xtom Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Cześć. Wracam po długiej przerwie do rowerów. Zawsze jeździłem na MTB ( ostatni stary mtb Scott 40 , M ). Mam nadzieję że nie za dużo napisałem i wszystko czytelne. Szukam roweru rekracyjnego, komfortowego i jak każdy tu piszę, wycieczki po trasach rowerowych + szrutowe, ew. jakieś utwardzone leśne. Jazda z dziećmi , rodzinką i wypady solo. - wyjazdy głownie raz w tygodniu w weekand Mam 175cm, waga 86, no i wiek za chwilę 50, stąd stawiam na komfort I. wersja " budżetowa" po obniżce do wyrwania do z 2800zl na 2399zł - Unibike Flash GTS ( w tyg. jadę przymierzyć jaka z rama 17" czy 19" ) - Romet Orkan 4-6 , jak wyżej w tyg. przymierzę Wczoraj przymierzyłem, przejechałem się przed sklepem Kross Evado 4.0 w ramie 19" ( M?) i niestety rama jak dla mnie grozi "kontuzją" przy zejściu powinna być mniejsza. II. cenowo 3 - 3,4k - Riverside 920 rama M z promocji. Przymierzyłem w sklepie Decathlon 500 rozmiar M ( nie było 920 ) i rama ok, choć sam nie wiem, średnio piszą o komforcie, pewnie zmiana mostka i kiery must have , ( wizualnie 3+ ) - Giant Roam 3 lub 2 rozmiar M, miałem okazję przejechać się prze chwilę Roam 2 i albo coś ze mną nie tak albo coś źle złożyli, jakoś ciężko mi się jechało. Chyba podjadę do sklepu jeszcze raz. - Trek Dual Sport 3 Gen 4 , muszę poszukać w Poznaniu czy gdzieś jest - CUBE Nature 645100 - przejechałem na ramie S ( lepiej wypadła od M ) i powiem Wam że nawet bardzo przyjemnie się jechało. Tylko 3200 nawet w promocji z takim osprzętem hmm Podsumowując, chcę rower do "komfortowej jazdy" może być i z małym pazurem jeśli się nie wyklucza i ciekawym wyglądem ( stąd nie kupiłem od razu 920 ). Gdybyście mieli jakieś inne propozycje na rowery, uwagi, napiszcie. Dzięki za pomoc i mam nadzieję że nie rozpisałem się jak flaki z olejem. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Cytat Podsumowując, chcę rower do "komfortowej jazdy" może być i z małym pazurem jeśli się nie wyklucza i ciekawym wyglądem ( stąd nie kupiłem od razu 920 ). Chcesz "dobry" rower kup 920, chcesz "dobry i ładny" to zwiększaj budżet do 5k i wtedy wybieraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtom Napisano 27 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia (edytowane) za dużo napisałem na wstępie W sumie to sprowadzam się do Riverside 920 lub Giant Roam 2 (3,4tys.) Wiadomo, nie ma co porównywać osprzętu, ponieważ 920 bije na głowę. Jeździłem w Decathlon na 500 M i 700 L Majac 175cm, i probując na L pomimo że jest większa nie czułem dyskomfortu , nawet jakby lepiej pomimo że dłuższą ramą. Tyle że nie zrobisz więcej niż 3 okrążenia między regałami w Decathlon i dziwne wrażenie że M ciut za krótka. Roam natomiast rozmiar M pasuje i tyle w temacie Edytowane 27 Kwietnia przez xtom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 27 Kwietnia Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Roam ma ładniejszą ramę choć to kwestia gustu i na tym się kończą zalety względem Riverside 920. Nie do końca zrozumiałem co nie pasuje Ci w Riverside, ale to bardzo wygodna rama, robiłem na niej trasy rzędu 40-50km bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtom Napisano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia Już wyjaśniam. Jeżdżąc w Decathlon jak tylko można na M ( Riverside 700 ) mialem wrażenie że rama jest trochę za krótka , rower zbyt zwrotny wzgledem rozmiaru L , gdzie na L jakby większa stabilizacja , komfort przy 175cm. Może na spokojnie jeszcze raz podjadę i ocenię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia (edytowane) Mam takim sam wzrost, Riverside jeździłem na M i nie wyobrażam sobie żeby potrzebna była L. Zwrotność jest akurat chyba zaletą. Myślę że to mylne wrażenie po przejechaniu kilku metrów po sklepie z niską prędkością. Jedyne co mogę doradzić to żebyś szybko się decydował, bo przy tej cenie rowery i promocja szybko się skończą. Edytowane 28 Kwietnia przez Artur85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia Na L siedzisz jak na kiblu, rama jest dłuższa ale i wyższa. Wysokość odczułeś od razu a dolegliwości związane z długością będą dopiero po dłuższej jeździe. Kup M a jak będziesz potrzebował wyższej pozycji to sobie to ogarniesz mostkiem. 175 wzrostu to nie jest gabaryt na rozmiar L, w żadnym rowerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtom Napisano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia Dzisiaj zrobiłem jeszcze rundę między regałami i jednak M w 920, tylko cholera cały czas mnie kusi wizualnie ten Roam 2. ps. tak czy owak dzisiaj muszę już podjąć decyzję , ponieważ zaraz ich nie będzie w tej cenie, jednego czy drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi