Skocz do zawartości

[tarcza] Shimano SM-RT56 - dziwny przypadek ocierania

rrrrw2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do was z dość upierdliwym problemem dotyczącym przedniej tarczy hamulcowej. Miałem problem z ocieraniem tarczy hamulcowej, była ona po prostu krzywa. Próby prostowania jej szły na nic. Po jednym hamowaniu ocierała dalej. Postanowiłem kupić nową tarcze hamulcowa, przyszła krzywa w dwóch miejscach, ale naprostowałem. Po jednym hamowaniu problem wrócił. Proszę o pomoc bo mi się już cierpliwość do tego roweru kończy.. Hamulce to hydrauliczne Shimano M395. Dodam, że prostuje tarcze gdy rower stoi do góry nogami. Gdy postawie go w normalnej pozycji, klamka jest miękka i dotyka chwytów. Czy to jest normalne? Po paru wciśnięciach klamki klamka staje się twarda, ale... Tarcza znów obciera... Proszę o pomoc.. Koło dobrze zapięte, zacisk dokręcony...

Jak rower postawisz do góry kołami a potem postawisz go w normalnej pozycji i po naciśnięciu klamki jest miękka, a po paru wciśnięciach staje się twarda to znaczy że masz hamulec zapowietrzony. Czas najwyższy to odpowietrzyć. Potem poluzować śruby na zacisku ustawić go tak aby tarcza nie obcierała o klocki.

Edytowane przez leejoonidas

Problem nie polega na tym, ze tarcza ociera cały czas o klocki tylko ociera w jednym miejscu. Gdyby ocierała cały czas regulacja by załatwiła sprawę. W moim przypadku dało by się wyregulować żeby tarcza nie ocierała, ale wtedy klamka będzie miękka i hamulec praktycznie nie będzie działał, tak było na starej tarczy. Gdy go ustawie znowu idealnie równo to klamka będzie twarda, ale będzie ocierało. Tak jak wspomniałem wyżej, na próżno to prostować, po jednym hamowaniu wróci.

A z tymi klamkami to chyba faktycznie zapowietrzone może być, chociaż jeżeli było by zapowietrzone to w ogóle by chyba nie hamowało?

9 godzin temu, rrrrw2 napisał:

W moim przypadku dało by się wyregulować żeby tarcza nie ocierała, ale wtedy klamka będzie miękka i hamulec praktycznie nie będzie działał, tak było na starej tarczy. Gdy go ustawie znowu idealnie równo to klamka będzie twarda, ale będzie ocierało. Tak jak wspomniałem wyżej, na próżno to prostować, po jednym hamowaniu wróci.

A z tymi klamkami to chyba faktycznie zapowietrzone może być, chociaż jeżeli było by zapowietrzone to w ogóle by chyba nie hamowało?

Jak wymieniasz tarczę z klockami to masz taka małą szczelinę, że nie istnieje w jakikolwiek sposób by klamka była miękka. No chyba, że masz stare zużyte klocki ale i tak przy prawidłowo działającym układzie nie ma szans na takie przypadku. Napraw układ a potem resztę bo jak na razie działasz na niesprawnym hamulcu. 

14 godzin temu, rrrrw2 napisał:

Witam. Zwracam się do was z dość upierdliwym problemem dotyczącym przedniej tarczy hamulcowej. Miałem problem z ocieraniem tarczy hamulcowej, była ona po prostu krzywa. Próby prostowania jej szły na nic. Po jednym hamowaniu ocierała dalej. Postanowiłem kupić nową tarcze hamulcowa, przyszła krzywa w dwóch miejscach, ale naprostowałem. Po jednym hamowaniu problem wrócił. Proszę o pomoc bo mi się już cierpliwość do tego roweru kończy.. Hamulce to hydrauliczne Shimano M395. Dodam, że prostuje tarcze gdy rower stoi do góry nogami. Gdy postawie go w normalnej pozycji, klamka jest miękka i dotyka chwytów. Czy to jest normalne? Po paru wciśnięciach klamki klamka staje się twarda, ale... Tarcza znów obciera... Proszę o pomoc.. Koło dobrze zapięte, zacisk dokręcony...

Odpowietrz hamulec.

Jak już będzie ogarnięty to sprawdź czy tłoki pracują równo I czy cofają się po zwolnieniu dźwigni.  

Tłoczki pracują w miarę równo i się cofają. Wyregulowałem tak żeby nie ocierało, po postawieniu roweru w normalnej pozycji i po naciśnięciu parę razy klamki aby stała się twarda ociera nadal. Cały czas w tym samym miejscu.