Skocz do zawartości

[Napęd] 3x8 na 2x9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 😀

Chciałbym zrobić solidny upgrade osprzętu w moim rowerze.

Posiadam stary osprzęt 3x8 (korba: 44-32-22T, kaseta: 11-30T).

Pomyślałem, że przy okazji uszosowienia roweru przejdę na 2x9 i tu rodzi się problem.

Rower ma ciąg górny dla przedniej przerzutki, więc pozostają do wyboru przerzutki przednie z mtb do obsługi największej tarczy = 46T.

Problem polega na tym, że obecnie mam korbę FC-M371, która ma linię łańcucha = 50mm, a chciałbym kupić korbę 46-34T i tu padł wybór na model FC-RS200, która z kolei ma linię łańcucha = 43,5mm.

Jeśli chodzi o kasetę to wybór padł na CS-HG400 11-28T 9rz.

Jak to jest z tą linią łańcucha ?

Mam suport na kwadrat o długości 123mm.

Do korby FC-RS200 zalecają kwadrat o długości 110mm.

Manetki jakie bym dał to Acera M3000 2x9rz.

Czy przerzutka trekkingowa 2rz Acera FD-T3000-2-TS3, której linia łańcucha = 48,8mm obsłuży korbę FC-RS200, której linia łańcucha = 43,5mm ??

Czy łańcuch nie będzie przycierał o wózek przedniej przerzutki ?

Jest na to jakieś rozwiązanie ?

Korba szosowa się na pewno zmieści w ramie? Chodzi o dolne rurki tylnego widelca. Raz, że rozstaw ramion korb szosowych jest znacznie mniejszy niż mtb/trekingowych a dwa - miejsce na tak dużą zębatkę.

Jeśli chcesz nadal bawić się w kwadrat to możesz sobie wydłużyć linię łańcucha stosując odpowiednio dłuższą oś suportu.

Edytowane przez Dokumosa

3 minuty temu, Dokumosa napisał:

Korba szosowa się na pewno zmieści w ramie? Chodzi o dolne rurki tylnego widelca. Raz, że rozstaw ramion korb szosowych jest znacznie mniejszy niż mtb/trekingowych a dwa - miejsce na tak dużą zębatkę.

Jeśli chcesz nadal bawić się w kwadrat to możesz sobie wydłużyć linię łańcucha stosując odpowiednio dłuższą oś suportu.

Właśnie o tym samym pomyślałem i jeśli przyjmiemy, że zostanę przy szerszym kwadracie 123mm zamiast rekomendowanych 110mm i oba blaty korby będą w miejscu w którym w mojej korbie jest blat środkowy i górny to nie będzie problemu.

Natomiast gdybym poszedł w kwadrat 110mm to już tarczę nie wejdą i będą dotykać dolnych rurek tylnego trójkąta...

A ramiona korby będą uderzać w te rurki bez możliwości zrobienia 1 obrotu ;) i nie jest pewne, czy nawet zwiększenie tej dł. do 123 odpowiednio odsunie ów ramiona. Q-factor korby rs200 to 153mm (na osi 110mm), byle korba trekingowa ma 187mm.

Tylko zmieniając dł. osi też musisz wszystko wycyzelować żeby linia zgrała się z tą obsługiwaną przez przerzutkę. Większość przerzutek przednich nie ogarnia nawet 3mm odstępstwa od normy.

Edytowane przez Dokumosa

Napisano (edytowane)
8 minut temu, Dokumosa napisał:

A ramiona korby będą uderzać w te rurki bez możliwości zrobienia 1 obrotu ;) i nie jest pewne, czy nawet zwiększenie tej dł. do 123 odpowiednio odsunie ów ramiona. Q-factor korby rs200 to 153mm (na osi 110mm), byle korba trekingowa ma 187mm.

Tylko zmieniając dł. osi też musisz wszystko wycyzelować żeby linia zgrała się z tą obsługiwaną przez przerzutkę. Większość przerzutek przednich nie ogarnia nawet 3mm odstępstwa od normy.

Moja obecna ma Q-factor = 180,5mm

Dopiero co zmieżyłem suwmiarką i ramię korby jest oddalone od dolnej rury tylnego trójkąta o równe 19mm przy ramieniu długości 170mm.

Edytowane przez poprostuMarcin

Napisano (edytowane)
20 minut temu, Dokumosa napisał:

Więc możesz zmierzyć ile jeszcze masz miejsca między ramionami korby a ramą. Rs200 na osi 123 będzie miała ~163mm. No i jakiś min 5mm zapas z każdej str powinien być.

FC-RS200 ma Q-factor = 153,7mm

Moja korba FC-M371 ma Q-factor = 180,5mm

Z moich szybkich wyliczeń wyjdzie na moim suporcie =123mm Q-factor dla FC-RS200 dokładnie 166,7mm co daje zmniejszenie odległości ramion od ramy z 19mm do 12,1mm czyli w teorii powinno pasować :)

Dokumosa dzięki za naprowadzenie i szybką podpowiedź :) 

Edytowane przez poprostuMarcin