Ireneuszz Napisano 5 Kwietnia Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Hej jak w tytule jakie możecie polecić fajne platformy do szosy endurance? Czy raczej iść w stronę SPD? Do tej pory zawsze używałem platform w MTB. Z szosą zaczynam dopiero przygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Możesz jeździč na czym chcesz, no ale platformy w szosie nie mają sensu. Do szosy polecam wpinane szosowe, nie MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Oczywiście, że mają sens. Mają dokładnie taki sam sens jak w każdym innym rowerze. Rower bez pedałów nie pojedzie i jest tylko bezużyteczną kupą złomu, a z pedałami już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia W fazie oswajania się z rowerem można dobrać pedały zgodnie z potrzebami, posiadanymi butami itp szosy mają nisko suport warto mieć pedały które nie są makabrycznie rozbudowane i przy pochyleniu w ostrym zakręcie nie zawadzą o grunt...są platformy i platformy.. Można pierwsze kilka wyjść zaliczyć w pedałach przełożonych z MTB i ocenić frajdę... Klasyczne spd 520 i dobry but w fasonie sportowym ale z dogodnym " traktorem" z "gumy" a nie takiego śliskiego plastiku jest zdrowym kompromisem, łatwo też polubić dwustronne wpinanie. Zestaw już szosowy, na trzy dziury, przyda się kiedy każde wyjście na szosę będzie motywowane planem treningowym i zasuwaniem. Waga i opór aerod na plus. Cena za XLC albo niższe shimano - nie ma tragedii... Jednak nie wygodne kacze kroki w szosowych butach skutecznie zaburzają takie zwykłe tuptanie, bieganie po piętrach czy sklepach albo ruinach zamku, tak samo do auta trzeba na pewno brać drugą parę butów... Pedały dwustronne dwufunkcyjne odradzam, platforma i spd w jednym... denerwują , miałem dwa rodzaje, da się, ale nie polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireneuszz Napisano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia a jakiś fajny but pod SPD jesteś w stanie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Pod który system? Co znaczy fajne? Jaki budżet? Trochę jakbyś zapytał, jako fajny rower polecamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireneuszz Napisano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia napisałem SPD przecież, powiedzmy że do 400/500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Czego nie napisać -bez wizyty w dużym sklepie i mierzenia raczej się nie obejdzie. Rozmiary : stopa 44 to rozmiar shimano 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Godzinę temu, Ireneuszz napisał: napisałem SPD przecież, powiedzmy że do 400/500zł. SPD to system od Shimano, na dodatek MTB. SPD-SL to system szosowy od Shimano. Nadal nie napisałeś co znaczy fajne. Ja lubie buty sztywne jak deski, a inni bardziej wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 11 godzin temu, Ireneuszz napisał: Z szosą zaczynam dopiero przygodę. Nie będzie za dużo na raz - obsługa klamkomanetek, wypinanie się z pedałów... Może być widowiskowo na skrzyżowaniach Godzinę temu, Ireneuszz napisał: powiedzmy że do 400/500zł. Jak masz nietypowy kształt stopy, to nie budżet będzie problemem tylko dobranie buta. Mam właśnie w kartonach 3 pary kupione wysyłkowo (wcześniej mierzyłem w sklepie stacjonarnym) i są do odesłania - jak są dobre na długość to cisną z boku albo z góry, jak nie cisną, to mam 5 cm miejsca przed palcami.... Dobry sklep i przymiarki. Albo odpuść na razie i zaprzyjaźnij się z szosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi