Skocz do zawartości

[napęd] napinacz CT-S500, cos sensownego w zamian?

Rekomendowane odpowiedzi

witam. składam właśnie swój single speed, kupiłem już wszystkie potrzebne części, włącznie z reduktorem kasety reverse na jedną zębatkę, zapomniałem tylko o napinaczu.

niestety, sprawdzając teraz ceny i dostępność spostrzegłem, że napinacza nigdzie praktycznie nie da się kupić. jedynie na allegro, ale w srebrnym kolorze (składam wszystko na czarno) i dodatkowo za prawie 190 zł, kiedy jeszcze rok temu kupowałem taki za coś około 100 zł. na allegro prawie go nie ma, a jak jest taki jaki mi potrzebny to kosztuje ponad 200 zł. czy jest jakiś sensowny napinacz zbliżony do alfina (nie mogę powiedzieć na niego złego słowa) jeździłem na nim ponad 5 lat i tylko 2 razy wymieniłem kółka - dla mnie był świetny i jest dalej w drugim rowerze. czy istnieją jakieś sensowne napinacze pozwalające na choć lekką regulację linii np podkładkami, który też jest w miare przyzwoity? nie wiem tylko czemu jest taki problem z dostępnością, może jakiś nowy model wychodzi? pozdrawiam

Cytat

czy istnieją jakieś sensowne napinacze pozwalające na choć lekką regulację linii np podkładkami, który też jest w miare przyzwoity?

istnieją, nazywają je przerzutkami

montujesz, ustawiasz śrubami H/L w miejsce, które cię interesuje i śmigasz

Napisano (edytowane)

z tym że ja nie chcę przerzutek. chcę mieć napinacz tak jak w tytule. chciałem się po prostu dowiedzieć, czemu napinacze alfine nie są dostępne, sam nie wiem więc próbuje dowiedzieć się na forum, nie chcę kupować przerzutek i kombinować, żeby tylko sobie ustawić w jednym położeniu. jeśli miałbym mieć przerzutkę, to musiał bym dokupić manetkę i pociągnąć linkę, chcę mieć bezobsługowy napęd, żeby o nim zapomnieć i nie myśleć

Edytowane przez Radek_89