brendooo Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Coś mnie tchneło, aby przeserwisować stary rower lat młodości :). Po rozkręceniu mufy suportu okazało się, że wianuszki są w proszku. Wypadałoby wymienić na wkład lub dokupić kulki. Mufa suportu długości ma 70mm średnica 36mm. Natomiast mam sprawny suport ale niestety o średnicy 35mm. Pomyślałem, że może rozwiązaniem byłoby danie 70mm plastikowej tulejki, która tę różnicę by zredukowała. Czy takie rozwiązanie będzie trwałe, czy raczej kupić taki suport jaki powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Średnica mufy 36 mm, suport 35 mm, a ta tulejka to gdzie i po co? Nie mogę zaskoczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brendooo Napisano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Pomyślałem, że jak dam tulejkę plastikową na długość mufy i na nią wkręcić suport, to powinno zadziałać, jak kołek rozporowy. Tak, aby gwinty nakręciły się na tą, tulejkę niwelując różnicę średnicy nakrętek suportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Biorąc pod uwagę, że ścianka miałaby 0,5 mm i siły jakie działają na suport to wg mnie to głupi pomysł, ale inżynierem nie jestem 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia (edytowane) 15 minut temu, brendooo napisał: Pomyślałem, że jak dam tulejkę plastikową na długość mufy i na nią wkręcić suport, to powinno zadziałać, Nie zadziała, chyba , że mówimy o innych miskach ( convert bsa 68 to Ital 70), bo tutaj jest Ital ( 36x70) , a posiadany to BSA (35x68). Ital od Neco na maszynach to koszt 3,5 dychy, taniej i pewniej jak szukanie konwerterów i kombinowanie. Gdyby rozstaw był ten sam to można kombinować z gwintowanymi adapterami w mufie. Edytowane 26 Kwietnia przez kaido2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brendooo Napisano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Oki chciałem się upewnić. Jednak kupie suport nowy pod 36x70 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 10 minut temu, kaido2 napisał: Gdyby rozstaw był ten sam to można kombinować z gwintowanymi adapterami w mufie. Tak z czystej ciekawości 🙂 - są takie redukujące średnicę o 1 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Typowe przejściówki są , nawet spotkałem ze starego z wciskanymi miskami na BSA, natomiast stricte o 1mm, bo był np jakiś dziwolong z FSA na FSA ( to tylko przykład), to jeżeli nie ma to trzeba przerabiać, albo w przypadku posiadania warsztatu zrobić. Kiedyś jak był problem to na warsztacie się różne rzeczy wykonywało, ktoś przyszedł, był problem, się robiło. Obecnie wiele rzeczy jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brendooo Napisano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia (edytowane) https://allegro.pl/oferta/neco-wklad-suportu-wloski-70x127-mm-lozyska-maszyn-14464029514 Tutaj nawet oryginalnie mówią, że w zestawie są nakrętki pod gwint włoski pomimo dlugości 68mm Edytowane 26 Kwietnia przez brendooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi