R4vd Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Co jest lepsze. Assegai czy DHR2 czy DHF. Czy Xynotal czy Kryptotal? Zastosowanie enduro/freeride/enduro Cytuj
Libijczyk1 Napisano 2 Maja 2024 Napisano 2 Maja 2024 (edytowane) miałem z tyłu dhr2 było jajo, założyłem na tył Xynotala enduro-soft i jest igła żadnego bicia, co najlepsze made in china, na przód w zastępstwo dhf dałem Argotala downhill super-soft tym razem made in germany , również żadnego bicia. AAAAAA i co najlepsze na xynotalu made in china napisy są takie pomarańczowe, a na argotalu made in germany wpada w żółty Edytowane 2 Maja 2024 przez Libijczyk1 Cytuj
R4vd Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 Haha dziwne, zastanawiam sie najbardziej pomiedzy krypototal'em a assegaiem. Co masz na myśli piszac jajo? Cytuj
Rumcajs. Napisano 2 Maja 2024 Napisano 2 Maja 2024 Odnośnie Maxxis vs Continental sie nie wypowiem, odnośnie Assegai vs team Minion, na przód wyłącznie Assegai, na tył jedni wola DHF inni DHR, DHF lepiej sie toczy i występuje w rozmiarze 2,5 w którym nie występują ani DHR ani Dissector (te tylko 2.4). Odnośnie mieszanek i oplotów Maxxisa, przód koniecznie Maxxgrip bez dziadowania, tył to zależy od osoby, jedni wola mieć lekka nadsterowność, inni wolą mieć przyczepność, oplot z przodu w sumie do zwykłego enduro nie racingowego wystarczy EXO+, tył tez z wkładką, bez wkładki to szedłbym wyłącznie w DH casing. Cytuj
R4vd Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 A czemu ludzie nie wybierają assegai'a na tyl. Nie ktore formy faja komplet assegai Cytuj
Rumcajs. Napisano 2 Maja 2024 Napisano 2 Maja 2024 Ma zbyt duże opory toczenia, wybierają go zazwyczaj ludzie jeżdżący na elektrykach (których opory nie obchodzą) albo zawodowcy na zawody, żeby mieć bardzo dobry grip z tylu. Robią to zazwyczaj świadomie, do zwyklej jazdy assegaia mało kto używa bo jest to totalny overkill jeśli chodzi o oponę napędową. Cytuj
R4vd Napisano 2 Maja 2024 Autor Napisano 2 Maja 2024 Dobra rozumiem, dzięki A miał ktoś kryptotala? Cytuj
Libijczyk1 Napisano 3 Maja 2024 Napisano 3 Maja 2024 8 godzin temu, R4vd napisał: Haha dziwne, zastanawiam sie najbardziej pomiedzy krypototal'em a assegaiem. Co masz na myśli piszac jajo? no krzywa,bije na boki Cytuj
NerfMe Napisano 3 Maja 2024 Napisano 3 Maja 2024 Na 5 maxxisow jakie mam, żadna nie miała bicia. Na 4 continentanle 3 miały bicie. 1 Cytuj
Rumcajs. Napisano 3 Maja 2024 Napisano 3 Maja 2024 Jeśli chodzi o bicia, to Maxxis lubi się pokrzywić po ponownym założeniu na obręcz, nie wiem czemu tak, ale w moim żuciu mialem kilka przypadków kiedy ponownie nakładałem oponę na obręcz, np po jakiejś naprawie i wtedy już miała bicie, czego wcześniej nie było. Cytuj
R4vd Napisano 3 Maja 2024 Autor Napisano 3 Maja 2024 To co w koncu wybrać bo skoro tu i tu są bicia i problemu to sie pogubiłem. Chce komplet z jednej firmy np przod assegai i dyl dhf lhb dhr2 albo jakies continentale, ewentualnie schwalbe, chociaz czesto u zawodowcow widze maxxisy. Cytuj
