mike78 Napisano 21 Kwietnia 2024 Napisano 21 Kwietnia 2024 czesc pytanie jak w temacie - chcę zamontować SPD do drugiego roweru, ale jednocześnie chcę zachować ustawienia bloków na butach z pierwszego.. długo mi zajęło ustalenie tej pozycji. Na pewno będą się różnić - inna geometria ram, pozycje i długość korby. Wpadlem że mogę obrysować markerem ten blok, ale może alternatywne rozwiązania? Cytuj
Tyfon79 Napisano 21 Kwietnia 2024 Napisano 21 Kwietnia 2024 Jak masz te same buty to w czym problem? Tu nie ma nic do rzeczy geo ramy i inne kwestie. Mógłbyś mieć potencjalny problem gdybyś kupił drugie buty i chciał zachować pozycję bloków. Cytuj
RabbitHood Napisano 21 Kwietnia 2024 Napisano 21 Kwietnia 2024 Bierzesz szkolną linijkę i mierzysz! Cytuj
pecio Napisano 21 Kwietnia 2024 Napisano 21 Kwietnia 2024 Bloki w butach ustawiasz dokładnie pod stopę w pierwszej kolejności a nie pod ramę . Jak masz wkręcone bloki w butach które już używałeś, to nic nie musisz robić. Wkręcasz pedały do nowego roweru i śmigasz. W trakcie możesz zrobić delikatną korektę lewo prawo w zależności jakie korby masz w nowym . Od ustawiania pozycji jest zakres regulacji na siodełku, na sztycy, na mostku i kierowniku. Cytuj
mike78 Napisano 22 Kwietnia 2024 Autor Napisano 22 Kwietnia 2024 no ok, ale pozycje siodelka miedzy rowerami sie roznią, wiec wg Was bloki maja byc bez zmian miedzy rowerami z roznymi geometriami ramy? Cytuj
lewocz Napisano 22 Kwietnia 2024 Napisano 22 Kwietnia 2024 Są takie szablony, na których możesz sobie zaznaczyć pozycję buta. Ergon takie robi, a do szpsy SPD SL Westbiking. Cytuj
Tyfon79 Napisano 22 Kwietnia 2024 Napisano 22 Kwietnia 2024 Godzinę temu, mike78 napisał: no ok, ale pozycje siodelka miedzy rowerami sie roznią, wiec wg Was bloki maja byc bez zmian miedzy rowerami z roznymi geometriami ramy? Ja mam 4 rowery w tym nawet 26er i w dowolnym bucie a mam ich 3 pary mogę nimi rotować jak chce. W sensie jednym i drugim. Jak pisałem jedyne co ustawiam skrupulatnie by odwzorować to jak mam nowe buty. Wtedy przykręcam bloki w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach. Reszta nie ma znaczenia. Gdybyś jechał z kolegą i ty 29er a on 27,5er przykładowo i nagle się zamieniacie rowerami to nie ma to znaczenia. Ustawiasz siodło wpinasz się i jazda. Problem byś miał potencjalnie gdybyście zamienili się butami. Cytuj
mike78 Napisano 23 Kwietnia 2024 Autor Napisano 23 Kwietnia 2024 >Wtedy przykręcam bloki w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach co znaczy 'w możliwie max miejscu jak w innych trzewikach" ? Cytuj
pecio Napisano 23 Kwietnia 2024 Napisano 23 Kwietnia 2024 @mike78 za wszelką cenę próbujesz zrobić z igły widły. BLOKÓW W BUTACH NIE USTAWIASZ DO ROWERU TYLKO DO WŁASNEJ STOPY !!! Poszukaj w bezkresnych zasobach sieci to nie boli. Masz tyle filmów na YouTubie, opisów i poradników jak to się dokładnie robi. Pierwszy lepszy https://m.youtube.com/watch?v=92_F5cdqjM0&pp=ygUWdXN0YXdpYW5pZSBibG9rw7N3IHNwZA%3D%3D Kolejny https://m.youtube.com/watch?v=oAZaZDWzass Tu masz Szaja https://m.youtube.com/watch?v=9Kl_G7yzP74&pp=ygUWdXN0YXdpYW5pZSBibG9rw7N3IHNwZA%3D%3D Cytuj
KNKS Napisano 23 Kwietnia 2024 Napisano 23 Kwietnia 2024 Ustawienie bloków w butach spd mtb jest banalnie proste. Z racji dużego luzu roboczego takiego zestawu. Zacznij od ustawienia w pozycji neutralnej, a potem klucz w dłoń i korekty. To nie szosa żeby się z tym certolić 😃. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi