Skocz do zawartości

[5000] MTB używany lub nowy. Jaki typ wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Szukam roweru na którym:

a) mogę pośmigać na leśnych trasach z pagórkowatym terenem (zjazdy, podjazdy).

b) mogę się wybrać na jakieś proste trasy w góry - żeby rower dał radę.

c) mogę przejechać po mieście jakieś niedługie trasy

Pytanie za jakim rodzajem się w ogóle rozglądać? XC czy trial?

Edytowane przez Ekba

Generalnie rower trailowy z założenia będzie miał trochę większy skok widelca, szersze i bardziej agresywne opony i powinien mieć droppera, choć w tańszych modelach nie jest to zasada. Z założenia taki rower będzie nieco cięższy od tzw. roweru XC. 

Obecnie jednak można znaleźć rowery XC z dropperami i trochę bardziej zjazdową geometria niż jeszcze kilka lat temu, więc chyba bardziej warto patrzeć na konkretne modele, a nie generalizować.

Np. Taki Marin Team Marin, niby XC, a ma i dropera w droższych wersjach i pozycję jak na trailowce.

Edytowane przez NerfMe

W dniu 4.04.2024 o 18:42, KrissDeValnor napisał:

trail na zjazdy

Z podjazdami może być gorzej ale to zależy już od warunków i roweru, np. w moim łatwo przednie koło podbić do góry na większym podjeździe (geometria); do tego kawał klocka - w dół idzie jak czołg, w górę - najczęściej idzie się obok ;) 

Chyba XC bardziej uniwersalny.

Edytowane przez spidelli

Bierz traila, xc ma być efektywny na 90min wyścigu a szlakowy wygodna pozycja na długie wycieczki. Xc do ścigania się nadaje nie do jazdy. A w teren najlepszy full. Terazmodne są downcountry, taki trail z mniejszym skokiem, też  będzie ok.

• 2 tygodnie później...

Poczytałem i chyba klaruje się że powinienem celować w coś pomiędzy trialem a XC. Teraz pytanie co to może być? W kilu wątkach widziałem ,że polecane było rowery ROSE. Czy pośród nich jest coś co wpasowałoby się w moje potrzeby?

Jeszcze co do samego typu roweru. Chciałby też przejechać po przysłowiowe bułki w sklepie czy ze znajomymi na ognisko za miasto z 20 km. Czy na takim rowerze pomiedzy XC a Trial bardzo się będę męczył na płaskim?

Jak się nie boisz marek wysyłkowych to jest akurat na promocji Grand Canyon 7, co prawda beznadziejny napęd, ale w tej cenie na ten moment nic lepszego nie ma:

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-7/3271.html?dwvar_3271_pv_rahmenfarbe=RD

Fajny uniwersalny rower.