Tyfon79 Napisano 3 Maja 2024 Napisano 3 Maja 2024 A co ci jak już delikatne bicie przeszkadza w sprzęcie do rąbanki? Miałem taką jedną to efekt w sumie widoczny był jak się jechało asfaltem. No chyba, że jest jakaś kosmiczna ósemka ale nie wierzę by takie coś weszło na rynek. Przynajmniej ja na takie coś i znajomi nie trafili. Cytuj
Maciorra Napisano 4 Maja 2024 Napisano 4 Maja 2024 14 godzin temu, R4vd napisał: To co w koncu wybrać bo skoro tu i tu są bicia i problemu to sie pogubiłem. Jak będziesz miał pecha to trafi Ci się krzywa, jak będziesz miał szczęście to prosta. Nikt Ci nie powie na czym Ci się będzie jeździć lepiej, a że opony się zużywają (miękkie dość szybko) to na początek kup te które są tańsze, łatwiej dostępne etc, pojeździj aż wyłysieją, potem kup inne i już będziesz miał porównanie z pierwszej ręki:) Cytuj
Rumcajs. Napisano 4 Maja 2024 Napisano 4 Maja 2024 Mi na tyle opona starcza na pół sezonu więc właśnie, kogo to obchodzi która bije Cytuj
R4vd Napisano 5 Maja 2024 Autor Napisano 5 Maja 2024 Czemu do gotowych downhillowek dają maxxisy najczesciej assegai'e a jak ktos buduje najczesciej kryptotale? Cytuj
Rumcajs. Napisano 5 Maja 2024 Napisano 5 Maja 2024 Zależy kto buduje Zauważyłem, że Continental mocno sponsoruje wielu influencerow/zawodnikow enduro/dh aby się wypromować. Właściciel sklepu GoRide ma w swoim DH Continentale i raz zagadałem co o nich sadzi, powiedział mi, że są po prostu spoko i wg niego można sobie zakładać to co sie bardziej komuś podoba. W elektryku ma 2x Assegai z tego co pamietam. Oczywiście oni handlują jednym i drugim wiec nie ma w tym żadnego sponsoringu, sam przyznał że założył je z ciekawości dla porównania. Cytuj
Tyfon79 Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Dlatego w innym temacie wystrzeliłem, że "wszyscy mają obecnie Kryptotale" Też takie fajne nazwy se wymyślili. Szczerze trudno przebić Maxxisa i indywidualnie i w rowerach fabrycznych. Conti naprawdę po swoich opiniach nawet zdaje się z rynku samochodowego by się liczyć dalej musi stawać na marketingowej głowie. W sumie nigdzie nie mogę namierzyć jakiejś foty jak te opony wyglądają z boku gdzie kamerdolce jak tarka ścierają materiał. Cytuj
R4vd Napisano 6 Maja 2024 Autor Napisano 6 Maja 2024 Czyli maxxisy assegai'e lub inne dhf lub dhr2 to solidna pozycja na rynku i sprawdzona a continentale buduja dopiero pozycję. To wybrać maxxisa czy continentala czy moze schwalbe? Niektore rowery np propain rage 3 cf ma mieszankę schwalbe. Doradzi ktoś co wybracna moim miejscu do downhill/enduro Cytuj
sky87 Napisano 6 Maja 2024 Napisano 6 Maja 2024 Weź na przód Assegai a na tył DHR2 i zapomnij o temacie. Co drugi w górach tak lata 1 Cytuj
Rumcajs. Napisano 7 Maja 2024 Napisano 7 Maja 2024 Tylko przód Maxx grip a tył to może być zwykłe Exo tr tylko koniecznie z jakąś wkładką Cytuj
R4vd Napisano 7 Maja 2024 Autor Napisano 7 Maja 2024 (edytowane) Czyli combo maxxisa bedxie najlepsze? @Rumcajs. I czy można zrobic tubelesss na tych oponach? Za bardzo na oponach sie nie znam zawsze brałem schwalbe i robiłem tubelessa. I o jaką wkładkę chodzi? Edytowane 7 Maja 2024 przez R4vd Cytuj
R4vd Napisano 7 Maja 2024 Autor Napisano 7 Maja 2024 I jak wezme assegai'a na przod (29*2.50) to jak mam na tyl wsiąść dhr2 jak nie ma takiego rozmiaru? I czy wsadzenie assegaia na przód i tyl daje jakieś dużo większe opory toczenia czy jest to niezauważalne? Cytuj
Tyfon79 Napisano 7 Maja 2024 Napisano 7 Maja 2024 Zadajesz takie pytania, że na serio jesteś zielony jak szczypiorek. Jest tyle materiałów o oponach, że naprawdę trzeba samemu się podszkolić z wiedzy. Jak wpiszesz w szukajkę wkładki do opon enduro to też coś wyskoczy ale na razie daj sobie z tym spokój. Każda opona Maxxisa z oznaczeniem TR jest pod mleko. I nie ma czegoś takiego jak najlepsze bo jest zbyt wiele indywidualnych kwestii by to stwierdzić. Ja bardzo cenię Magic Mary Schwalbe jako prowadzącą oponę. Mało ludzi w ogóle korzystało z ich produktów bo były/są? cholernie drogie. Spokojnie bym ją miał dalej ale nie mam za bardzo co od nich na tył a chciałem mieć komplet tej samej marki. I tak by każdy coś wyszperał. Na tył zawsze idzie węższa opona typu 2.4. Trzeba też patrzyć na szerokość widełek, jaki ma się zawias i najważniejsze koła bo te pracują w terenie. Jak ktoś wstawi na styk to boczne klocki i będą niszczone i same będą demolować widełki. Cytuj
kongo245 Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Jeździłem na maxxisach jakieś 6 lat. Ściankę exo możesz sobie odpuścić, bo jest jak papier i do żadnych sportów grawitacyjnych się nie nadaje, chyba że ważysz 45kg i jeździsz dość wolno jak moja dziewczyna - wtedy ok. Exo + też mocno średnia. Nie uważam, żeby zdawała egzamin nawet na przodzie. Miałem dwa razy i dwa razy poszła na bocznej ściance. Idealne połączenie do Enduro to na moje Assegai w mieszańce maxxgrip i oploce dh casing lub DD, na tyle DHR II w oplocie dh casing i można pójść w Maxterra żeby były mniejsze opory toczenia, ew maxxgrip. Jeżeli chodzi o Assegaia, to nie zdążysz wytrzeć klocków i opona jest na dobrą sprawę do śmietnika. Mieszanka jest tak miękka, że przy agresywnej jeździe boczne klocki nadrywają się i "wywijają" w zakręcie przy mocnym docisku. Oczywiscie rekompensuje to trzymanie w zakretach, jak opona jest jeszcze "żywa". Nie jest to oczywiście problemem, jak masz 2k budżetu na opony w sezonie. Jeżeli jednak tak nie jest to proponowałbym Conti kryptotal fr dh supersoft i kryptotal re enduro - na takim secie jeździmy ze znajomymi od końca tamtego sezonu i wydaje się, że opony lepiej się toczą, super trzymają i nie zużywają się tak szybko jak maxxis. To nie tylko moja opinia, poczytaj na mtbr i blister. Pozdro Cytuj
Tyfon79 Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 Gość się nie zna na oponach wcale może zaczyna jazdę a już musi być dh casing. Bez jajec bo widzę, że w tej dyscyplinie robi się powoli taka sama patola jak kiedyś w xc. Musi być wszystko za tony siana bo inaczej nie pojedzie. Na początek spokojnie mu stykną obie wersje exo tr i tyle. Rozpierniczacie boki opon bo latacie na za niskich ciśnieniach niektórzy. Znam takich co mają powoli tyle co nic powyżej 1 bara. Wkładki narobiły za dużo gnoju w tej kwestii co czasem widać w jakim stanie są boczne ścianki a góra ledwie ruszona. Gorzej to wygląda niż jakieś szmaty podstawowe Schwalbe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi