aga488 Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Hej od jakiegoś czasu mam podrażnienia na tyłku i pachwinach od siodelka. Okolice są podrażnione i zaczynają się robić takie krostki z białym płynem. Kupiłam sudocrem i próbuje to leczyc. Przy dłuższej jeździe czuje duży bol i dyskomfort. Nie wiem co może być przyczyną jezdze cały czas na tym samym ustawieniu siodelka i wcześniej wszystko było dobrze. Jak sobie z tym radzić, spodenki rowerowe na chwilę pomagają, ale nie rozwiązują problemu. Pod koniec miesiąca mam wyruszyć w trasę ok 600km i nie wiem czy dam radę, czy coś mi nie wyskoczy, czy ktoś z was miał taki problem i może cos doradzić? Ostatnio jak jechałam bez pampersa miałam wrażenie, że siodelko mi się wżyna w tylek i miałem odciśnięty ślad, nie wiem czy je podwyższyć czy obniżyć, a może jakoś przesunąć. Może coś ktoś podpowie. Cytuj
leejoonidas Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Też tak miewałem czasami, nie jeżdżę w spodenkach z pampersem i zauważyłem że winne są zbyt luzne bawełniane majty które miewałem pod spodenkami. Jeżeli jadę w trasę liczącą kilkaset lub grubo ponad tysiąc kilometrów to zakładam i zabieram dobrze przylegające slipy z dodatkiem włókien bambusa i nic się nie dzieje. Cytuj
kipcior Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Nie jeżdżę długich tras, ale takie problemy u mnie to kwestia temperatury. A wcześniej było dobrze, bo było chłodniej. Slipy to dobry trop. Inne spodenki też. Dla mnie w pampersie jest za gorąco powyżej 15 stopni, a dobrze żeby te okolice pozostawały suche. Cytuj
Kaloryfer Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia ... od dłuższego czasu Żeby coś doradzić to musisz napisać co to znaczy od dłuższego czasu, od kiedy jeździsz, czy coś zmieniałaś w ustawieniach roweru, czy wcześniej w tych spodenkach było ok, czy dystanse się wydłużyły, czy waga wzrosła, co to są za spodenki itd. Generalnie dobre siodełko i spodenki to podstawa. Siodełko temat rzeka, trzeba dobrać pod swoje cztery litery. Za miękkie złe, za twarde to ciężko się przyzwyczaić ale dobre spodenki z wkładką w tym pomagają , za szerokie złe, za wąskie też źle. Dobre spodenki to te z dobrą wkładką piankową, w żadnym wypadku żelowa. Ja używam i polecam spodenki martombike (teraz nazywa się to inoni). No chyba, ze kto woli bez wkładki ale tu sie nie wypowiem bo jeżdże zawsze z wkładką/ Dodatkowo można zapobiegawczo przed jazdą używać kremów przeciw otarciom np. assos chamois (ja używałem sportbalm antifriction creme). A jak juz pojawią się jakieś krosty to sudocrem. Mi zajęło ze 3 lata aby dobrać siodełko, spodenki z tyłek przyzwyczaił się do roweru. Cytuj
nossy Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Od siebie też polecam Martombike, trzy pary, zero problemów. U mnie takie problemy ustały po tym jak fitter dobrał mi szerokość siodła do tyłka i zacząłem jeździć x lat temu bez gaci (tzn. bielizny). Kremy pomagają, ale wkładka uwalona. Pytanie jakie zmienne nastąpiły (ułożenie siodła, bielizna, waga itp.)? Cytuj
seba8121 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Ja ze swojej strony mogę polecić krem który podlinkuje na samym dole, jest on przeciw otarciom, zawsze stosuje podczas dłuższej jazdy i w gorące dni. Nigdy po nim nie miałem problemu z otarciami, nawet po 500km jechanych ciągiem. https://allegro.pl/oferta/krem-przeciw-otarciom-chamois-butt-r-original-235-13596898443?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=68c89b95-64fb-4f55-b254-129eb3f3364c&utm_content=fb5834d6fdaf# Cytuj
Rafał87 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia mówisz ze wczesniej na tym siodełku było okej ale siodełka też potrafią się zużyć/odkształcić i to samo wkładka w spodenkach, może tu leży problem. Cytuj
urmom Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Mam podobnie zastanawiam się czy to nie od gaci (szwów), zwłaszcza jak se... ogole >_>, tylko bez jakiejś tragedii. Musisz się zastanowić czy coś zmieniłaś. Polecam przemywać korą dębu. Myślałam, że to zabobon, a faktycznie koi (piesek potwierdza, pierdziawa mu explodowała 👍) Cytuj
leon7877 Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Z doświadczenia wiem, że łatwiej o to na szerokim i miękkim siodełku niż na twardym. Dodatkowo, tak jak wspomniano wyżej, luźna bielizna też może obcierać i powodować urazy. Ja jeżdżę w zwykłych, cienkich dresach z Decathlonu (nie rowerowe) i slipy pod spodem, a siodełko sportowe - twarde i wąskie. Nic się nie dzieje, żadnych otarć ani urazów jeżdżąc kilka godzin dziennie, w tym minimum 1.5 godziny na jeden wyjazd bez odpoczynku. 1 Cytuj
JWO Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Ja podobnie jak @leon7877. Po zaminaie siodelka na twarde zdecydowanie polepszyl sie konfort jazdy na dlugich (100+ km)dystansach Cytuj
kipcior Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia Potwierdzam motyw z twardym siodłem. Wtedy tyłek boli tak bardzo, że się nie da jeździć i otarcia nie zdążą się zrobić 3 Cytuj
kaido2 Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia (edytowane) W dniu 7.04.2024 o 21:10, aga488 napisał: Hej od jakiegoś czasu mam podrażnienia na tyłku i pachwinach od siodelka. Okolice są podrażnione i zaczynają się robić takie krostki z białym płynem. Kupiłam sudocrem i próbuje to leczyc. Przy dłuższej jeździe czuje duży bol i dyskomfort. Nie wiem co może być przyczyną jezdze cały czas na tym samym ustawieniu siodelka i wcześniej wszystko było dobrze. Jak sobie z tym radzić, spodenki rowerowe na chwilę pomagają, ale nie rozwiązują problemu. Pod koniec miesiąca mam wyruszyć w trasę ok 600km i nie wiem czy dam radę, czy coś mi nie wyskoczy, czy ktoś z was miał taki problem i może cos doradzić? Ostatnio jak jechałam bez pampersa miałam wrażenie, że siodelko mi się wżyna w tylek i miałem odciśnięty ślad, nie wiem czy je podwyższyć czy obniżyć, a może jakoś przesunąć. Może coś ktoś podpowie. temat znany Wcześniej było ok, bo nie było tak gorąco Siodło się wrzyna, znaczy do zmiany, wszelkie siodła " żelowe" i ze skaju = się odparzenia w ciepłe dni Problemy szybciej się pojawiają jak d się wierci np od twardego przełożenia i ugniatania ziemniorów. Od rytmu 160-200 teżżżż, ale o to tutaj raczej nikogo nie podejrzewam W dniu 8.04.2024 o 07:26, seba8121 napisał: https://allegro.pl/oferta/krem-przeciw-otarciom-chamois-butt-r-original-235-13596898443?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=68c89b95-64fb-4f55-b254-129eb3f3364c&utm_content=fb5834d6fdaf# No i ten krem w takich sytuacjach też działa. Często mamy go w pakietach na ultra Edytowane 11 Kwietnia przez kaido2 Cytuj
leon7877 Napisano 11 Kwietnia Napisano 11 Kwietnia 2 godziny temu, kipcior napisał: Potwierdzam motyw z twardym siodłem. Wtedy tyłek boli tak bardzo, że się nie da jeździć i otarcia nie zdążą się zrobić Właśnie nie. Po jakimś czasie przyzwyczaisz się i to minie. Cytuj
pecio Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia Na trasy 100 + zdecydowanie lepsza jest twarda deska i gacie z doskonałym pampersem. Od nadmiaru miękkości tylko odparzeń można się dorobić. 1 Cytuj
szuwar_1978 Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Panowie mam w tym roku duży problem z 4 literami a dokładnie tylko prawa strona i to w miejscu jak łączy się udo z pośladkiem. Mam takie otarcie że nie idzie jeździć z bólu.. to się się sine robi. W zeszłym roku zrobione jakieś 5 tys km bez problemu siodło i pozycją bez zmian a w tym roku dramat. Trasy od 50km w górę to wracam na stojąco. Zawsze jazda w spodenkach z wkładką. Siodło poprzednie 150 zmienione na Selle Italia Novus Evo Boost X Cross TM Superflow 145 mm. Próbowałem wszystkich pozycji i nic. Jak odpuszczę z 3 dni jazdę goi się to ale wsiadam na rower po 40km otarcie i ból wraca. Tylko jedna strona... już smarowałem wszystkich. Może miał ktoś taki przypadek? Cytuj
leejoonidas Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Wróć do poprzedniego siodła lub kup o podobnej szerokości, siodło zmieniłeś na węższe i teraz dziwisz się że masz obtarcia? Cytuj
szuwar_1978 Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Zmieniłem na węższe bo na starym było jeszcze gorzej.... a nic od zeszłego roku nie zmieniałem. Cytuj
chrismel Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Mógł Ci się skrzywić kręgosłup i obciążasz jedną stronę bardziej. Wiem jak to brzmi ale latka lecą każdemu. Możesz spróbować przesunąć siodełko do tyłu na szynach, lekko je obniżyć i lekko opuścić nos w dół. Wszystko minimalnie, czyli liczone w mm albo nawet częściach mm. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Dzięki za sugestię no pesel nie kłamie Wczoraj właśnie zrobiłem korekty na kącie lekko z nosem w dół ale przestawiałem siodło do przodu... spróbuję Twojej rady i je cofnę. Cytuj
pecio Napisano 10 Maja Napisano 10 Maja Cały problem tkwi w konstrukcji siodełka i odpowiednim doborze pod rozstaw kości. To ,że się wrzyna w przedziałek i powoduje takie dolegliwości zobrazowałem na ilustracjach poniżej. W tym na górze zamiast wspierać się na kościach cały ucisk idzie w "przedziałek". Pora zmienić siodełko skoro takie dolegliwości się pojawiają. Obczaj któregoś Ergona, Sqlaba. One są płaskie od tyłu jak deska i nic w nich nie powoduje takich sensacji. Ważne też jest przejście tyłu w nos aby nie za szerokie było. 1 1 Cytuj
spidelli Napisano 10 Maja Napisano 10 Maja Sporo już pisałem w różnych tematach, nie chcę się powtarzać ale napiszę - siodło przymierza się jak buty. W dobrym sklepie zmierzą rozstaw kości i coś zaproponują. Niektóre firmy pozwalają testować siodełka i wymieniać. Każdy, kto przez ten temat przeszedł to pewnie potwierdzi - miękkie wcale nie są wygodne, a gacie z wkładką tylko maskują problem. Cytuj
pecio Napisano 10 Maja Napisano 10 Maja @spidelli zgadza się. Do jazd koło komina może być nawalone "żelu" ale na długie dystanse raczej to twardsze. Nie powoduje odparzeń a jak jest dobrze dobrane to i jazda na takim jest o wiele przyjemniejsza. 😉😁 Cytuj
jasmin Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca W dniu 16.04.2024 o 06:59, pecio napisał: Na trasy 100 + zdecydowanie lepsza jest twarda deska i gacie z doskonałym pampersem. Od nadmiaru miękkości tylko odparzeń można się dorobić. Jaka jest różnica między miękkością we wkładce od miękkości w siodel ? Cytuj
JWO Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca @jasmin wkladka jest caly czas w tym samym miejscu d... Cytuj
DEFTONES Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Godzinę temu, jasmin napisał: Jaka jest różnica między miękkością we wkładce od miękkości w siodel ? Taka, że wkładka po dłuższym czasie nie uwiera w dupę. A miękkie siodło tak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi