gomez1982 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Witam, chciałbym zamleczyć opony ale mam pracę jaką mam i nie ma mnie w domu przez 3 miesiące a czasem i trochę dłużej. Czy jak przez ten czas rower będzie wisiał z mlekiem w kołach o które nikt nie zadba czy coś się systemowi stanie? Wiadomo, że pewnie mleko spłynie na dół koła i spadnie ciśnienie. Czy ktoś z Was też w ten sposób używa systemu tubeless? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaloryfer Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Ja mam miesieczne przerwy, a najdluzej zdarzylo sie 2 miesiace. Jezdzi, skreca, hamuje. Po zdjeciu opony nie widzialem aby zzrobila sie jakas scalona masa czy cos innego. Uzywam Stansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Ja używam expanda, też rower czasem stoi dość długo, glut się nie robi, nie zasycha też powodując dziwne wrażenia w toczeniu. złe doświadczenie mam jedynie z terezado jeżeli chodzi o zasychanie. Kiedyś bodajże szajbajk robił test różnych mlek i ich konsystencji po zostawieniu z dostępem powietrza. Tyle, że były to krótkotrwałe testy, ale można z nich wywnioskować które mają szybką tendencję do zasychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Zależy jakie mleko: Trezado dosłownie zwulkanizowało się z oponą tworząc praktycznie nieusuwalną warstwę, naprzeciwnym biegunie było OKO które wystarczyło delikatnie przetrzeć gąbką i spłukać wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Potwierdzam powyższe, Trezado nie może stać długo w miejscu. Zasycha w sposób uniemożliwiający oczyszczenie opony, która potem nadaje się do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Wszystko zależy jakie mleko, opona i obręcz. U mnie po ok.2 miechach na dole wszystko się rozszczelniło i mleko zaczęło wyciekać, pod oponą mała kałuża. Tak więc gravela, który stoi u mnie przez całe lato nieużywany zostawiłem na dętkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Nasze górale zimą nie jeżdżą, już 4 sezon jest na mleku (stans) i jest OK - mleka lekko ubywa, ciśnienie lekko spada, ale nigdy się nam nie rozszczelniło ani nie wyschło (dodajemy mleka na początek sezonu) - jedna uwaga - rowery wiszą kołami w powietrzu - nawet jak ciśnienie niskie, to nie deformują się. Edytowane 18 Kwietnia przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez1982 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia No u mnie haki trzymają ramę w poziomie. Czyli w sumie taki patent pół na pół. Musiał bym awaryjnie podłożyć jakąś szmatę pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia no u mnie mleko stans, opona conti gp5000tr, obręcz karbonowa hookless- może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Stans w MTB na oponach Vittoria - bez problemu stoi długi czas. Po kilku miesiącach lekki spadek ciśnienia + wilgotne ścianki. Dopompowanie + wytarcie ścianek + jedna jazda i znowu przez długi czas jest ok. To samo mleko w gravelu na oponach Continental - po kilkunastu dniach stania ciśnienie schodzi, między klockami pokazują się mokre plamki. W obu przypadkach obręcze DT Swiss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez1982 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Ja mam zestaw od DT Swiss G1800 już przygotowane pod tubless, opona Michelin Power Gravel. Dobrze wiedzieć, że można zostawić mleko na taki czas bez szkody dla kół/ opon. Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Niektóre można, inne nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Po prostu spuść powietrze na czas nieobecności. Koła nie muszą stać na dwóch barach, jak postoją na 0,5 byle tylko kształt trzymały, to nie będzie dość siły aby mleko w jakikolwiek sposób wydmuchać. Zresztą - skoro rower wisi, to i tak nadmiar mleka będzie na dole opony, zatem nie ma szans na zrobienie się jakiejkolwiek kałuży. Możesz kupić strzykawkę do uszczelniacza i zrobić sobie test. Ustaw przed wylotem do pracy koło wentylem w dół, niech wszystko spłynie. Odessij strzykawką, sprawdź ile się udało zassać. Wtłocz na miejsce. Napompuj, zostaw na te trzy miesiące a po powrocie znów sprawdź ile mleka zostało w kole. Dowiesz się czy coś odparowało, czy jest sens uzupełniać. Bardzo fajną i wygodną strzykawkę ma x-sauce, właśnie zacząłem takiej używać i bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.