PawelW84 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Cześć Czy ktoś spotkał się z zakleszczaniem bębenka w piaście DT swiss 240 exp, podczas jego ściskania (dokręcania koła) ?? Nie za bardzo wiem o co chodzi. Zarówno bębenek jak i ratchet składam zgodnie ze schematem czyli: -tulejka dystansowa, -pierścień ratchet -sprężyna -podkładka -bębenek - end cap Pomimo tego, bębenek raz wskakuje na swoje miejsce i koło zachowuje się normalnie, a raz coś źle się układa i przy montażu koła w rowerze piasta zaciska się( ściskaniu ośką) i bębenek się blokuje Mam wtedy ostre koło. Podmieniałem już bębenki od innej piasty i jest to samo. Raz dobrze, a raz źle. Za każdym razem musze pogmerać bębenkiem, na chybił trafił, aż coś "wskoczy" chociaż z zewnątrz niby wszystko pasuje i jest ok. Czy tam coś trzeba specjalnie nacelować, ułożyć ?? W DT 350 nie mam tego problemu, tam wszystko wskakuje za pierwszym razem PS. Ile dajecie tego smaru DT na ratchety?? Ja puściłem 2 małe kropki z tej wyciskanej małej 20g tubki. Edytowane 9 Kwietnia przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Ostatnio miałem podobny problem z 240s (nie-exp) po montażu kasety robiło się ostre. Okazało się, że nakrętka kasety była 0,5mm zbyt długa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia (edytowane) U mnie z kaseta czy bez jest ten sam efekt. Raz bebenek siadzie idealnie a raz się kleszczy przy dociśnięciu endkapa ręką, mimo że z zewnątrz w obu wypadkach wszystko wygląda ok Edytowane 9 Kwietnia przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 3 Września Autor Udostępnij Napisano 3 Września Wczoraj doszedłem w czym problem. Sprężyna od ratchet włazi między pierścień, a tą czerwoną podkładkę od strony bębenka, przez co pierścień ratchet nie może się do końca schować w bębenku (cofnąć) i przy składaniu koła zaciska się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi