Skocz do zawartości

[do 2000zł] Rower crossowy Indiana X-Cross 4.0 - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.05.2024 o 22:55, snakx napisał:

Gdyby ktoś kiedyś jeszcze odwiedzał temat, to zostawiam info:

Kupiłem sobie tego Gianta Roam 3, i po kilku przejażdżkach stwierdzam, że do moich celów w zupełności wystarczy.

Giant Roam 3 | Giant Bicycles Polska (giant-bicycles.com)

z allegro tak? z aukcji wrzuconej wcześniej za 2800 z wysyłką?

Szukam czegoś podobnego, na niedzielne wycieczki z Żoną i po bułki do sklepu - do większego wysiłku aktualnie mam szosę. 

W sumie budżet elastyczny, ale nie widzę sensu w wydawaniu więcej jak ~2500zł biorąc pod uwagę zastosowanie roweru i jeszcze drugiego w postaci szosy.

Przy okazji stanąłem dzisiaj w Media Expert zerknąć na te rowery, w oko wpadł mi tematyczny X-Cross ale w wersji 5.0: INDIANA X-Cross 5.0 M21 męski Czarny Rower crossowy - niskie ceny i opinie w Media Expert

Niebrzydkie malowanie ramy, podstawowa hydraulika, ale hydraulika. Na plus na pewno napęd 2x10. Nie chcę 3x bo raz, że nie podoba mi się wizualnie, druga sprawa to wg mnie dwa blaty a nawet jeden spokojnie wystarczą na niedzielne przejażdżki. Poczytałem trochę, że shimano wprowadziło te grupę "CUES", skoro ma 10 biegów to będzie to grupa "10/11-rzędową U6000", więc chyba też nie taka podstawowa. Przeraża mnie tylko trochę ta waga - 15kg?! Cena - tanio.

Rozważałem też: Rower ROMET Orkan 8 M 2021 srebrny 20" - R21A-CRO-28-20-P-303 - 15617840952 - Allegro.pl 

Pełne deore, napęd, korba, hamulce, tylna przerzutka nawet XT. Boli mnie ta niepotrzebna ilość blatów z przodu, nieciekawy design i chyba stara oklepana geometria?

Roam 3 którego kolega kupił wyżej fajnie wygląda, ma niezłą wagę, 2 blaty z przodu (+), ale reszta osprzętu to chyba niżej niż indiana.

Z jednej strony Indiana powinien mi spokojnie wystarczyć na te weekendowe użytkowanie, z drugiej chciałbym też czerpać trochę przyjemności z tej jazdy, a może uniwersalność crossa zachwyci mnie na tyle że i szosy się pozbędę z powodu braku miejsca :)

PS: JAK NOWY rower cross/MTB 29" GHOST SQUARE essential rozm. L SRAM 1x12 Mikołów Centrum • OLX.pl czy to jest przepaść przy powyższych?

Cytat

stara oklepana geometria

Co to znaczy i jakie realne przełożenie ma na jazdę rowerem tego typu?

Ten Ghost o ile faktycznie jest w takim stanie to super rower. Wymienić tylko (z czasem) tylną przerzutkę na NX albo lepiej GX.

@krosser96 Marin Presidio 1 można znaleźć za ok 2k, za te zaoszczędzone 500 zł. możesz go spokojnie przerobić na 1x10 a nawet 1x11.

Kaseta 156 zł, manetka 63 zł, przerzutka 93 zł, łańcuch 43 zł, 1rz. korba + suport 150 zł. znalezione tak na szybko pewnie da się taniej, za stary szpej odzyskasz ze 100-150 zł.

Do tego będzie przynajmniej z 2 kg. lżjeszy.

Edytowane przez keltu
  • +1 pomógł 1

6 godzin temu, chudzinki napisał:

Co to znaczy i jakie realne przełożenie ma na jazdę rowerem tego typu?

Ten Ghost o ile faktycznie jest w takim stanie to super rower. Wymienić tylko (z czasem) tylną przerzutkę na NX albo lepiej GX.

nie wiem, wygląda jak kilkunastoletnie evado kogoś z mojej rodziny :D Pisałem do sklepu, wczoraj sprzedali ostatnią sztukę, więc temat nieaktualny.

Ghost fajny, ale nowy kosztuje 3800zl, więc 3500zł za mało używaną ale jednak używkę trochę bez sensu. Pomyślę.

@keltu dzięki za sugestię, w sumie uginaczana nie potrzebuję, widzę tylko że dostępność dość ograniczona. Zjadę tym rowerem na jakieś szutry, nieagresywne lasy? Wygląda na trochę mniej terenowy niż poprzednie, chociaż największą rolę pewnie grają opony.

@krosser96 Z ceną tego roweru na aukcji jest akurat taki myk, że jak go znalazłem, to kosztował 2150zł, i jakimś dziwnym trafem, zanim do nich napisałem, kosztował już 2600zł. Odniosłem się do tego, pisząc że byłem zainteresowany rowerem, ale cena wzrosła o 350zł itd, no i wyobraź sobie, że odpowiedzieli mi, iż podwyżka nastąpiła z uwagi na sezonowy wzrost cen, ale jako że chcą zachować dobre relacje ze mną jako klientem, są gotowi sprzedać mi rower po cenie, w której wcześniej go znalazłem, no i faktycznie 2150zł wyszło. 

Co do wysyłki, to z tego sklepu od 2000zł jest darmowa, zobacz sobie w szczegółach wysyłki.

No i mega szybka dostawa, biorąc pod uwagę, że z zagranicy- wysłali w poniedziałek, a dostałem w środę.