Cico Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Cześć, mam problem z tylną przerzutką grx 400. Przerzutkę wyregulowalem przy wyłączonym sprzęgle i wszystko działa jak powinno. Gdy włączę sprzęgło zmiana biegów działa tragicznie, zwłaszcza zmiana biegów z większych zębatek na mniejsze. Łańcuch się przycina i ciężko wchodzi bieg. To jest nowy rower ma przejechane 600km, hak prosty. W czym może być problem? Edytowane 13 Kwietnia przez Cico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia Odkręć dekiel od sprzęgła i zobacz co się dzieje. Może weszła wilgoć i pojawiło się trochę korozji. Albo trzeba poluzować śrubę do regulacji siły sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cico Napisano 14 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Odkręciłem dekiel od sprzęgla, sucho i czysto. Zmiejszymem napięcie sprężyny i zmiana biegów z większych zębatek na mniejsze działa ale z kolei zmiana biegów z mniejszych na większe przestała działać. Czy coś jeszcze mogę sprawdzić w sprzęgle? Jak powinien być sztywny wózek przerzutki przy włączonym sprzęgle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Na włączonym sprzęgle ma być beton. Raczej bym obstawiał mimo wszystko regulację przerzutki. Edytowane 15 Kwietnia przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cico Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Dokumentacja shimano mówi aby robić regulacje na wyłączonym sprzęgle i tak robiłem. Czy można regulować przerzutki na włączonym sprzęgle? Bo jeśli to jest problem regulacji to tylko to mi przychodzi do głowy. Edytowane 15 Kwietnia przez Cico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matteus8 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Regulacja przerzutki tylko na wyłączonym sprzęgle. Może trzeba dokonać regulacji wkrętem B, czyli odległość kółka prowadzącego od największej zębatki kasety (z dokumentacji Shimano): "Ustawić dźwignię przełącznika w pozycji włączonej i sprawdzić, czy podczas jazdy na rowerze zmiana przełożeń odbywa się płynnie, równomiernie i czy nie słychać hałasu na żadnym z wybranych przełożeń. W przypadku wolnego działania zmiany przełożeń z największej zębatki, gdy dźwignia przełącznika jest w pozycji włączonej, należy dokonać regulacji za pomocą kółka prowadzącego przesuwając je nieco dalej poprzez przekręcenie wkręta B." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macias1992 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca Niestety mam ten sam odwieczny problem w GRX400, wyreguluje przerzutkę wg instrukcji, jakoś to chodzi przez miesiąc a później znów jest problem z wrzuceniem biegów na sprzęgle, wymiana linki nie pomogła, wydaje mi się że problem tkwi w wadliwym egzemplarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca Nie wadliwy egzemplarz tylko regulacja napięcia sprzęgła i nasmarowanie jego elementów aby wózek przy włączonym sprzęgle chodził płynnie a nie skokowo i z dużym oporem. Zmniejsz napięcie sprzęgła przez wykręcenie śruby do regulacji tegoż napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi