Skocz do zawartości

[5000-5500] Pierwszy gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam dla siebie pierwszego gravela. Rower ma być przeznaczony do jazdy po asfalcie i leśnych szosach, a także szutrach (średnio 50-100km). Wcześniej jeździłem tylko na crossie. 

Moje wymiary:

• Wzrost: 187cm
  • Waga: 80kg

Wymagania:

• Pozycja w miarę neutralna, niespecjalnie sportowa
  • Hamulce hydrauliczne 

Modele, które rozważam/znalazłem:

• Romet Aspre 2  - 5 399zł  -> Link
  • Kross Esker 5.0 GRX  - 5 349 zł  -> Link
  • Merida Silex 400  - €1 147 (~4900zł) -> Link
  • KELLYS SOOT 50 GRX  - 5 200 zł  -> Link
  • Author Ronin  - 5 449 zł  -> Link

Z wyżej wymienionych chyba najlepszą ofertą w stosunku cena/jakość jest Merida, natomiast kolor ramy jest paskudny. Podoba mi się Esker 5.0 GRX, patrząc na ratio stack/reach, wydaje mi się, że powinien być w miarę wygodny, niestety nie wiem nic na temat sklepu i udzielanej gwarancji. W najmniejszym stopniu rozważam Aspre 2 ze względu na sportową pozycję. 

Oczywiście rozważam wybranie używanego roweru, niestety jestem w tej kwestii "zielony" i obawiam się, że mógłbym popełnić błąd w wyborze. 

Co myślicie? 

Cytat

Z wyżej wymienionych chyba najlepszą ofertą w stosunku cena/jakość jest Merida, natomiast kolor ramy jest paskudny.

Gwarancję będziesz realizował w Hiszpanii? Poza tym silex to największy dziadkowóz jaki możesz kupić a nie rower o neutralnej pozycji 

Cytat

Podoba mi się Esker 5.0 GRX, patrząc na ratio stack/reach, wydaje mi się, że powinien być w miarę wygodny, niestety nie wiem nic na temat sklepu i udzielanej gwarancji.  

Gwarancji udziela producent sprzętu a nie sklep. Nie licz stack/reach bo nie ma to żadnego znaczenia kiedy porównujesz ramy z zupełnie inną geometrią? 

Cytat

W najmniejszym stopniu rozważam Aspre 2 ze względu na sportową pozycję. 

W którym miejscu ta pozycja jest sportowa? Romet jeszcze nawet pełnej tabeli z geometrią nie wrzucił. 

Ogólnie to sprzętowo wszystkie są ok. Author stalowy więc trzeba być pewnym że właśnie tego się chce. 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-30-grx-2x12-pd38833/

Też niedawno miałem podobny dylemat i podobny budżet, wybrałem Kellysa. Kross mi się nie podoba przez ten garb na ramie, poza tym chciałem mieć pełną grupę GRX a Kross ma korbę FSA. Merida mi się wybitnie nie podoba. Zresztą te dwa miesiące temu jak go kupowałem to jeszcze nie było tak dobrych cen jak teraz i generalnie rozpatrywałem Kellys vs. Author. No i jednak stwierdziłem, że wolę aluminium. Stal jest o.k., jakbym jeździł wyprawy to bym na pewno wziął Authora. Kellys ma jeszcze jedną ewentualną wadę jakbyś chciał jeździć jakieś wyprawy, nie ma mocowań pod bagażniki czy inne bidony na widelcu, tzn. nie ma tych trzech śrubek jak wiele innych ale ma jedną od wewnętrznej strony. Ja jednak bardziej wykorzystuję ten rower jako szosę Road+ (tak, rozpatrywałem kupno szosy Road+ ale chciałem GRX bo Tiagrę mam w innym rowerze i w tym chciałem korbę 46/30T), mam tam semislicki 35c i nie potrzebuję tych śrubek na widelcu