Skocz do zawartości

[Adaptery] Wymiana tarczy przód z 200 na 220 i tył z 200 na 203

Venom555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czym więcej czytam tym większy mętlik w głowie. Za dużo tego jak dla mnie 🙂

Hamulce to Sram Code RS. Kupiłem żonie rower i chcę przełożyć jej z przodu swoją tarczę o rozmiarze 220. Ona ma 200. Czy ktoś może mi napisać jaki konkretnie adapter mam zastosować do tej operacji ? Podobnie mam u siebie lecz z tyłu. Tarcza 200 mm a chcę założyć tarczę 203 mm z Magury. Czy konieczna będzie zmiana adaptera na inny czy może po prostu dać dwie podkładki pod istniejący już adapter ? Ewentualnie - jaki adapter kupić ? Dlaczego wymieniam u siebie na te właśnie tarcze...po prostu wizualnie są dużo bardziej reprezentacyjne i wydają mi się bardziej solidne od obecnych. 

Możecie pomóc w temacie ? Powoli wymiękkam...

Cytat

Czy konieczna będzie zmiana adaptera na inny czy może po prostu dać dwie podkładki pod istniejący już adapter ?

Podkladka 1,5mm wystarczy.

Cytat

Czy ktoś może mi napisać jaki konkretnie adapter mam zastosować do tej operacji ?

Shimano SM-MA-F220P/PL2 Disc-Mount-Adapter, Silber | Bikeinn (tradeinn.com)

Napisano (edytowane)

Widelec z przodu to Fox 36...nie wiem czy to coś zmieni ?  Tarcza 200 jest w zwiazku z tym iż rama jest S2. Od S3 jest 220. Jak zmienię u siebie to szkoda aby leżała jak mogę zamontować to w jej rowerze.

Bardzo dzięki za pomoc. Jest tylu producentów, że chwilami czym więcej sie czyta tym mniej wie.

Edytowane przez Venom555

• 2 tygodnie później...

Temat powrócił. Adapter dotarł. Przykręcony.Zacisk także, tarcza nowa zamontowana 220. Po godzinie dałem sobie spokój. Nie potrafię wyregulować hamulca - ociera o tarcze. Obojętnie czego nie zrobie i jak przykręcę finalnie - dalej obciera. Tarcza jest nowa, prosta. Pracowała przez kilka km w innym rowerze i było ok. Tutaj nijak sie nie da z tym nic zrobić. 

Czy problem może być po stronie adaptera ?

Obawiam się że problemem jest niechlujnie wykonane miejsce montażowe adaptera przy ramie.

Miałem taki przypadek w woom. Płaszczyzna mocowania nie była prostopadła do tarczy i kosilo zacisk po jego dokreceniu. 

U mnie pomógł pilnik i ostrożne poprawienie mocowań w ramie.