mike78 Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia czesc pytanie jak w temacie - chcę zamontować SPD do drugiego roweru, ale jednocześnie chcę zachować ustawienia bloków na butach z pierwszego.. długo mi zajęło ustalenie tej pozycji. Na pewno będą się różnić - inna geometria ram, pozycje i długość korby. Wpadlem że mogę obrysować markerem ten blok, ale może alternatywne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Jak masz te same buty to w czym problem? Tu nie ma nic do rzeczy geo ramy i inne kwestie. Mógłbyś mieć potencjalny problem gdybyś kupił drugie buty i chciał zachować pozycję bloków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Bierzesz szkolną linijkę i mierzysz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Bloki w butach ustawiasz dokładnie pod stopę w pierwszej kolejności a nie pod ramę . Jak masz wkręcone bloki w butach które już używałeś, to nic nie musisz robić. Wkręcasz pedały do nowego roweru i śmigasz. W trakcie możesz zrobić delikatną korektę lewo prawo w zależności jakie korby masz w nowym . Od ustawiania pozycji jest zakres regulacji na siodełku, na sztycy, na mostku i kierowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 22 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia no ok, ale pozycje siodelka miedzy rowerami sie roznią, wiec wg Was bloki maja byc bez zmian miedzy rowerami z roznymi geometriami ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Są takie szablony, na których możesz sobie zaznaczyć pozycję buta. Ergon takie robi, a do szpsy SPD SL Westbiking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Godzinę temu, mike78 napisał: no ok, ale pozycje siodelka miedzy rowerami sie roznią, wiec wg Was bloki maja byc bez zmian miedzy rowerami z roznymi geometriami ramy? Ja mam 4 rowery w tym nawet 26er i w dowolnym bucie a mam ich 3 pary mogę nimi rotować jak chce. W sensie jednym i drugim. Jak pisałem jedyne co ustawiam skrupulatnie by odwzorować to jak mam nowe buty. Wtedy przykręcam bloki w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach. Reszta nie ma znaczenia. Gdybyś jechał z kolegą i ty 29er a on 27,5er przykładowo i nagle się zamieniacie rowerami to nie ma to znaczenia. Ustawiasz siodło wpinasz się i jazda. Problem byś miał potencjalnie gdybyście zamienili się butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 23 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia >Wtedy przykręcam bloki w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach co znaczy 'w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia @mike78 za wszelką cenę próbujesz zrobić z igły widły. BLOKÓW W BUTACH NIE USTAWIASZ DO ROWERU TYLKO DO WŁASNEJ STOPY !!! Poszukaj w bezkresnych zasobach sieci to nie boli. Masz tyle filmów na YouTubie, opisów i poradników jak to się dokładnie robi. Pierwszy lepszy https://m.youtube.com/watch?v=92_F5cdqjM0&pp=ygUWdXN0YXdpYW5pZSBibG9rw7N3IHNwZA%3D%3D Kolejny https://m.youtube.com/watch?v=oAZaZDWzass Tu masz Szaja https://m.youtube.com/watch?v=9Kl_G7yzP74&pp=ygUWdXN0YXdpYW5pZSBibG9rw7N3IHNwZA%3D%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Ustawienie bloków w butach spd mtb jest banalnie proste. Z racji dużego luzu roboczego takiego zestawu. Zacznij od ustawienia w pozycji neutralnej, a potem klucz w dłoń i korekty. To nie szosa żeby się z tym certolić 😃. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi