Pecora5 Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 Cześć. Krótki opis: - waga: 95 kg - wzrost: 182 cm - rower w budżecie do 5000 zł - przeznaczenie: jazda po asfalcie w drodze do pracy, jazda drogami mieszanymi (ubite ścieżki) - konieczność: dopięcie przyczepki dla dwójki dzieci (teraz razem 25 kg + waga przyczepki ~ 15 kg) Koledzy w pracy polecają MTB, albo gravel. Z firm padł Kross, Merida. Osobiście w temacie rowerów jestem zielony – od wielu lat nie jeździłem na niczym, a wcześniej na czym się dało. Rower będzie służyć do dojazdów do pracy po asfalcie. Jako dodatek, więc pewnie weekendy: wyjazd z dziećmi (przyczepka), albo wyjazd z kolegami (drogi mieszane, ale ubitymi ścieżkami). Jestem ciekaw Waszych propozycji, za które z góry dziękuję. Cytuj
NerfMe Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 To ja polecę to co ostatnio koledze do podobnych zastosowań: Giant Roam 1, albo jakiś inny rower crossowy. Cytuj
Artur85 Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 Przyczepkę podepniesz do każdego rowery, jedynie w przypadku gdy na tyle będzie sztywna oś potrzebna będzie wymiana na ośkę dedykowaną pod przyczepkę, ale nie jest to raczej problemem (kwestia kosztu 100-300zł w zależności od konkretnego gwintu). Jeżeli nie zamierzasz jeździć po lesie to mtb bym odpuścił, lepszy cross czy gravel z prostą kierownicą. Typowego gravela z barankiem bym nie polecał, bo w tym budżecie może być ciężko o hydrauliczne hamulce, a czymś trzeb ten zestaw z 40kg na haku zatrzymać. Kolejną sprawą którą trzeba uwzględnić w związku z wagą przyczepki jest dostępność względnie miękkich przełożeń gdy trzeba będzie tym jeździć pod górę (tu akurat mtb ma przewagę, a w gravelach np.różnie z tym może być). Proponowany Roam 1 nie jest złym pomysłem, ale możesz zerknąć też na coś ciekawszego co sprawi więcej frajdy gdzie będziesz jeździć sam. Rower gravel Marin dsx 2 rama L koło 28 czerwony 2024 fitness - 737553003 - 14796685835 - Allegro.pl Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 2 godziny temu, Pecora5 napisał: Koledzy w pracy polecają MTB, albo gravel. Z firm padł Kross, Merida. MTB to rower górski, rower górski służy do jazdy w wymagającym terenie, będziesz się w takim poruszał? Chyba nie A co do propozycji krossa czy meridy to nawet nie wiem jak skomentować. Można oceniać i rozważać konkretny model, konkretną geometrię, specyfikację a nie napis na ramie. A co do tematu - przy takich zastosowaniach poszukałbym "crossa", jeśli masz zamiar poruszać się wyłącznie po ubitych ścieżkach to pewnie na sztywnym widelcu, np. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-generacji-5/p/36826/ Cytuj
Pecora5 Napisano 16 Kwietnia 2024 Autor Napisano 16 Kwietnia 2024 Dziękuję za propozycję. Jak wspomniałem, rower w większości będzie poruszać się po asfalcie, ale weekendami może zjechać na utwardzone ścieżki. Nie będzie to teren górski. Koledzy wskazali pewnie firmy, z których oni mają sprzęt i jak to bywa - chwalą sobie. Nie jestem ukierunkowany na żadną firmę, bo zdaję sobie sprawę, że trzeba rozmawiać o konkretnym modelu. Poczytam o Waszych propozycjach - dziękuję! Cytuj
Wojcio Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 Też myślę, że DSX (1 albo 2) lub Trek Dualsport. Czyli coś jak gravel, ale z prostą kierownicą i dużym zasięgiem kasety. Cytuj
Pecora5 Napisano 16 Kwietnia 2024 Autor Napisano 16 Kwietnia 2024 Drodzy forumowicze. Dziękuję za polecenia. Podsumowując - cross, to będzie coś, czego powinienem szukać. I tak pewnie zrobię. Proszę Was jeszcze o wyjaśnienie - bo takie dostałem pytanie od "znawców" z roboty, dlaczego lepszym wyjściem będzie cross, a nie gravel - kwestia budżetu na hamulce została już poruszona). Dzięki! Cytuj
Wojcio Napisano 16 Kwietnia 2024 Napisano 16 Kwietnia 2024 Hamulce w gravelu to duża sprawa, bo jak mają być hydrauliczne, to klamkomanetki kosztują zylion. Do tego masz co ciągnąć i górska kaseta do 51 zębów we wspomnianym DSX 1 może się przydać, a w gravelach będzie 42, ewentualnie 45. No i pozycja. Jak jesteś gibki i masz silny core to niska pozycja na baranku będzie OK, ale jak zaczynasz, to szczególnie przy wolniejszej jeździe będzie niewygodnie. Poza tym trochę wyższa pozycja poprawia orientację w mieście. Cytuj
Bob23 Napisano 18 Kwietnia 2024 Napisano 18 Kwietnia 2024 Chciałem podpiąć się pod temat bo mam podobne założenia i budżet ale rozpisałem się na tyle, że stwierdziłem, że lepiej założyć nowy temat. Jakbyście chcieli zerknąć i doradzić to byłbym wdzięczny: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi