Daimos77 Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) Zakupiłem dziś kierownicę miał to być model Race Face Turbine R 35, natomiast to co przyszło jest bez litery R i ma inną szatę graficzną niż to co w aukcji. Pytanie czy w ogóle wychodziły kiery RF Turbine bez R? Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez Daimos77 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 Gdzie ją kupiłeś? Bo widzę dużo na Ali. Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Kwietnia 2024 Napisano 6 Kwietnia 2024 No ale na Allegro od jakiegoś dużego sprzedawcy, czy podejrzana aukcja za niską kwotę? Jeżeli masz wątpliwości, możesz napisać do producenta z pytaniem o autentyczność. Cytuj
Daimos77 Napisano 6 Kwietnia 2024 Autor Napisano 6 Kwietnia 2024 Za 199zł od sprzedawcy superbikemm, czy duży to ciężko stwierdzić. Ogólnie posiadają też fizycznie sklep rowerowy Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 6 Kwietnia 2024 Napisano 6 Kwietnia 2024 To napisz do sprzedawcy, że wygląda inaczej niż powinna. Jest napisane że to wersja OEM. Cytuj
TheJW Napisano 6 Kwietnia 2024 Napisano 6 Kwietnia 2024 Może nowsza lub starsza wersja. Producenci lubią sobie co sezon zmienić nadruki lub kolorystykę i mieć pretekst do podniesienia ceny. Często jest też tak, że komponenty w wersji OEM są nieco inne niż pudełkowe, np. trochę cięższe, prostsze w budowie, z innym malowaniem itp., wtedy zazwyczaj mają inne oznaczenie i nie są nawet wymieniane w katalogach producentów. Najprościej będzie faktycznie skontaktować się ze sprzedawcą lub po prostu zwrócić w razie wątpliwości co do oryginalności. Jak kupiona na Allegro, to można też otworzyć spór i tam oczekiwać wyjaśnień sprzedawcy pod ewentualnym nadzorem Allegro. Cytuj
HSM Napisano 6 Kwietnia 2024 Napisano 6 Kwietnia 2024 Możemy sobie dywagować o oemach i tym podobnych, ale jak dla mnie, sprawa jest w miarę prosta. @Daimos77 kupił kierownicę , która wygląda w miarę jak oryginał, choć ma pewne mankamenty wykończenia, w dodatku od sprzedawcy, który dziwnym trafem ma kilka tych kierownic na swoich aukcjach i tylko tę jedną, najtańszą za 199 zł oferuje bez rzeczywistych zdjęć (za to ze zdjęciem z katalogu, które przedstawia produkt inaczej wykończony), dopisując "magiczne" określenie oem, które ma chyba zamknąć usta kupującemu... Na pozostałych aukcjach sprzedający podkreśla wyraźnie zdjęciami, że kierownica jest niecięta, z grafiką turbineR, tylko tam już chce za nią 20 zł więcej... Natomiast jeżeli szukając w grafikach google na kilku pierwszych stronach trudno odszukać dokładnie taką wersję kierownicy - jak kupił Daimos77, a dodatkowo Race Face ma w swojej ofercie kierownice z napisem "turbine" - bez "R" o nieco innej szacie graficznej, ale nie są to modele 35 R, to nie ma co się doktoryzowac...po prostu Chińczykowi się omsknęło malowanie i wyszło jak wyszło... A oemy to nie są produkty udające wersje pudełkowe, tylko dokładnie te same produkty bez opakowań konsumenckich. Natomiast rzeczywiście taki Race Face może robić rzeczy poza swoim katalogiem dla producentów rowerów a nie konsumentów, tylko te produkty nie będą udawały modeli katalogowych... Na pewno nie będą oferowane z oznaczeniami modeli katalogowych, tylko właśnie z innymi, żeby nie wprowadzać w błąd. Jeżeli ktoś sprzedaje rzeczy uchodzące za oryginał, ale od tego oryginału się różniące, tłumacząc to trzema literkami OEM, to jest dla mnie równie wiarygodny, co sprzedawca oryginalnego oRolexa z hasłem replika... Zresztą @Daimos77 możesz wysłać maila do Race Face'a ze zdjęciem tej kierownicy i pytaniem o autentyczność. Ciekawe, co Ci odpowiedzą... https://www.raceface.com/blogs/suport/ensuring-authenticity 1 Cytuj
Daimos77 Napisano 6 Kwietnia 2024 Autor Napisano 6 Kwietnia 2024 @Krypto.Szosowiecpisałem ponad 24h temu, dzwoniłem zero kontaktu. Zresztą za pierwszym razem wysłał mi coś innego zamiast kierownicy. Wiadomo pomyłki się zdarzają ale ogolnie jakiś dziwny ten sprzedający. @HSM bardzo ciekawy post. Też szukałem na stronie producenta czy w ogóle wypuszczał taki model jak mój na rynek, ale nie znalazłem. Wysmarowałem już do nich maila i czekam na odpowiedź. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi