mkdc98 Napisano 8 Kwietnia 2024 Napisano 8 Kwietnia 2024 (edytowane) Hej. Planuje wymienić pastę tylniego koła w gravelu polygon tambora g4. Fabrycznie jest cos takiego z opisu: alloy disc brake 12x142mm 32h 6b for sprocket Nie jestem jakimś miłośnikiem tyrkania, chce tylko żeby piesi mnie słyszeli bo w sezonie jest masakra na chodnikach/ścieżkach w Warszawie a nie chce mieć dzwonka na kierownicy w baranku. Tylko to mnie interesuje, zaden lans czy coś Jak dobrać piastę lub czy macie jakiś pomysł jaka by pasowała to poprosiłbym o nazwę/link. Cena - nie znam sie totalnie, ale zastanawiam się czy do 500zł coś znajdę dobrego? Jest to trudne do zrobienia czy raczej szybka robota? W serwisie ile mogę zapłacić mniej więcej? Edytowane 8 Kwietnia 2024 przez mkdc98 Cytuj
Rafał87 Napisano 8 Kwietnia 2024 Napisano 8 Kwietnia 2024 piasty nie opłaca sie wymieniać, kup całe gotowe koło a to sprzedasz jeszcze jak ktos będzie potrzebował drugi komplet kół czy pod trenażer Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Kwietnia 2024 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2024 Jakby co, to dzwonek jest wyposażeniem obowiązkowym. Być może wystarczy usunąć z piasty nadmiar smaru - będzie głośniejsza. Po taniości : kawałek plastikowego kubka w szprychy i jedziesz Cytuj
mkdc98 Napisano 8 Kwietnia 2024 Autor Napisano 8 Kwietnia 2024 37 minut temu, Rafał87 napisał: piasty nie opłaca sie wymieniać, kup całe gotowe koło a to sprzedasz jeszcze jak ktos będzie potrzebował drugi komplet kół czy pod trenażer nie no to wtedy wydam na kolo z 1500zł pewnie to juz sie totalnie nie oplaca. A to sama piasta i serwis ile moze kosztowac? 26 minut temu, KrissDeValnor napisał: Jakby co, to dzwonek jest wyposażeniem obowiązkowym. Być może wystarczy usunąć z piasty nadmiar smaru - będzie głośniejsza. Po taniości : kawałek plastikowego kubka w szprychy i jedziesz i żywotność mowi papa ;D Cytuj
NerfMe Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 Na pieszych głośna piasta nie pomoże. Może będą słyszeć że jedziesz, ale to nic nie zmieni;) 1 Cytuj
Krziekkem Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 Całkowice się nie zgadzam. Dzwonek większość pieszych ignoruje w moim mieście, szczególnie na tych szerszych ścieżkach. Ale jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś się nie odwrócił słysząc moją piastę jak zakręcę w tył. Cytuj
tobo Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 Budżetowo i dobrze? Piasty z ali, koozer. Do tego mogą być nowe szprychy lub nie, zależy od średnicy kołnierzy obecnie. Piasta to 250-300, szprychy ze 2 pln za sztukę jeśli będą konieczne plus koszt przeplotu - sprawdzasz lokalnie. 1 Cytuj
mkdc98 Napisano 9 Kwietnia 2024 Autor Napisano 9 Kwietnia 2024 chciałbym coś dostępnego w Polsce, żeby móc to wymienić w ciagu tygodnia-dwoch max A w jaki sposob to dobierać? Ktoś podpowie? Nie znam sie totalnei na sprzęcie a tym bardziej na takich modyfikacjach. Na logikę to chyba wymiary sprawdzac prawda? Piasta tył Novatec NT-D462SB-SL 32H 142x12mm ta by pasowała do gravela? Cytuj
mkdc98 Napisano 9 Kwietnia 2024 Autor Napisano 9 Kwietnia 2024 6 godzin temu, Krziekkem napisał: Całkowice się nie zgadzam. Dzwonek większość pieszych ignoruje w moim mieście, szczególnie na tych szerszych ścieżkach. Ale jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś się nie odwrócił słysząc moją piastę jak zakręcę w tył. No i dlatego wlasnie nie chce sluchac o dzwonkach lub innych radach, chce ją poprostu wymienić i potrzebuję pomocy w jaki sposob moge dobrać piasty do mojego roweru, aby udać się do serwisu z nową piastą w celu wymiany, a nie wyjść na głupa jak kupie piaste a bedzie nie pasowała Cytuj
tobo Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 3 godziny temu, mkdc98 napisał: chciałbym coś dostępnego w Polsce, żeby móc to wymienić w ciagu tygodnia-dwoch max A w jaki sposob to dobierać? Ktoś podpowie? Nie znam sie totalnei na sprzęcie a tym bardziej na takich modyfikacjach. Na logikę to chyba wymiary sprawdzac prawda? Piasta tył Novatec NT-D462SB-SL 32H 142x12mm ta by pasowała do gravela? Chcesz głośno, tanio i dobrze? Zamawiam regularnie koozery z ali i za każdym razem docieraly w ciągu tygodnia- dwóch. W ofercie masz podany czas realizacji i dostawy. Ofert jest masa Cytuj
Chleje24na7 Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 A w ogóle jaki jest system zapadek? Bo novateca można łatwo podgłośnić wymieniając sprężynę na coś mocniejszego jak kółko od kluczy. Cytuj
mkdc98 Napisano 9 Kwietnia 2024 Autor Napisano 9 Kwietnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, tobo napisał: Chcesz głośno, tanio i dobrze? Zamawiam regularnie koozery z ali i za każdym razem docieraly w ciągu tygodnia- dwóch. W ofercie masz podany czas realizacji i dostawy. Ofert jest masa a moglbys podeslac jakas ktora by pasowala do mojego roweru? nie znam sie totalnie na tym a duzo tych parametrow xd 2 godziny temu, tobo napisał: Chcesz głośno, tanio i dobrze? Zamawiam regularnie koozery z ali i za każdym razem docieraly w ciągu tygodnia- dwóch. W ofercie masz podany czas realizacji i dostawy. Ofert jest masa regularnie czyli sie psują czy coś? Ile coś takiego wytrzyma. widze ze maja przeznaczenie do mtb, czyli do gravela tez wejdzie do jazdy glownie szybko po szosie/sciezkach rowerowych? Widzialem wlasnie filmiki na yt, bardzo mocno brzęczy haha Edytowane 9 Kwietnia 2024 przez mkdc98 Cytuj
tobo Napisano 10 Kwietnia 2024 Napisano 10 Kwietnia 2024 Regularnie czyli używam kilku z nich. Czy wytrzyma? Wytrzymuje 110 kilo w szybkim elektryku z 160 Nm momentu obrotowego. Bębenki kosztują stówkę, więc to tyle co nic, nawet gdyby się rozkraczył. Jeszcze żadnej używanej regularnie nie zmeliłem. Aliexpress -> Koozer hubs/piasty, wersja 142/12 z 32 otworami. Chyba wszystkie mają bębenki kompatybilne z kasetami szosowymi, tak podaje producent, ja nie mam tych piast w kołach szosowych, ale mają dystans umożliwający montaż kaset 10 i 11speed. średnicę kołnierzy mają różne zależnie od modelu, musisz patrzeć na te które są obecnie i porównać, mniej więcej, czy któryś koozer ma podobne - masz wtedy szansę na użycie tych samych szprych. Poza tym w Koozer official store, czyli na koncie Koozer na ali, w opisie ofert są podane wszystkie wymiary tych piast, więc mierząc obecne można sprawdzić czy szprychy podpasują czy nie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi