Kano Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Witam. Mój rower to Kross A2 level z hamulcami typu v-brake kupiony w 2010 roku. Obręcze mają rozmiar 559 x 19. Rodzaj napędu to kaseta. Jeżdżę 2-4 max razy w tygodniu po ścieżkach rowerowych, leśnych, drogach szutrowych, asfalcie. Średni dystans jaki pokonuję to ok. 15-20 km a mój dotychczasowy rekord to 44 km. Podczas ostatniej wycieczki i zjeździe po szutrowej drodze pękła mi tylna obręcz koła, więc muszę kupić nową. Dodam, że te koła miałem od nowości. Wymieniane były jedynie opony. Miałem wybrać jakiś gotowy zestaw (obręcz, szprychy, piasta), ale po przewertowaniu internetu widzę, że ludzie często dobierają te rzeczy osobno. I tu pojawia się pytanie a właściwie kilka. 1. Czy można znaleźć jakieś gotowe przyzwoitej jakości koło czy lepiej dobrać jego składniki osobno? Jeśli to drugie, to czy lepiej wymienić wszystkie elementy, czy np. piastę mógłbym zostawić? 2. W jakim przedziale cenowym mógłbym się zamknąć szukając koła dla moich potrzeb, żeby nie przepłacać? 3. Czy moglibyście mi doradzić jakieś konkretne produkty? Niżej zamieszam linki do zdjęć obecnego koła: https://ibb.co/C2R9WkX https://ibb.co/wgyjNTr Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia w tej półce jakościowej szukaj gotowych zestawów wyjdzie taniej. Dobre poskładanie kosztuje i ma sens w wyższej/średniej klasie kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Masz 3 opcje. Kupujesz byle co, w tym stylu i pewnie jakoś będzie jeździć: https://www.centrumrowerowe.pl/kolo-tylne-kellys-draft-pd26332/ Kupujesz coś bardziej przyzwoitego na łożyskach maszynowych: https://rowerek.pl/product-pol-28821-Kolo-tyl-NOVALEX-CT20R-26-DH19-Novatec-V-brake-QR-SH11-czarne.html A opcja trzecia to olx i kupuj drugi CAŁY podobny rower, to może nawet wyjść taniej W każdej opcji przepłacasz, biorąc pod uwagę jaki to jest sprzęt. Zwyczajnie jego czas minął i lepiej myśleć o nowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Jest obecnie słabo z dobrej jakości obręczami pod v brake. Sensownie wypadają np. Rodi Skorpion i Accent Pathfinder. Komplet kół pod v-brake, obręcze Rodi Skorpion, szprychy nierdzewne CN Spoke 2,0mm, nyple aluminiowe, piasty Novatec F162SB-135 / A361SB kosztował mnie kilka tygodni temu 600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia A mnie wymiana zużytych obręczy w góralu (pierwsza pękła tylna pękła z przetarcia, ale wziąłem już komplet) parę lat temu kosztowała około 150 zł i parę godzin własnej roboty. Za dwie obręcze dałem w sumie około 100 zł, nowe nyple aluminiowe po 50 gr/szt (srebrne, kolory drożej), piasta przednia Formula na "maszynach" (kupiona na allegro chyba za 20 zł nowa, ale mogłem w zasadzie zostawić starego LX-a). Szprychy celowo zostawiłem stare (przód Sapim Laser, tył chyba Race albo Competition) - bo pode mną, w moich kołach nigdy jeszcze żadna nie pękła, więc ciekaw jestem, która będzie pierwsza. 1 godzinę temu, kipcior napisał: W każdej opcji przepłacasz, biorąc pod uwagę jaki to jest sprzęt. Zwyczajnie jego czas minął i lepiej myśleć o nowym. Zmieniać rower z powodu przetarcia obręczy pod V-brake? To tak jakbyś chciał zmieniać rower, bo zużyły się tarcze hamulcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kano Napisano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Dzięki za wszelkie odpowiedzi. A jak myślicie, ile kosztowałoby koło zamontowana fabrycznie w tym rowerze? Czy jest to bardziej przedział 100-200 zł czy może 200-400 zł? Niestety nie znalazłem żadnej wiarygodnej specyfikacji technicznej tego roweru. Wiem tylko że są tam zamontowane łożyska kulkowe a na obręczy pod nazwą Kross jest nr AL6063T6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia raczej przedział poniżej 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi