Dzikownik95 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Czesc Wam, jako że jestem świeży w takich tematach wstawiam post z prośbą o pomoc od Was na forum, otóż chciałbym wymienić łańcuch na nowy, poprzedni to sram 830 na sram 850, jednak pytanie czy kaseta przyjmie się z nowym łańcuchem, czy ja też wymieniać? Podsylam fotkę w linku stanu kasety. https://zapodaj.net/plik-obzuFr3Htd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Na zdjęciu wygląda dobrze, ale nikt nie oceni w 100% czy przyjmie się nowy łańcuch do starej kasety, założysz to dopiero będzie wiedział. Jakie było wyciągniecie starego łańcucha łańcucha ? Będzie to drugi łańcuch na tej kasecie czy już kolejny ? Edytowane 18 Kwietnia przez seba8121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Kaseta wygląda na niski przebieg. Dlaczego wymieniasz łańcuch ? Ten stary ma już uciąg 0,5-0,7 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia zgadzam się z wcześniejszym przedmówcą że chyba niepotrzebnie wymieniasz łańcuch bo wydaję się że jeszcze nie jest odpowiednio styrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikownik95 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia @seba8121 @pecio @rowerowe_lowe tak się składa, że niestety właśnie nie zakupiłem przymiarki do łańcucha, ale często jest tak, że łańcuch ciągle skacze na poszczególnych zębatkach na jedynce, czyli na największej cały czas strzyka, a po zmianie na dwójkę próbuje usiłowo zmienić i zaczyna skakać. Między zmiana z 5-6 też często coś tak strzyka i skacze. Kasete przeczyscilem, być może to wina, że była ubrudzona syfem? Co może być tego przyczyną, krzywy hak przerzutka, czy może sam łańcuch? Na korbie łańcuch luznawy aż ruszaja się ogniwa sprawdzalem reka, będzie to drugi łańcuch pc 850. Napęd ogólnie rzecz biorąc strasznie też hałasował. Wstawiam fotkę wózka przerzutki. Dodam, że linki i pancerze wymieniałem i nadal się powtarza https://zapodaj.net/plik-mUbeUOacMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Ustaw przerzutkę ( naciąg linki) i problemy się skończą. Przekręć trochu baryłką aby zluzować. Edytowane 18 Kwietnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia To co opisujesz to kwestia regulacji, a nie zużycia. Zacznij od regulacji napędu, ewentualnie oddaj komuś kto to ogarnie. Zaopatrz się w przyrząd do pomiaru i wymień kiedy będzie faktycznie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikownik95 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia @pecio @seba8121 Super dzięki najmocniej za rozjaśnienie w temacie 😁. Na najwyższej zębatce, przyuwazylem, że łańcuch strzyka w górnym kółeczku przerzutki, to już kwestia regulacji śrubkami? @seba8121 polecasz jakiś przyrząd do pomiaru w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikownik95 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Pojawił się kolejny problem, łańcuch spada lekko z dolnego kółka przerzutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia W przerzutce masz 2 śruby ograniczajace zakres ruchu góra/ dół. Ustaw tymi śrubami zakres. A po drugie jak spada to za bardzo dałeś w drugą stronę. Dobra rada udaj się do serwisu bo widzę , że nie ogarniasz tak prostego zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Ewentualnie odpal jakiś filmik na youtube z regulacji przerzutki, nie jest to trudne jeżeli masz choć odrobine zdolności manualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikownik95 Napisano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia (edytowane) @pecio @seba8121 Na spokojnie udało mi się ogarnąć regulacje, teraz zakupiłem miernik do pomiaru długości łańcucha, czy wymieniać go na nowy, czy jeszcze śmiało jeździć na starym? Mam akurat w zapasie nowy. https://zapodaj.net/plik-X6ad3xFzpq Edytowane 19 Kwietnia przez Dzikownik95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 19 Kwietnia Udostępnij Napisano 19 Kwietnia Według tego przymiaru łańcuch jest jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Śmiało jeździć na starym, sprawdzać co jakiś czas jaki jest wyciąg. Możesz też złożyć nowy i rotować dwoma, ale to też jeszcze za wcześnie. Zresztą nie wiem czy przy tym napędzie ma to sens. Ja w 1x12 rotuje 3 łańcuchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Przy tym napędzie i niskich przebiegach rotacja jest bez sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikownik95 Napisano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia @seba8121 @pecio Ok, w takim razie dzięki wam wielkie za pomoc, wszystko zostało wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi