klejnotNilu Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) Cześć, próbuje zlokalizować pochodzenie stukania w rowerze. Stuk zawsze jest pod prawą nogą, przy mocnym wciskaniu pedala, dobrze zakładam że to suport? Kupować nowy czy można to jeszcze próbować rozebrać i poprawić? Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez klejnotNilu Cytuj
chudzinki Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 Pedał, suport, sztyca, rama... Jak pedałujesz na stojąco też? Cytuj
klejnotNilu Napisano 5 Kwietnia 2024 Autor Napisano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) @chudzinki tak, na stojąco też, także sztyce można chyba wykluczyć Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez klejnotNilu Cytuj
chudzinki Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 To ja bym zaczął od pedału. Zajrzeć, wytrzeć, przesmarować i wtedy suport. Chyba, że masz inny pedał na podmiankę 🙂. Cytuj
Maciek.B Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 Jeżeli pedał to zacząłbym od slrawdzenia, czy jest odpowiednio przykręcony do korby, a najlepiej to go wykręć i wkręć na smarze, jeżeli jest tam sucho. A po drodze jeszcze połączenie tylnego koła z ramą, hak przerzutki, a nawet obejma zamykacza podsiodłowego. Jeżeli między tymi elementami jest choćby ziarenko piasku to też może trzeszczeć, cykać, strzelać itp., a słychać będzie jakby z suportu. Suportu też nie można wykluczyć, ale jeżeli nie ma on najechane pare ładnych tys. km to może wystarczyć samo dokręcenie, bo miski za słabo przykręcone mogły się delikatnie poluzować. Cytuj
Impress Napisano 4 Maja 2024 Napisano 4 Maja 2024 Mam ten rower i też mi coś postukiwało. Rozkręciłem i przesmarowałem pedała ale okazało się że to stukał ten plastikowy odblask na pedale. Trzeba go solidnie wcisnąć (wchodzą dwa plastikowe bolce w korpus pedała). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi