Luk35 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Hej! rozglądam się za ścieżkowcem do 6000 - 8000 tys. zł. W oko najbardziej wpadł mi Radon Cragger 7.0, ale mam obawy czy nie będzie miał za dużego przekroku. Mam 168 cm i wewnętrzną długość nogi 69 cm i tutaj pojawia się Orbea Laufey H10 w rozmiarze 17" lub Merida Big.Trail 500/600 w rozmiarze S. Obecnie mam rower na ramie A-gang n.m. 16,5" i kołach 26" - nie jest źle, ale bywało gorąco. W Craggerze 7.0 2024 zamiast Bombera Z2 jest FOX 34 Rhythm. Warto dopłacać do nowej wersji? https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/cragger/cragger-70-2023/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-orbea-laufey-h10-pd28848/?v_Id=169013 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4093/bigtrail-600 Co byście wybrali na moim miejscu (niekoniecznie z tych podanych)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Nowy Big Trail 600 jest bardzo fajnym rowerem. W zasadzie kompletny rower, tylko drogi. Z kolei Orbea jest w bardzo dobrej cenie na polskie warunki. Jak zależy Ci na niskim przekroku to wybierają między Laufeyem a Merida. Generalnie czego z tej trójki nie wybierzesz to będzie ok. Radon jako jedyny nie będzie miał dożywotniej gwarancji na ramę. Edytowane 14 Kwietnia przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk35 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Sprawdziłem przekrok w obecnym rowerze - Radon ma niższy, więc nie mam obaw, że Radon będzie za wysoki Orbea 2023 jest w fajnej cenie. 2024 prezentuje się świetnie, ale ceną wysoka... Szkoda, że nie ma innych kolorów poza ram alu. Warto rozważyć dołożyć Laufey H-LTD 2023 czy to nie ma większego sensu? Edytowane 18 Kwietnia przez Luk35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Główna różnicą między Laufeyem h-ltd a H10 jest widelec. Fox 34 ma ponoć lepszy tłumik niż Z1, natomiast budowa amortyzatorów jest podobna. Podstawowego Foxa 34 ujeżdżam, nie jest najsztywniejszym widelcem na świecie ale nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Na Z1 nie jeździłem więc ciężko mi porównać czy warto dopłacić. Serwis Z1 z kolei powinien być tańszy. Oprócz w tego w h-ltd masz trochę lżejszy napęd, bo jest już kaseta, manetka oraz łańcuch Slx, ale wątpię by to realnie sprawiło różnice. Do Orbei, w przeciwieństwie do Radona, mozesz zamocować szerszą oponę z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk35 Napisano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia Znalazłem tutaj jeszcze złotą, jest i H10 i h-ltd, ale bardziej skłaniam się ku H-LTD. https://www.ibksport.eu/orbea-laufey-h-ltd-2023-golden-sand-matt/p?skuId=20509 Gwarancja Orbea niby międzynarodowa, wiadomo jak to w praktyce wygląda? Jak na tapetę wpadło H-LTD to i pojawił się na liście Cragger 8.0 z fajnym amorem z przodu. Trochę mnie Sram GX Eagle przeraża - dalej wymaga częstej regulacji bo się rozregulowuje od byle czego czy to poprawili? W Orbei za to można wymienić manetkę na XT stosunkowo niedużym kosztem i cieszyć się fajniejszą zmianą przełożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Nie wiem skąd masz takie rewelacje, że GX się rozregulowuje. Jeżdżę na napędach Srama w różnych konfiguracjach od 2019 roku i jedyna sytuacja kiedy nie działa jest wtedy gdy hak przerzutki jest krzywy, ale to tyczy się wszystkich napędów 12s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Ja bym widelce DVO nazwał egzotycznymi. Zapewne nie każdy serwis Ci to od razu zrobi. Poza tym, co może być plusem lub minusem, ma duże i skomplikowane możliwość regulacji z tego co w recenzjach kiedyś czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Przede wszystkim, są po prostu ciężkie. Pracą zwykłego zjadacza chleba zadowolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Z problemów z regulacją słynie SX, nie GX. Za te pieniądze dostaniesz już sensownego, podstawowego fulla (o ile tylko przekrok Ci pasuje): https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-s/_/R-p-309661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk35 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja Dziękuję za pomoc. Trochę przekroczyłem budżet i kupiłem Orbea Laufey H-LTD 2024 na promce w ibksport.eu Byłem praktycznie zdecydowany na Craggera, ale Radon bardzo obniżył mój poziom zaufania do marki poprzez dziwne kategorie swoich rowerów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Ładna promocja. W Polsce okolice 11 tys;) Gratuluję zakupu, niech dzielnie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk35 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja Promocja zacna. Dziękuję. W ogóle dziwnie u nas te ceny wyglądają i duży rozrzut między sklepami - 6000 - 8000 zł za H10 2022/2023. Moim zdaniem jak się 2022/2023 wyprzeda to 2024 będzie standardowo poniżej €2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi