Skocz do zawartości

[e-bike] Wymina baterii razem z bagażnikiem i montaż nowej baterii i bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Mój brat ma po mnie rower elektryczny z silnikiem w tylnym kole o mocy 250W i kolach 28''. Zastanawiamy się razem tak z ciekawości nad wymianą baterii z bagażnikiem na nową mocniejszą baterię,bo obecna bateria jest kiepska na długie trasy tak około 50 km od domu-spod klatki bloku i z powrotem do domu pod klatkę bloku, a jazda po płaskim- szerokie szutrowe drogi leśne i szosy o małym ruchu samochodowym.

Szukając baterii z bagażnikiem znalazłem: https://elektrycznenapedy.pl/bateria-do-roweru-elektrycznego-li-ion-48v-14ah-672wh-z-bagaznikiem

Czy taka bateria  podana w linku razem z bagażnikiem to dobry wybór,jak zamontować taką baterię razem z bagażnikiem by dobrze działała z rowerem elektrycznym-chodzi o poprawne wskazanie naładowania baterii,jaki zasięg da się osiągnąć na baterii z bagażnikiem podanej w linku,jeśli bateria z bagażnikiem podana w linku ma 48V 14Ah 672Wh,będzie działać z silnikiem o mocy 250W i czy przy montażu nowej baterii razem z bagażnikiem muszę demontować sterownik silnika z puszki jaka jest obecnie w bagażniku roweru i montować ją do nowej puszki tak by działała bez problemu z nową baterią zamontowaną w nowym bagażniku roweru?

Proszę dokładnie przeczytać zadane pytanie przed udzieleniem odpowiedzi  Dziękuję

Odnośnie pytania to mój brat ma po mnie rower e-bike: Romet Wagant 1 RM 2023,który ma baterię w bagażniku

Edytowane przez lukcio4041

Po pierwsze, teraz masz baterię 36 V. Możesz podłączyć 48 V, ale ryzykujesz uszkodzeniem silnika.

Po drugie, musisz rozebrać puszkę z kontrolerem, która jest za gniazdkiem, w które wtykasz baterię. Jeśli z baterii do kontrolera idą tylko dwa przewody, to możesz przenieść kontroler do nowej baterii. Jeśli między baterią a kontrolerem jest więcej przewodów, to najlepiej do nowej baterii dokupić nowy, uniwersalny kontroler oraz wyświetlacz. Żeby połączyć nowy kontroler z silnikiem prawdopodobnie będziesz musiał przerobić wtyczki.

• +1 pomógł 1