Skocz do zawartości

[1500zł] Używany TribanRc100 po liftingu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej stwierdziłem że zanim wydam pare k na gravela to sobie potestuje czy to dla mnie. Trafiłem na taką aukcje gdzie gość wymienił osprzęt na sore.

Czy za 1500zł (troche stargowałem) opłaca się kupić ten rower aby zapoznać się z gravelem?
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosa-gravel-triban-100-m-sora-2x9-CID767-IDX5M99.html

Myślę, że warto. Ja miałem Tribana 100 na oryginalnych kołach z wolnobiegiem, zmieniłem tylko korbę na 2-rzędową i miałem napęd 2x7. Tu masz Sorę 2x9 ze zmianą biegów w klamkomanetkach a nie na kierownicy jak było oryginalnie i nowe koła pod kasetę. Też miałem klocki hamulcowe wymienione na Ultegry ale  nie nastawiaj się, że będą to jakieś żylety. Generalnie jako grawel entry level jest o.k., jest naprawdę wygodny, przejeżdżałem nim po kilkadziesiąt kilometrów jednorazowo bez żadnych problemów. Ja w nim miałem semi-slicki Hutchinson Overide 35c, wejdą nawet 38c więc możesz wsadzić szersze niż są teraz tam zamontowane 32c, np. Hutchinson Overide 35c a nawet na Hutchinson Overide 38c lub Specialized Pathfinder 38c. Miałem na początku 32c ale były to strasznie ciężkie Schwalbe Marathon Plus ważące prawie kilogram, jak wymieniłem na Hutchinson Overide 35c ważące 350 gram to poczułem kolosalną różnicę. Zimą jeździłem na Schwalbe Smart Sam 35c bo semi-slicki były trochę za śliskie.

Myślę, że cena 1500 zł jest adekwatna, ja swojego, który nie był tak doinwestowany, wystawiłem za 1000 zł i sprzedałem jakiś miesiąc temu za 900 zł

• +1 pomógł 1

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czym jest gravel. Dla mnie? Rowerem z kierownicą typu baranek, do którego są zamontowane opony pozwalające na efektywne przemieszczanie się umiarkowanie trudnym terenie. 

Opony 32c jakie masz w tym tribanie zamontowane to się do mojej wyścigowej szosy zmieszczą 

Dorzucasz parę stów i możesz mieć coś normalnego https://www.olx.pl/d/oferta/rower-romet-aspre-1-gravel-rozmiar-m-CID767-IDZrNAO.html