Ireneuszz Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Potrzebuję porady w kwestii pierwszych butów w systemie SPD. Jakie buty możecie polecić na start, aby zapoznać się z systemem czy to w ogóle jest dla mnie? Szukać czegoś z Shimano, Van Rysel z Decatlon, a może jakaś ciekawa parka z Aliexpress? Budżet im mniej tym lepiej, nie chce wydawać dużo na pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Jak z Shimano to ja polecam na start SHIMANO XC3 BOA SH-XC300M. Na pewno da się kupić cos tańszego, ale w tym przypadku uważam, że buty są odpowiednio wycenione, a do tego posłużą przez kilka lat. Odpowiednia sztywność, dobra wentylacja i są na tyle wygodne, że można nawet w nich kilka km przejść (wiem, bo raz byłem do tego zmuszony). No i jak Shimano, to brać rozmiar większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Moim zdaniem pierwsze buty najlepiej dopasować stacjonarnie, później jak poznasz producenta możesz próbować zamawiać w ciemno. Zależy do czego też te buty chcesz, czy ścigać się w nich przez 2h czy podróżować przez 12h, a przy okazji zwiedzić okoliczne zamki. Moim zdaniem pierwsze buty najlepiej dopasować stacjonarnie, później jak poznasz producenta możesz próbować zamawiać w ciemno. Zależy do czego też te buty chcesz, czy ścigać się w nich przez 2h czy podróżować przez 12h, a przy okazji zwiedzić okoliczne zamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Zgadza się, są buty bardziej turystyczne, w których można (prawie) normalnie chodzić, a są też ściganckie, gdzie obcas jest tak wąski, że myślałem że sobie kostkę skręcę przymierzając Inna sprawa, że wygoda i tak będzie zweryfikowana po pierwszej dłuższej jeździe, pierwszym dłuższym spacerze. Nawet te bardziej turystyczne mają sztywniejszą podeszwę niż normalne buty, co początkowo może sprawiać problemy. Przy pierwszych niby miałem już zaliczone kilka wycieczek po 30km, ale pierwsza 70 pod koniec była już bolesna i musiałem sobie zrobić dodatkową przerwę, żeby stopy odetchnęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 10 godzin temu, Ireneuszz napisał: Jakie buty możecie polecić na start, Takie które będą pasować, a żeby to stwierdzić to należy obrysować, pomierzyć stopę i szukać takich, które będą miały odpowiednie wymiary ( nie tylko na długość , ale i na szerokość) oraz kształt i profil. Sama przymiarka w sklepie to za mało, bo but w jakiś sposób się wstępnie dopasuje, ale jednak będzie gdzieś niedopasowany i ciaśniejszy, i w konsekwencji po czasie ( niekiedy nie długim) to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 26 Kwietnia Udostępnij Napisano 26 Kwietnia buty z alliexpress no to chyba lekka przesada kup takie buty które przede wszystkim będą wygodne ;)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi