cincin27 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Cześć. Szukam w miarę uniwersalnego roweru na miasto i wycieczki rowerowe poza miasto. Mam 183 cm wzrostu. Do tej pory jeździłem na zbyt dużym rowerze Kands Cross Line 1100 z 2015 roku w rozmiarze ramy 21". Wybrałem taki rozmiar, ponieważ sklep internetowy polecał na pograniczu rozmiaru wybrać rozmiar większy, co okazało się błędem, ponieważ było mi na nim niewygodnie i błędnie korygowałem zły rozmiar przesunięciem siodełka do przodu. Do tego rower nie miał blokady skoku amortyzatora, więc przy mojej większej wadze podjazdy były dosyć męczące, mimo ustawienia amortyzatora na najtwardsze ustawienie. Przełożenia 3x6-8 używałem tylko z górki (korba 48-38-28, kaseta 11-32). Teraz szukam czegoś lepszego i wygodniejszego. Moje trasy to w 90% asfalt i ścieżki rowerowe (asfaltowe, kostka), bardzo rzadko wjeżdżam na nieutwardzony teren. Rozważam na ten moment dwa modele, które jeszcze na dobre nie weszły do sklepów: - rower fitness Trek FX 3 2024 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-3/p/40819/ - rower cross Unibike Zethos GTS https://www.unibike.pl/zethosgts.html Wizualnie oba rowery mi się podobają, z jednej strony Trek ma dożywotnią gwarancję na ramę i jest lżejszy, ale Unibike ma lepszy osprzęt i korbę 2x. Niestety w Kielcach nie ma dystrybutora Unibike i Trek. Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Tak naprawdę istotne różnice sprowadzają się do: 1x10 vs 2x10 sztywny widelec vs amortyzator o małym skoku Spójrz jeszcze na fitnessy Cube. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 1 godzinę temu, cincin27 napisał: Moje trasy to w 90% asfalt i ścieżki rowerowe (asfaltowe, kostka), bardzo rzadko wjeżdżam na nieutwardzony teren. Odrzuciłbym amortyzator, szczególnie takie kowadło jak w Zethos. Nie jestem w temacie rowerów w fitnessowych, ale kiedyś oglądałem https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-generacji-5/p/36826/?colorCode=green - bardzo fajny rower. 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Rower gravel Marin dsx 2 rama L koło 28 czerwony 2024 fitness - 737553003 - 14796685835 - Allegro.pl Dobra cena, rozmiar chyba ok, bo pośrodku widełek, więc nie ma obaw. Osprzęt w tej cenie najlepszy możliwy. Ja bym brał i się nie zastanawiał ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cincin27 Napisano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia @marcesco Widziałem Cube Nulane czy też Nulane Pro. Tylko dmc ma 115 kg razem z rowerem, więc trochę za mało na ten moment dla mnie. @chudzinki Dual Sporta też brałem pod uwagę, ale na asfalt wolałbym koła 28". A z tymi oznaczeniami na stronie Treka to niezły żart, ale chyba po to żeby trudniej znaleźć ten niewypuszczony jeszcze model. Mam nadzieję, że będzie dostępny w maju jak się skończą te Trek Days z wyprzedażami. Co do amortyzatora to chyba masz rację. W poprzednim rowerze i tak bardziej przeszkadzał niż pomagał. Trochę ponad budżet będzie też Unibike Xenon z powietrznym amortyzatorem, ale chyba nie ma się po co pchać w amortyzator pod moje wymagania? Ze sztywnyn widelcem odpadają koszty serwisu widelca. @Artur85 Ten Marin też fajna opcja, chociaż kolorystycznie bardziej mi podchodzi DSX 1, ale ma korbę na kwadrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia mam powietrzny w obecnym crosie, nie spodziewaj sie cudow... szukalbym czegos lekkiego, na pewno nie 15kg unibajka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cincin27 Napisano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia (edytowane) @mike78 Pewnie poczekam do maja, może pojawi się ten nowy model FX 3 a jak nie to kupię ten starszy, bo na razie i tak nie mogę jeździć. A wiadomo, że rower też musi się podobać. Edytowane 12 Kwietnia przez cincin27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cincin27 Napisano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Jeszcze powyżej tej kwoty znalazłem rower firmy Rose, ale nie wiem jak u nich z jakością. https://www.rosebikes.com/rose-snake-1-2711505?product_shape=chalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Mam Rose i nie mogę złego słowa powiedzieć, aczkolwiek ciężko mi sobie wyobrazić co mogłoby być nie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Kwietnia Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Niemieckie rowery typu Rose, Canyon, Cube są dobrej jakości. Mam Cube i naprawdę nie ma się do czego przyczepić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia A tam, zaraz niemieckie - może projektowo, bo produkcja pewnie w Azji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 15 godzin temu, cincin27 napisał: Jeszcze powyżej tej kwoty znalazłem rower firmy Rose, ale nie wiem jak u nich z jakością. https://www.rosebikes.com/rose-snake-1-2711505?product_shape=chalk ktos wie jak to Cues sie prawuje? to odpowiednik alivio, altusa czy deore jesli chodzi o pracę i odczucia? ten rower fajnie ze ma naped 2x11 ..no i oczywiscie nie mogli nawiercic dziurek pod bagaznik.. za to nawiercone cos pod rurą... co za bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cincin27 Napisano 21 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 15 godzin temu, marcesco napisał: Mam Rose i nie mogę złego słowa powiedzieć, aczkolwiek ciężko mi sobie wyobrazić co mogłoby być nie tak. Może inaczej, jakby był trochę tańszy a tak to wychodzi około 6500 zł z dostawą. Chociaż w porównaniu do tego Treka ma napęd 2x11, sztywne osie, lepsze hamulce, ale według stack/reach nieco bardziej agresywną geometrię. @mike78 Różne czytałem opinie. Jedni pisali, że minimalnie gorsza kultura pracy niż deore a znowu inni piszą, że lepiej wchodzą biegi. Według Shimano napęd Cues ma być 3x bardziej wytrzymały, ale za krótko jrdt na rynku żeby to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi