grzewho Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Witam, proszę o pomoc w wyborze opon do ATB/MTB. Obecne opony, które chcę wymienić to Schwalbe Smart Sam 57-559 (26x2.25). Nie wiem jaką mam szerokość wewnętrzną obręczy. Jedynie mam na nich napisane Rigida Sphinx (etrto 559 x 17-DIN 26"x1.75) Moje wymagania: - semi-slick (na chodniki/asfalt + trochę terenu - piach/kamienie) - szerokość 2 - 2.25" - pod kasetę - raczej drutowana - nie muszą być antyprzebiciowe - do 60zł - nie cięższa od Schwalbe Smart Sam I co sądzicie o tej, to jakiś klon mojej? https://allegro.pl/oferta/opona-26x2-25-xlc-mountain-x-57-559mm-mtb-niemiecka-super-jakosc-14472321048 Edytowane 23 Kwietnia przez grzewho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-cx-comp-pd3071/?v_Id=135067 Z piachem to różnie może . Ogólnie to jest taka ,,uniwersalna" opona na twarde i lekki teren . Na mokrych brukach trzeba uważać . Opon z twojego linka wygląda jak .... smart sam . 950g to sporo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzewho Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia A jaka byłaby różnica w jeździe/wytrzymałości przy zmianie szer. z 2.25 na 2.0"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, grzewho napisał: I co sądzicie o tej, to jakiś klon mojej? https://allegro.pl/oferta/opona-26x2-25-xlc-mountain-x-57-559mm-mtb-niemiecka-super-jakosc-14472321048 Wygląda, że tak. Podobne klony są przedawane pod marką Impac (to taka tańsza wersja Schwalbe). Nazywa się to Smartpac: OPONA ROWEROWA IMPAC Smartpac 26x2.10 54-559 DRUT - 7110221.01 - 12543794645 - Allegro.pl W opisie jest rozbieżność w podawanej wadze - może ktoś miał takie i ważył? Niektóre bieżniki Schwalbe pojawiają się też pod marką Black1. Ja zaproponuję jeszcze coś takiego (wygląda jak Fat Frank): Black1 26x2.35 - Opony rowerowe - Allegro.pl Wiem, że tłuścioch, ale opony te są całkiem lekkie (realnie około 800 g) jak na taki balon i obecność jakiejś wkładki antyprzebiciowej, mają cienkie ścianki boczne i miękką w dotyku gumę. Po asfalcie to będzie całkiem dobrze iść, a na teren trochę powietrza upuścisz i po piachu też polecą. Na dużym balonie nie potrzeba klockowanego bieżnika, by opona całkiem dobrze trzymała poza asfaltem. Edytowane 23 Kwietnia przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia (edytowane) Różnica w jeździe miedzy 2,25 a 2,0 będzie odczuwalna ale czy uznasz że to zmiana na + czy - nie wiem . Nie wiem na jakim ciśnieniu jeździłeś , jeśli na minimalnym to w węższej oponie trzeba będzie nabić więcej czyli na wybojach będzie bardziej telepało . Na twardym podłożu moim zdaniem będzie lepiej, w terenie niekoniecznie , na piachu gorzej . CX ważą katalogowo 620g i mają max obciążenie 90kg . Gdybyś się decydował to poszukaj w necie lepszej oferty bo w CR drożej jest . Edytowane 24 Kwietnia przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia A te CX - Comp to nie są realnie węższe niż podają? Widziałem wersje pod koło 28" i na pewno nie miały deklarowanej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Nie mierzyłem , a teraz nie mam . To są fajne opony jak ktoś chce ze starego MTB zrobić crossa , czy coś w tym stylu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Trochę węższe https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-26-x-1-95-kenda-piedmont-fast-k1185-11687760643 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzewho Napisano 24 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, WaGiant napisał: CX ważą katalogowo 620g i mają max obciążenie 90kg . Gdybyś się decydował to poszukaj w necie lepszej oferty bo w CR drożej jest No to CX Comp odpadają, bo razem z rowerem będę miał min. 102kg. Jeździłem na ok 3 barach (przy zakresie Smart Samów 2-4bar). Poniżej 2.0 i powyżej 2.25 też raczej odpadają. Trudny wybór, a przetestować i zwrócić pewnie się nie da. Edytowane 24 Kwietnia przez grzewho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia To maksymalne obciążenie to oni podają na jedno koło, więc luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzewho Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja A ta byłaby dobra? https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-continental-cross-king-26x2-20-drutowa-15079164730 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja Dobra i w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi