Skocz do zawartości

[3000+] Cross 60% miasto 40% ścieżki w lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Potrzebuję pilnej porady (prezent dla mnie:) ). Chcę kupić rower (mam trekkingowy) bardziej terenowy, ale nie typowy mtb. Byłem w kilku sklepach, ale każdy poleca co ma.

Wzrost: 172, waga 88kg i maleje:)

A więc:

Kross Evado 6.0

Merida Crossway 100 lub 300

Lazaro Quantum V4

Kands Avangarde

Author Grand

oraz Kellys Phanatic 50

Mam nadzieję, że mi pomożecie (zacząłem czytać forum, ale to jest skarbnica wiedzy długotrwała, a mnie chodzi na "już".

+,  tj. ok 10% ceny

Dzięki

Maric1

Edytowane przez maric1

Ja bym spróbował zapolować na tego Treka

Dual Sport 3 Gen 4 - Trek Bikes (PL)

Jeszcze gdzieś po sklepach są, może trafi się M dla Ciebie. Do tego ewentualnie szersze opony (zmieścisz 29x2.0) jeżeli potrzeba więcej dzielności w terenie i masz fajny uniwersalny rower.

Edytowane przez Artur85

W dniu 11.04.2024 o 08:44, Artur85 napisał:

Ja bym spróbował zapolować na tego Treka

Dual Sport 3 Gen 4 - Trek Bikes (PL)

Jeszcze gdzieś po sklepach są, może trafi się M dla Ciebie. Do tego ewentualnie szersze opony (zmieścisz 29x2.0) jeżeli potrzeba więcej dzielności w terenie i masz fajny uniwersalny rower.

Dzisiaj byłem w kilku sklepach rowerowych i po oglądnięciu i przejechaniu się uznałem, że cena może być 3500 + 10% i odrzuciłem:

Kross Evado 6.0 w zamian mógłby być 7.0 ale również brak już modelu zeszłorocznego

Merida Crossway 100 lub 300 w zamian 500 i ten jeszcze jest

Trek Dual Sport 3 Gen 4 - brak a nowa wersja za droga

Author Avangarde

Niestety trochę mi zamieszali w sklepie proponując zamiast Meridy 500 - M-bike CRS XT w dobrej cenie (ok. 3000)

No i po podniesieniu ceny może być Merida 500 ww oraz (to już super górna graniaca) Unibike Zethos XT no i oczywiście Kellys PHANATIC 50 i Lazaro QUANTUM V4.

Zgadza się, zaproponowano mi go w salonie Meridy. Rama jest trochę gorzej wykonana, i kilka innych mniej istotnych rzeczy. A teraz pytanie - czy opłaca się dopłacać do Meridy lub kupować inny rower? Wszystkie nowe są droższe o co najmniej 10%. No i jak mają się przerzutki Deore do nowszych Cube oprócz 2 przełożeń z przodu?

A to M-bike, który mi zaproponowano:

https://allegro.pl/oferta/m-bike-crs-xt-szary-2024-15402109264?fromVariant=15402106880

15 minut temu, Greg1 napisał:

O ile mnie pamięć nie myli to M-Bike jest siostrzaną firmą Meridy po jednym właścicielu (w necie piszą, że to polski podwykonawca Meridy) i ich rowery są bardzo podobne, jeśli nie takie same

Tak, trochę inne.

Po zastanowieniu zostały mi 3 modele:

od najtańszego:

1. M-bike CRS XT

2. Merida Crossway 500

3. Unibike Zethos XT

Może ktoś podpowie czy warto dokładać do droższych czy kupić M-bike. Czy jest różnica w osprzęcie, ramie?