Redar Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Witam. Niecałe dwa lata temu wymieniłem napęd w rowerze. Przerzutka to 10 rzędowa Rd M781, kaseta XT, łańcuch Xt. Wstyd się przyznać, ale przez kilka lat jeździłem z źle przeprowadzonym łańcuchem przez wózek przerzutki. Myślałem że tak ma być poprawnie. Łańcuch był poprowadzony nad metalowym elementem zapobiegającym spadaniu. Czym grozi dłuższa jazda na tak źle poprowadzonym łańcuchu? Uszkodzenie przerzutki, łańcucha, lub szybsze zużycie napędu po dłuższej eksploatacji?. Napęd regularnie czyszczony i smarowany... Edytowane 22 Kwietnia przez Redar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Jeździłeś tak jak masz na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Nie przeszkadzało Ci przez kilka lat chrobotanie łańcucha o ten gzyms ? Jeżeli nie wytarło tego elementu to nic więcej raczej się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Jeżeli rzeczywiście łańcuch się opierał na tym elemencie i było tak kilka lat, to autor chyba jeździł tym rowerem do sklepu dwa razy w roku. Kiedyś w pośpiechu zrobiłem to samo i ten element był znacznie wytarty po około 50 km. Nie ma opcji, żeby jeździć tak kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Przecież na zdjęciu łańcuch poprowadzony jest poprawnie. Łańcuch nie ma kontaktu z tą blachą. Gdyby było źle po kilkuset km blacha zostałaby odpiłowana przez łańcuch. Edytowane 22 Kwietnia przez Dokumosa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Właśnie dlatego zapytałem dokładnie o to samo w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redar Napisano 22 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Przepraszam bardzo, wstawione wyżej zdjęcie jest tylko poglądowe, w którym miejscu miałem źle przełożony łańcuch. Dodam niżej swoje zdjęcia jak to wygląda po przełożeniu. Tą blaszkę mam tylko trochę wytartą, i w jednym miejscu wózek wewnętrzny. Jeżdżę na dwa łańcuchy, zmieniam co 500km... Przerzutkę też wymieniałem razem z napędem 17 godzin temu, seba8121 napisał: Nie przeszkadzało Ci przez kilka lat chrobotanie łańcucha o ten gzyms ? Jeżeli nie wytarło tego elementu to nic więcej raczej się nie stało. Kiedyś obejrzałem film na YouTube, jak jeden gość robił serwis napędu, i przez ten okres czasu sugerowałem się że jest poprawnie, nie sprawdziłem dokładne jak powinno byc 😕 , a staram się sam grzebać przy rowerze. Zauważyłem że po zmianie napęd pracuje o wiele ciszej, i minimalnie płynnie wszystko pracuje. Edytowane 22 Kwietnia przez Redar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Fajnie, że sam serwisujesz, człowiek uczy się na błędach, a to jeden z najczęściej popełnianych błędów, jedynie mnie dalej dziwi fakt, że nie zwróciło wcześniej twojej uwagi jak ten napęd źle pracuje, tym bardziej po zmianie na nowy. Blacha trochę wytarta, ale możesz spokojnie dalej użytkować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redar Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia @seba8121 Dziękuję za dobre słowo! W dniu 22.04.2024 o 08:21, Krypto.Szosowiec napisał: Jeżeli rzeczywiście łańcuch się opierał na tym elemencie i było tak kilka lat, to autor chyba jeździł tym rowerem do sklepu dwa razy w roku. Kiedyś w pośpiechu zrobiłem to samo i ten element był znacznie wytarty po około 50 km. Nie ma opcji, żeby jeździć tak kilka lat. No własnie nie po bułki. Kręciłem tak prawie 2 lata od wymiany napędu, 2k rocznie z reguły w suchych szosowych warunkach. Niestety przez swoją głupotę, i niedopatrzenie mogłem rozwalić sobie sprzęt, który trochę kosztuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Jak napęd działa to działa, jak się popsuje to się popsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 39 minut temu, Redar napisał: @seba8121 Dziękuję za dobre słowo! No własnie nie po bułki. Kręciłem tak prawie 2 lata od wymiany napędu, 2k rocznie z reguły w suchych szosowych warunkach. Niestety przez swoją głupotę, i niedopatrzenie mogłem rozwalić sobie sprzęt, który trochę kosztuje Nic by się nie stało, bo w najgorszym przypadku byś odpiłował tę płytkę. Jestem zaskoczony że tyle wytrzymała. Tak jak pisałem, u mnie już po chwili była naprawdę mocno zniszczona. Edytowane 23 Kwietnia przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi