Maggo Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Hej! Po prawie 20 latach jazdy na starej aluminiowej damce Kettlera, uznałam że czas kupić coś nowego Potrzebuję żeby rower miał duże koła (28"), umożliwiał jazdę w pozycji wyprostowanej (kręgosłup tego bezwzględnie wymaga), miał przerzutki i coś czego brakowało mi w obecnym - amortyzatory, bo przy kiepskich ścieżkach rowerowych ciężko się jeździło po krawężnikach bez tego 🙈 jeżdżę po mieście (ścieżki/chodniki) i leśnych trasach. Maksymalne dystanse dzienne to było 50km. Mam 158cm wzrostu, więc rama 15/17". Nie chciałabym wydawać więcej niż 2500tys, zakładam że to będzie ostatni rower jaki w życiu kupię 😅🙈 Polećcie coś proszę, kompletnie nie znam się na tym temacie. Patrzyłam na Krossy (Explorer i Trans). Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia (edytowane) Miejskie rowery w tej cenie to ciężkie graty od 16 kg w górę... a Ty narzekasz na kręgosłup. Może nagnij cenę. Wymagania co do wagi? Jaka maksymalna? Przedni amortyzator w tej cenie będzie ciężki. ROMET MISTRAL 2 D 2024 widziałem gdzieś na promocji za 3 tys.: https://romet.pl/rower-miejski-romet-mistral-2-d-2024 ale może będzie trzeba kombinować z wymianą mostka i dorzuceniem sztycy amortyzowanej. Amortyzowany widelec, kiedy jedziesz w pozycji wyprostowanej, jest mniej istotny, ciężar ciała spoczywa na siodełku. Po dołożeniu błotników i bagażnika cena będzie oscylować 3,2 - 3,4 k PLN (przy zakupie w promocji). Waga to ok. 14 kg po doposażeniu. Zaletą jest tylna piasta (Shimano Nexus SG-C3017 7 biegów) - praktycznie bezobsługowa. Hamulce tarczowe mechaniczne. TREK https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-1-stagger/p/32770/?colorCode=grey - waga podobna do ROMETA i tak samo trzeba go doposażyć. Sztywny widelec. Napęd do podmianki - w mieście napęd 3x7 to pomyłka. Hamulce V-brake, osprzęt nic nadzwyczajnego ale do miasta spoko. Ciężko będzie znaleźć ale można upolować za fajną cenę, podstawowa to 2,9 k PLN, trzeba szukać promocji w lokalnych sklepach. Rower w mieście to noszenie - mniej lub więcej ale noszenie. To nie domek gdzie wjeżdzasz do garażu. Licz każdy kilogram Aaaa... temat założony w złym dziale, powinnaś napisać w dziale "Jaki rower kupić do X złotych?" Poproś o przeniesienie Edytowane 29 Kwietnia przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi