pedalarz339 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Mam problem z pedałami/blokami SH-M520 strasznie mi hałasują, bloki oryginalne które kupiłem razem z pedałami. Same buty też Shimano Zarówno pedały jak i bloki utrzymywane w czystości. Macie na to jakiś sposób? Czy ten typ tak ma? Nie chodzę w butach z blokami, więc nie są zdarte tyle co wejśč do sklepu. Na przyszłość jakie lepsze modele systemy zapięc do zastosowań MTB polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Co to znaczy hałasują? Piszczą, trzeszczą? Może trzeba nasmarować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Prawdopodobnie but o pedał - trzeba się przyzwyczaić Można próbować walczyć np. smarując okolice bloku świeczką czy czymś podobnym, ale na długo nie pomoże. Jeżeli buty już trochę używane, to powinien być widoczny ślad, gdzie opierają się o pedały. Test, czy to kwestia butów, to jak zaczną hałasować, zmienić lekko pozycję buta. Jest trochę luzu, więc nie powinno być z tym problemu. Jak nie ucichnie, to być może trzeba sprawdzić co z łożyskami, przeczyścić i przesmarować gwinty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Stawiam, że to właśnie but o pedał. Też to przechodziłem, pedały XC 8100 poszły w odstawkę bo nie dało się tego słuchać, kupiłem zachwalane looki i w końcu cisza, ale nie na długo po kilku wypadach dźwięk powrócił. Tak jak powiada zekker, lekka zmiana pozycji buta i cisza nastaje. W systemie Time tego efektu nie ma, ale tam za to z opinii znajomych wiem, że bloki szybko się zużywają i przy chęci pociągnięcia roweru do góry nogami, potrafi się wypiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia mi też skrzypią shimano 520 z butami shimano mt7, pomaga psikniecie jakimś smarem, stanięcie butem w wodzie, błocie. Nie wiem czy coś zmienili w konstrukcji bo kilkanaście lat temu jak kupowałem pierwsze 520 i buty tez shimano to nigdy takiego czegoś nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Ja swoje pierwsze kupowałem w 2011 - skrzypiały. Mogłeś jedynie trafić na inny materiał podeszwy, który takich efektów nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Skrzypi blok o zatrzask w miejscu styku. Ja po myciu zawsze muskam to miejsce palcem albo pędzelkiem ze smarem. Czasem psikam smarem silikonowym lekko, ale to nie wystarcza na tak długo jak klasyczny smar. I żeby nie było - tak nie ma BYĆ smaru, to ma być ledwie liźnięte, żeby powierzchnia była tłusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedalarz339 Napisano 15 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia A może system Crank Brothers jest lepszy? Testował ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 22 Kwietnia Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Proste rozwiązanie jeśli chodzi o skrzypienie i piszczenie z którym sobie poradziłem w m520. Co jakiś czas delikatnie prysnąć na sam blok jak i na miejsce styku pedała z blokiem silikonem w spreju lub czymś podobnym. Też się z tym męczyłem po jakimś czasie. Od kad tak robię jest w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) W dniu 15.04.2024 o 16:33, pedalarz339 napisał: A może system Crank Brothers jest lepszy? Testował ktoś? Właśnie zamontowałem Mallet E - pierwsze wrażenie dziwne, ciężko się wypiąć, nieco inny ruch. Ale przejechałem się po osiedlu i wsparcie podeszwy to niebo a ziemia, w shimano but pływa (mimo, że mam pedały z klatką ale ona w zasadzie nic nie daje) i trzyma go w zasadzie jedynie zatrzask, tutaj mamy solidne podparcie przez platformę. Edytowane 23 Kwietnia przez Rumcajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Skrzypi but ocierający o pedal. Wystarczy podłożyć jedną podkładkę pod blok shimano i nastanie cisza. Takie podkladki są w komplecie z blokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia @PawelW84 o jakich podkładkach mówisz, bo nie przypominam sobie żadnych podkładek w zestawie z pd-m520. Blok jest montowany bezpośrednio do podeszwy buta, ma nawet specjalne ząbkowanie aby się nie przesuwał po podeszwie i jakość ciężko mi sobie wyobrazić tam jakąś podkładkę. Chyba że shimano w ostatnim czasie coś zmieniło i dodaje jakieś podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 23 Kwietnia Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Dawno nie miałem Shimano, ale w Crank Brothers są podkładki - dopasowanie wysokości bloku do bieżnika buta jest kluczowe dla dobrego działania. Odnośnie Mallet E - trochę się zawiodłem - przy pierwszym (trochę późnym) serwisie, wyszło, że jeden w środku jak nowy i masa smaru, a drugi suchy i zardzewiały - musiałem nową oś kupić (i wszystkie uszczelnienia i łożyska). Miałem Mallety poprzedniej generacji, to serwis z wymianą części był potrzebny dopiero, jak skończyły się części do tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia W dniu 23.04.2024 o 10:05, Rafał87 napisał: @PawelW84 o jakich podkładkach mówisz, bo nie przypominam sobie żadnych podkładek w zestawie z pd-m520. Blok jest montowany bezpośrednio do podeszwy buta, ma nawet specjalne ząbkowanie aby się nie przesuwał po podeszwie i jakość ciężko mi sobie wyobrazić tam jakąś podkładkę. Chyba że shimano w ostatnim czasie coś zmieniło i dodaje jakieś podkładki. https://allegro.pl/oferta/podkladki-shimano-do-blokow-spd-pd-m8000-15078246213 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia niby do bloków które są w pd-m520 ale już w "przeznaczone do" nie ma m520, ciekawe. W każdym razie w m520 takich podkładek w zestawie nie miałem. W m8000 dają je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia (edytowane) To sa podkladki do bloków sh51 i sh56 nie do pedałów. Dajesz je między blok a podeszwę żeby go podnieść w przypadku wysokidgo bieżnika buta. Sprawdz czy kształt pasuje do twojego bloku. Ja je miałem przy sh-51 i sh-56 bo mi buty piszczały trac o pedal i dość mocno go wydarły po 2 sezonach. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/shimano/WP-YL8098030.html Edytowane 25 Kwietnia przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Pierwszy raz widzę takie podkładki. Nie kojarzę, żebym kiedykolwiek miał w komplecie z butami, blokami, pedałami. Inna kwestia, że w większości przypadków blok będzie wtedy wystawać, więc chodzenie po twardym będzie głośne. W górach po kamieniach jeszcze bardziej ryzykowne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Skoro but trze o pedal to znaczy że blok jest za głęboko schowany w bucie. Wynika to pewnie z faktu że pedaly spd mają różne kształty tak samo jak i buty mają różne podeszwy. Skoro jest za głęboko to z podkladka będzie tam gdzie powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia No i proszę, nawet nie wiedziałem po co to mam - było w zestawie to zakładałem🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Kwietnia Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 5 godzin temu, PawelW84 napisał: Skoro but trze o pedal to znaczy że blok jest za głęboko schowany w bucie przecież but ma mieć podparcie na pedale a nie tylko stykać się blokiem, mam 3cie m520 i trzy pary kapci shimano, każde się opierają bokami podeszwy na pedale i w żadnym komplecie 520tek podkladki nie miałem. Mało tego to stare kapcie mi nie skrzypiały tylko nowe więc coś spartolili. Pierwsze kapcie i m520 kupowałem w 2008r. i nie szkrzypiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Maja Udostępnij Napisano 4 Maja W bucikach M089L nie miałem podkładek. W pedałkach M520 też nie. W pedałkach M8100 również brak. Ale już z bucikami XC61 podkładki były i użyłem ich, zgodnie z instrukcją. Bloki te same mam w jednych i drugich butach, go SH51. I zarówno w jednych butach jak i w drugich blok licuje z powierzchnią buta. Wniosek mój jest z tego taki, że to but determinuje kwestię zasadności użycia podkładki. Czy mam iść po suwmiarkę i zacząć proces mierzenia i fotografowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi