Yankor26 Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Cześć, ostatnio zepsuł mi sie dość wiekowy damper bo sr suntour rs9 epicon lod i myślałem nad jego wymianą. Pomierzyłem długość ogólna - 190mm i skok 50mm, tuleje - 22mmx8mm i szerokość dampera - 45mm. Problem przyszedł jak zabrałem sie za szukanie jakiegoś nowego. Na stronie centurm rowerowe podaja w wymiarach montażowych tylko długość całkowitą i skok a nigdzie nie moge znaleźć wymiaru tulei. Moja rama to Hercules Klondike fs1 więc żeby znaleźć jakiekolwiek informacje o tym rowerze to też graniczy z cudem. Prosiłbym o pomoc w wybraniu jakiegoś dampera który będzie pasował do tego roweru. Budżet to okolo 900-1200 zł z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja Wymiary tulei zależą od ramy, więc jak mają to podawać na stronie sklepu? Tuleje możesz wykorzystać stare, jak nie są zużyte. Większość jest pod jeden standard tulei DU, a jak nie podpasują pod tym względem trzeba dorabiać na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankor26 Napisano 1 Maja Autor Udostępnij Napisano 1 Maja właśnie totalnie zielony jestem z zawieszeniem, po prostu pomyślałem że jak wymierzę te wszystkie tuleje itp to będę mógł dzięki temu dobrać damper, bo skoro pasował wcześniejszy to kolejny też będzie. jakieś porady co i jak pomierzyć żeby łatwiej dobrać ten damper? jak patrzyłem na jakieś w necie to te dziurki na śrubę w niektórych są szersze a w niektórych węższe dlatego nie mam pojęcia który wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja Ważne żeby miał tą sama długość i skok. Dziurki na śruby są w tulejach montażowych, nie w samym damperze. Pozostaje jeszcze kwestia pracy, bo dampery w nowych rowerach są zawarowane pod konkretna ramę. Te sklepowe mają oznaczenia Tune odnośnie tłumienia i kompresji i należy je dobrać do przełożenia ramy. Tu masz przykładowo tabele tune do Monarcha od RSa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Oba "końce" dampera posiadają najczęściej standoardową szerokosć pół cala czyli 12.7 mm. Zmieniałem szoki wiele razy i jak do tej pory wszystkie pasowały na podmianę po przełożeniu tulei montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankor26 Napisano 1 Maja Autor Udostępnij Napisano 1 Maja a w przypadku w którym nie mam jak sprawdzić specyfikacji ramy mojej mam dobierać na ślepo? niestety do tej ramy totalnie nigdzie nie ma żadnych informacji jeszcze żebym był pewien. tuleje montażowe to te metalowe kółka jakby które wyjąłem z dampera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja Cytat tuleje montażowe to te metalowe kółka jakby które wyjąłem z dampera? Tak. Wiesz ile skoku ma Twoja rama? Dzielisz to przez skok dampera i masz przełożenie. Np. 150skoku i 50mm na damperze to 150/50 = 3:1 i jak policzysz przełożenie patrzysz na stosowną tabelkę, zależy jaki damper chcesz kupić, aby wybrać odpowiedni tune. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankor26 Napisano 1 Maja Autor Udostępnij Napisano 1 Maja właśnie problem jest w tym że nie mam pojęcia ile skoku ma rama bo nigdzie nie ma specyfikacji ramy podanej. jedyne co mogę to wnioskować z tego jaki damper był włożony ze to maksymalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 1 Maja Udostępnij Napisano 1 Maja Wyślij ten damper do @ACTIVIA , z pewnością dobierze współczesny zamiennik. To chyba najbardziej wyspecjalizowany w suntourach warsztat w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Maja Udostępnij Napisano 5 Maja Standardowe tuleje montazowe jakie producenci dają do nowych damperów to 22,2x8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi