urmom Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Witam, chcę sobie zmienić chwyty na ergony gp 3 lub 4. Iiii mam mały problemik, bo nie wiem czy lepiej wybrać rozmiar S czy L. Owszem jest instrukcja producenta, ale może ktoś z autopsji jest w stanie doradzić? Dokopałam się do angielskich źródeł i komentarzy w sklepach i opinie są mieszane. Nie mam gdzie za bardzo przymierzyć. Trasy jeżdżę różne, rekreacyjnie, na hybrydzie, najczęściej do 30km, częściej leśne, mniej i bardziej przyjemne, do 2 godzin czasem z hakiem😉. Gabaryty: kobita, ok 165 (wzrostu he he), chude raczej podłużne/wymiarowe wiosła. Rękawiczki najczęściej M-ki. Cytuj
kazafaza Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Strzelając w ciemno sugerowałbym eSki. Jakiś czas temu pracowałem w sklepie gdzie generalnie Ergony w eLce brali drwale a nerdy i kobiety eSki. Sam miałem ich gripy w lardżu, ESI lubię extra chunky dla porównania, rękawice L/XL/9/10. Inna kwestia to sam kształt tych chwytów - czy już miałaś okazję oprzeć dłonie na ergo-gripach? Nie każdemu one leżą, teraz znam kilka osób które "obracają" półkę a jedna się takowych pozbyła. Nie były to Ergony ale zasada podobna. Dobrze robią też rękawiczki z poduchą żelową na środku dłoni a nie na kłębie lub podstawy palców. Spesz ma takie, były jeszcze jakieś inne firmy, jak przypomnę to zalinkuję. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Sam Ergon pisze „For hand/glove sizes 6.5 to 8.5 we recommend Small, for 8.5 to 10.5 Large usually is better.” Ja mam inny model ergona, w dużym rozmiarze, ale mam 187cm wzrostu i zdecydowanie duże (długie, al’a ET) dłonie. Dla żony, która jest od Ciebie wyższa moje ergony są grubaśne. 1 Cytuj
Nemrod82 Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Jak kobieta to bierz S-ki. Moja druga połówka ma i sobie chwali. 1 Cytuj
urmom Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 15 godzin temu, kazafaza napisał: Strzelając w ciemno sugerowałbym eSki. Jakiś czas temu pracowałem w sklepie gdzie generalnie Ergony w eLce brali drwale a nerdy i kobiety eSki. Sam miałem ich gripy w lardżu, ESI lubię extra chunky dla porównania, rękawice L/XL/9/10. Inna kwestia to sam kształt tych chwytów - czy już miałaś okazję oprzeć dłonie na ergo-gripach? Nie każdemu one leżą, teraz znam kilka osób które "obracają" półkę a jedna się takowych pozbyła. Nie były to Ergony ale zasada podobna. Dobrze robią też rękawiczki z poduchą żelową na środku dłoni a nie na kłębie lub podstawy palców. Spesz ma takie, były jeszcze jakieś inne firmy, jak przypomnę to zalinkuję. Co do kształtu to mam założone podobne tj takie: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/akcesoria-do-rowerów/rowerowe-chwyty-i-owijki-kierownicy/chwyty-rowerowe/chwyt-bontrager-xr-endurance-elite/p/537130/ I są ok, bardziej mi chodzi, że chciała bym mieć rogi 😉. Czytałam, że zależy od preferencji. Niektórzy wolą mieć "extra" miejsce do położenia dłoni stąd L-ki. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🤗 Cytuj
kazafaza Napisano 2 Maja 2024 Napisano 2 Maja 2024 Półka owszem, większa w eLce, ale zmienia się też średnica chwytu i tutaj może nastąpić klopsik. A może by tak dołożyć rogi do istniejących chwytów - wyjdzie taniej a nie zmienisz platformy dla dłoni co ma duże znaczenie jeśli obecne gripy Tobie "leżą". Gdzieś mi zalega ten sam model gripa jak Twój ale w Lardżu - mogę Ci wysłać jeśli chcesz sobie je porównać. Z innej babeczki - chcesz mieć rogi bo coś Ci nie pasuje z pozycją na rowerze/odciążyć dłonie czy po prostu podobają się wizualnie? Cytuj
urmom Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 Raczej odciążyć dłonie. A pozycja chyba spoko nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu. Czasem zdarza się drętwienie dłoni, ale chyba zależy od formy w danym dniu. Popatrzę jeszcze same rogi. Cytuj
urmom Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 Edit: chyba jednak wolę gripy wymienić. Rogi to pewnie by musiały iść do wewnątrz, albo musiała bym poprzesuwać manetki itp? Cytuj
kazafaza Napisano 2 Maja 2024 Napisano 2 Maja 2024 Gdybyś chciała dołożyć rogi to manetki i klamki musiałabyś przesunąć do środka kierownicy o szerokość rogów. Można też dać rogi do środka ale wtedy w terenie nie ma takiej kontroli jak w szerszym chwycie. Twoje gripy i Ergony są tej samej szerokości więc masz rację - jedne wylatują a drugie trafiają w ich miejsce bez kombinacji. Cytuj
urmom Napisano 23 Czerwca 2024 Autor Napisano 23 Czerwca 2024 Update: ustrzeliłam na olxie S-ki w bardziej akceptowalnej cenie niż 3 stówy i to był myślę dobry wybór ;). Porównywalne objętościowo wydaje mi się do moich poprzednich bontragerów. Z L-ką wydaje mi się, że miała bym gorszy dostęp do klamek hamulca (bez kombinowania). Gościu wystawił po tym kolejny komplet S-ek jeszcze taniej, jeśli ktoś jest zainteresowany (olx, wystarczy wpisac ergon gp4) 🙃 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi