BiriaBiria Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Cześć, Rower to Rockrider XC100 na ramie BOOST, alu HT. Chciałbym mieć drugi zestaw kół, na mniejszych oponach max. 1.8 oraz z cichą piastą. Wiem że są piasty DT Ratchet, ale są dość drogie. Czy jest możliwość złożenia koła, na przykładowo piaście Shimano Deore XT fh-m756 pod tą ramę? Jest dla mnie wystarczająco cicha w porównaniu z "nowoczesnymi" piastami MTB, cena też jest dobra. Wiem tyle, że potrzeba tulej konwersyjnych z szybkozamykacza pod sztywną oś. Ale co dalej? Jeśli jest to w ogóle technicznie możliwe to prosiłbym o wskazówki. Napęd ma pozostać taki sam, czyli 1x11 i cały szpej jaki jest. Chyba że są inne opcje? Też chętnie rozpatrzę. Pozdrawiam Cytuj
marcin_ostrów Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Nie da rady . Akurat DT na ratchecie do cichych nie należą Wklep sobie w googla "piast boost 148 hg " to zobaczysz co Ci wypluje. Najtańszą opcją to chyba jest toto : https://rowerek.pl/product-pol-29363-Piasta-tylna-Shimano-FH-TC500-HM-BB-Boost-12x148-mm-bebenek-HG-8-11-rz-32H.html , ale jakoś tak bawi mnie zdanie o korpusie piasty wykonanym z aluminium dla obniżenia wagi ( i finalnie 450 g ) 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Te piasty są pod qr 135. Potrzebujesz boostowych np. Novatec D792SB-B12. 1 Cytuj
BiriaBiria Napisano 6 Maja 2024 Autor Napisano 6 Maja 2024 Bardzo dziękuję za propozycje. Czyli szukać piast boost 148 hg. Z tych dwóch to zapewne ta Shimano będzie cichsza, ale jednocześnie słabsza... Pójdę jednak w Novateca w takim razie. Nie miałem pojęcia że jest zachowana jakaś tam kompatybilność do starszych szpejów w systemie boost. Dzięki! Cytuj
Dokumosa Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Nawalisz smaru do bębenka to każda będzie cicha. Cytuj
BiriaBiria Napisano 7 Maja 2024 Autor Napisano 7 Maja 2024 No tak mówią, ale jak nawaliłem do obecnej piasty jaka jest w tym Rockriderze to nic się nie zmieniło, może torchę... Ale nadal terkocze jak traktor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi