Kamil297 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Witam, przymierzam się do wymiany kół w swoim rowerze, ale razem z wymianą nasuwa się kilka pytań. Chcę dokonać zakupu na stronie "https://www.bikestacja.pl/kola-mtb-c-1046_97.html/c1=45" więc również jeśli możecie to wyraźcie swoje opinie co do samego sklepu, ale do rzeczy. Na początku chciałbym sie dowiedzieć jakie są różnice miedzy piasta "370" a "350" o co chodzi z systemem ratchet jeśli chodzi o piasty z serii "350" Zależy mi również na głośnej piaście. Na stronie znalazłem jeszcze 1 komplet kół na piaście NOVATEC D771SB/D772SB jak komplet na takiej piaście ma się do poprzedników powyżej. Posiadam rower MTB na co dzień jeżdżę w granicach 50km czasami więcej na weekend około 100km zdarzają się również i dłuższe trasy. Z tego co gdzieś też poczytałem oferowane piasty na owej stronie są też "Chyba" starszymi modelami jeśli chodzi np. o piastę "350" gdzie znalazłem informację o nowych wypustach modelu w którym ratchet podstawowy zaczyna sie na 36T. Wysłucham również innych pomysłów i porad. Wymiary osi Przednia OŚ: 5x100 QR Tylna OŚ: 5x135 QR Z góry dziękuje za pomoc jak i wyrozumiałość PS. jeśli czegoś lub o czym nie wspomniałem, proszę o naprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Jaki rower konkretnie i co chcesz osiągnąć dzięki zmiaie kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) W takim standardzie osi to szkoda każdej wydanej złotówki na piasty DT, których nie użyjesz już w żadnym nowszym rowerze. Osobiście szedłbym w novateki D041/042 a jak cena rozsądna (do 350zł komplet piast) można rozważyć D771/772. Edytowane 15 Kwietnia przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Dokładnie ... D041/042 to dla amatora świetna opcja - mam taki set w rowerze codziennym od ponad dekady i nie widzę minusów Pzezdnia mogłaby być 100/15 i dokupić "adapter redukcja 15 mm - na qr" wtedy jak jeszcze zmienisz wideł na taki z ośką 15 to będzie ułatwione zadaie d042 ma stalowy bębenek i to jes super jak używasz tanich kaset bo nie robią się wżerki Edytowane 15 Kwietnia przez grzesiowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Chodzi o to, że od wielu lat rowery mtb mają standard osi 110x15 i 148x12 (141x9) i nie można skonwertować piast 100x15(100x5)/142x12(135x9) do obecnego standardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil297 Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Kuurde rower zakupiony 2 lata temu i mówicie ze standard osi do dupy... Pytanie czy tak szybko wszystko pędzi do przodu, czy dałem sobie wcisnąć taki rower. Co do mojego modelu posiadam coś takiego : https://primal.pl/pl/p/Rower-MTB-ORBEA-MX-30-Deore-29-2021/1013 Co do piasty novateca o której mowa, macie na myśli taka : https://allegro.pl/oferta/novatec-nt-d042sb-piasta-tyl-db-8-11s-32h-12752768145?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0pTZh7zEhQMVtA-iAx1vxgzeEAQYCiABEgKTnfD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Rowery (nawet "markowe") z niskiej półki są tłuczone na tanich ramach kupowanych w kontenerach z docelowym malowaniem po 30USD/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Chodzi o to, że od wielu lat rowery mtb mają standard osi 110x15 i 148x12 (141x9) i nie można skonwertować piast 100x15(100x5)/142x12(135x9) do obecnego standardu. Nie mówcie mu o konwersjach 15x100 na 15x110 oraz 142x12 na 148x12. 4 godziny temu, Kamil297 napisał: Witam, przymierzam się do wymiany kół w swoim rowerze, ale razem z wymianą nasuwa się kilka pytań. Chcę dokonać zakupu na stronie "https://www.bikestacja.pl/kola-mtb-c-1046_97.html/c1=45" więc również jeśli możecie to wyraźcie swoje opinie co do samego sklepu, ale do rzeczy. Po pierwsze - Bajkstacja ma raczej ponurą reputację. Po druge - co chcesz uzyskać taką zmianą? Po trzecie - jeżeli chodzi o poziom hałasu to nie da się przebić chińskich piast na 120+ zazębień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil297 Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Co chce uzyskać? Oglądając filmiki na yt lub czytając niektóre posty, po prostu są opinie ze lepsza piasta przeradza się na większą przyjemność z jazdy oraz na jakiś zjazdach/podjazdach, a że od zakupu rower praktycznie na osprzęcie w który był wyposażony przy zakupie stąd taki pomysł. Nie znam się na piastach, ale po pierwsze nie chciałbym jakiś chińskich ( Bo masz chyba na myśli jakieś noname piasty) mówiąc o chińskich ;D Co do hałasu to chciałbym zeby była dosyć słyszalna ( tak wiem, dosyć słyszalna może być, tak i tak ... ) dla porównania moja którą posiadam to : FH-TX505 CHINA VIA. która jest od nowości roweru i jest ciuchutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 3 Października Udostępnij Napisano 3 Października Lekko odgrzebię. Prócz wypieranie z rynku osi 15x100 na rzecz 15x110 to są jakieś silne za albo przeciw dla tych drugich osiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października Udostępnij Napisano 3 Października Najsilniejszym za jest trend rynkowy i wszystko co przyzwoite jeśli chodzi o MTB jest już dostępne w tym właśnie standardzie. Z tech pkt widzenia teoretycznie koło przednie jest sztywniejsze o ~20% (przy założeniu, że zmienia się tylko rozstaw kołnierzy o 10mm). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 3 Października Udostępnij Napisano 3 Października @Dokumosa Dzięki! I wszystko już dla mnie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi