Zaznaczę od razu że nie znam się zbytnio więc proszę o wyrozumiałość dla być może trywialności moich pytań
Mam obecnie aluminiowego gravela z którego jestem bardzo zadowolony, gość u którego go serwisuje rower zaproponował mi kupno do niego karbonowych kół EVANLITE New Gravel w cenie "do dogadania" - wstępnie w okolicach 4100 zł :
Obręcze: EVANLITE New Gravel
Piasty: DT SWISS 350 Straightpull Centerlock Ratchet 36T
Oś przednia: 12x100
Oś tylna: 12x142
Ratchet: Ratchet 36T
Bębenek: Shimano 11s/12s Road
Szprychy: Sapim D-Light
Warto w ogóle wkładać karbonowe koła do aluminiowej ramy ? Czy to się będzie dało jakoś realnie odczuć ?
Obecnie mam koła na obręczach DT G540 z piastami Novatec d792sb przynajmniej z tyłu, przedniej niestety nie widzę bo koło jest w serwisie właśnie i stąd też wyniknął ten temat z zmianą na karbonowe. Jak to w ogóle jest z wytrzymałością takich kół, na stronie znalazłem że jeżeli chodzi o obciążenie to max 120 kg czyli tu nie ma problemu bo nawet z bagażem nie dobiję do takiej wartości, ale np. często zdarza mi się jeździć po terenie gdzie w zasadzie jazda gravelem to większego sensu nie ma, ale co tam Karbonowe koła nie są jakoś bardziej podatne na uszkodzenia niż te aluminiowe ?
Drugie pytanie dotyczy wymiany sztycy na karbonową, w zasadzie tu też mnie nurtuje czy taki zabieg jakoś faktycznie poprawia komfort czy może to raczej robi się tylko w celu zbicia wagi ?
Ostatni temat to bidony fidlock, czy ktoś może używa ? Interesuje mnie czy po roku albo i dłużej ciągle bidon siedzi mocno czy na dziurach można go zgubić ?
Pytanie
Gość laik_pyta
Zaznaczę od razu że nie znam się zbytnio więc proszę o wyrozumiałość dla być może trywialności moich pytań
Obręcze: EVANLITE New Gravel
Piasty: DT SWISS 350 Straightpull Centerlock Ratchet 36T
Oś przednia: 12x100
Oś tylna: 12x142
Ratchet: Ratchet 36T
Bębenek: Shimano 11s/12s Road
Szprychy: Sapim D-Light
Warto w ogóle wkładać karbonowe koła do aluminiowej ramy ? Czy to się będzie dało jakoś realnie odczuć ?
Obecnie mam koła na obręczach DT G540 z piastami Novatec d792sb przynajmniej z tyłu, przedniej niestety nie widzę bo koło jest w serwisie właśnie i stąd też wyniknął ten temat z zmianą na karbonowe. Jak to w ogóle jest z wytrzymałością takich kół, na stronie znalazłem że jeżeli chodzi o obciążenie to max 120 kg czyli tu nie ma problemu bo nawet z bagażem nie dobiję do takiej wartości, ale np. często zdarza mi się jeździć po terenie gdzie w zasadzie jazda gravelem to większego sensu nie ma, ale co tam Karbonowe koła nie są jakoś bardziej podatne na uszkodzenia niż te aluminiowe ?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi