Ghymes Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Sprawa wygląda tak: kupiłem sobie przez allegro pierwszego gravela (Tabou Gravo 2.0 - jeśli to miałoby być istotne dla historii) i po odebraniu paczki wyregulowałem go sobie wstępnie przed zabraniem na przegląd zerowy i przejechałem się 5-10 km wokół domu (bo co może się stać?), jednak na niezbyt stromym podjeździe odpadła mi cała lewa korba. Zebrałem wszystko i w domu przystąpiłem do składania. Po zmontowaniu zauważyłem, że ramię korby jest osadzone tylko do połowy na suporcie (?) (zdjęcie 1) i ta podkładka z pinem nie wpada w otwór (zdjęcie 2). Zęby w otworze korby wyrobione mniej więcej do tego miejsca dokąd była zamocowana (zdjęcie 3), natomiast zaślepka otworu wkręca się w gwint na jakieś 4-5 mm. Z informacji technicznych dodam jeszcze, że mowa tu o korbie shimano sora, szerokość mufy w rowerze to jakieś 70mm. Chciałbym się dowiedzieć kto w tej sytuacji dał ciała i czy da się jeszcze odratować ten element? Czy usunięcie podkładek sprawiłoby, że wszystko by pasowało jak należy (i czy można tak zrobić). Można to reklamować czy raczej nastawić się na wymianę na własny koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 29 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Cytat szerokość mufy w rowerze to jakieś 70mm. Nie ma mufy 70mm. Jest 68mm, wtedy idą trzy podkładki, albo 73mm, wtedy idzie jedna podkładka od strony napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia (edytowane) @Ghymes masz źle zamontowany suport. Jak to zrobisz to wtedy poprawnie zamontujesz korby. Edytowane 29 Kwietnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Dla korby szosowej suport bez podkładek. Tu masz kombinacje jak dla korby mtb - wiem że zła kombinacja podkładek nawet dla mtb, ale bez tego nie dało by się pewnie wyregulować przedniej przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Podkładki do wyrzucenia. Być może konieczne będzie też umiejętne skrócenie tulejki łączącej miski suportu. To jest powód dla którego ramię korby nie trzyma się na wielowpuście osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Przecież suport jest 'road' mufa suportu zapewne też, dzięki tym podkładkom, oś nie wystawała wystarczająco, przez co lewe ramię korby tylko liznęło za ząbki, co po kilkukilometrowej wycieczce skończyło się jej odpadnięciem i zmieleniem zazębień, wywalenie podkładek pozwoli zazębić na powrót dwa stęsknione ramiona, ale niesmak pozostanie i kilka milimetrów zjechanych ząbków w pamięci będzie toczył ranę krwią, przygody która może się powtórzyć.🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2 godziny temu, sznib napisał: Nie ma mufy 70mm. Jest 68mm, wtedy idą trzy podkładki, albo 73mm, wtedy idzie jedna podkładka od strony napędu. jest, opisujesz ilość podkładek dla suportów mtb a kolega ma tam szosowe komponenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi