Problem jest taki, że w FSA nie możesz tego luzu regulować. Miałem tę korbę w dwóch rowerach. W jednym kręciła się całkiem dobrze, w drugim kilka razy sprawdzałem czy nic jej nie blokuje, bo aż czułem opór. Po zmianie na Shimano problem zniknął. Zresztą te korby to jednorazówki. Kompatybilne są tylko i wyłącznie z jednym suportem, który kosztuje 200 zł. Z dostęonością tarczy bywa różnie. Moja rada to zdemontować, kupić Shimano a FSA sprzedać póki jest świeże. Sprzedają się całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi