Skocz do zawartości
  • 0

pytanie o napęd 1x i 2x - kwestia podjazdów

Pytanie

Napisano

Wytłumaczcie proszę laikowi pewną kwestię :) Mam obecnie rower z napędem 2x10, gdzie mam korbę 46/30 i kasetę 11-36 z takim zestawem nie mam problemów żadnym podjazdem w okolicy (dość górzystej). Chciałem teraz kupić nowy ale model który mi się podoba ma napęd 1x11 lub 1x12 korba 40 i kaseta 11-44, niby tu też jest więcej niż 1do 1, ale mam pewien problem z tym.

Na niektórych podjazdach obecnie zrzucam z przodu na mała i na największą z tyłu czyli 30 przód i 36 tył, gdy to samo zrobię w nowym będę miał 40 przód 44 tył.
Czy te 10 ząbków z przodu i jednocześnie 8 z tyłu pozwoli mi na podjazd z taką samą swobodą jak obecnie ? Czy np. przez to ze korba ma więcej to będę musiał mocniej mimo to depnąć lub kręcić z mniejszą kadencją ?

Przepraszam za trywialne pewnie dla Was pytanie jakoś nie jestem w stanie samemu sobie na nie udzielić czy też znaleźć odpowiedzi.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Cześć

Przełożenie 30/36 jest nieco lżejsze niż 40/44. Według kalkulatora kadencji BikeCalc różnica w prędkości na najlżejszych przełożeniach wynosi mniej niż 1 km/h przy kadencji 90 (w przypadku, gdy rower ma taką średnicę kół i szerokość opon jak na podanym zrzucie ekranu, w przypadku innej szerokości opon różnica też jest bardzo mała).

Jeśli teraz na przełożeniu 30/36 dajesz radę podjeżdżać bez większych problemów to przełożenie 40/44 również powinno Ci wystarczyć.

30.PNG

• 0
Napisano

Dzięki, właśnie to mnie w sumie powstrzymywało przed sfinalizowaniem zakupu.
A niestety nie mam okazji sprawdzić na żywo jak to będzie.

Co prawda moja kadencja jest daleka od książkowej i oscyluje raczej w okolicach 70 ale mam nadzieję że dam radę na podjazdach bo głupi by było zwracać dlatego że zawodnik za słaby :D

• 0
Napisano (edytowane)

40/44 to jak 30/33. Zapewne przedostatnią zębatkę z tyłu masz 30, więc 40/44 będzie mniej więcej pośrodku między Twoim najlżejszym i drugim w kolejności przełożeniem. Ja gdy chciałem zobaczyć w drugą stronę czy nie zabraknie mi szybkich przełożeń po przesiadce z 3x9 na 1x11 nie używałem przez miesiąc największego blatu z przodu, możesz przez pewien czas nie używać najlżejszego przełożenia i zobaczyć czy dasz radę.

Edytowane przez michalab
  • 0
Napisano
16 godzin temu, kipcior napisał:

Ale może przerzutka to obsługuje, bo sama zmiana kasety to nie jest problem.

Wg strony producenta to nie, Apex XPLR AXS – max 44

16 godzin temu, michalab napisał:

możesz przez pewien czas nie używać najlżejszego przełożenia i zobaczyć czy dasz radę.

Na to nie wpadłem, dzięki :)

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...