mike78 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Cześć mam w crossie uginacz SUNTOUR NEX SF20, sprężynowy, blokowany i z regulacją naprężenia wstępnego. - Aluminiowe golenie. - Pivot z aluminium 1"1/8. - Skok 63 mm. katalogowo widzę ze to waży 3kg.. na co ekonomicznego byście to wymienili, żeby jednak coś tam amortyzowało ale ważyło ok 1kg? chcialbym zyskać na wadze roweru..ten amorek przy tym skoku to i tak chyba wielekij roboty nie robi, a ja potrzebuję roweru na asfalty ew ubite ścieżki żwirowe, ale jak sie trafi szyszka czy kamień to żebym dał radę przejechać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 1 kg i żeby wybierało szyszki? Takie rzeczy tylko w Erze 😀. Nie ma czegoś takiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia RockShox Paragon Gold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Sztywny widelec waży ~700-900g. Jeśli masz prostą rurę i pivoty do hamulców to generalnie zapomnij o lepszym amortyzatorze za mniej niż 1kPLN. W okolicy 1k można jeszcze czasami trafić Paragon Gold z pivotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 17 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia no dobra, a jakby to mialo być sztywne ale jednak coś amorotyzujące, to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Karbonowy widelec dobrej marki, na tyle wysoki, by zachować geometrię. Ale jeśli masz hamulce obręczowe i oś 9mm to może być ciężko. Nie wskazałeś jaka oś, jakie koło, jakie hamulce i jaka rura sterowa. NEX może mieć też sztywną oś i taperowaną rurę sterową i tarcze i wówczas trafisz na karbonowy widelec... za cenę wspomnianego wyżej Paragona - jeśli pominiemy chińskie no-name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Jeszcze lepszy byłby stalowy robiony na zamówienie. Na pewno nie warto iść w chiński carbon czy tanie amortyzatory. Warto nawet rozważyć sztywny alu i nieco szerszą oponę na przód +.niższe ciśnienie co będzie amortyzować znacznie lepiej niż wideł węglowy/stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Subiektywnie: W jednym rowerze mam 26x2,25 z stalowym widelcem. W drugim 700x40c z paragonem gold. Na małych nierównościach typu odłupania warstwy ścieralnej asfaltu, nierówo ułożone płyty chodnika etc pracują porównywalnie. Gdy nierówności stają się większe to różnica w jakości jazdy staje się przepastna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Ale w którą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 14 godzin temu, Wojcio napisał: Karbonowy widelec dobrej marki, na tyle wysoki, by zachować geometrię. Ale jeśli masz hamulce obręczowe i oś 9mm to może być ciężko. Nie wskazałeś jaka oś, jakie koło, jakie hamulce i jaka rura sterowa. NEX może mieć też sztywną oś i taperowaną rurę sterową i tarcze i wówczas trafisz na karbonowy widelec... za cenę wspomnianego wyżej Paragona - jeśli pominiemy chińskie no-name. czesc hamulce tarczowe, os QR, kolo 28 rower to decathlon riverside 900 wiec nie chce mi się inwestowac w to milionow. mam wrazenie ze ta rama jest dosc lekka, calosc wazy niby 13,6 kg. jakbym zszedl 2kg na amorku byloby fajnie ALE NIE ZA 1000zł, b to zupelny bezsens w przypadku tego roweru.. nie wiem ile ze mną jeszcze będzie. z drugiej strony - koła w nim to nie jest jakis wypas, i boję sie uszkodzeń przedniego po wymianie na sztywny..bo jednak ten obecny uginacz coś robi więc co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Jeżeli zależy Ci na wadze to wyjścia masz wg mnie dwa: wspomniany Paragon ważący ok. 1,9 kg sztywny aluminiowy (Accent, Force) + lekkie 2-calowe opony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia dzieki.. 1kg zysku mnie nie ratuje ... wiec paragona odrzucam Accenta szukalem, ale znalazłem takie bez montażu pod hamulec tarczowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia W dniu 17.04.2024 o 21:41, marvelo napisał: Ale w którą stronę? Na korzyść wersji amortyzowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia https://www.mtbiker.pl/shop/czesci/widelce-i-amortyzatory/widelce-sztywne/force-trek-28quot-sztywny-widelec-aluminiowy-1-1-8quot-czarny-polysk-p77112.html?country=PL&variant=278233&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwz42xBhB9EiwA48pT78-UZ-7vV0VEutisJFUqol8t-iS-I2ZeCatNa8_7yH3epc9RacPSShoC4EAQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi