Skocz do zawartości
  • 0

Opona 35mm na obręcz 15mm

Gość przemek

Pytanie

Gość przemek

Witam, wczoraj stałem się posiadaczem szosówki tribana 500, zakupiłem go z myślą na zmianę na bardziej gravelowy styl opony. I tu pojawia się problem bo budżet jest zdecydowanie mały, a jedyne opony gravelowe jakie znajduje z reguły zaczynają się od 35mm w górę. Jedna która wpadla mi najbardziej w oko to shwalbe allround 700x35c. Czytałem trochę na ten temat i z wielu źródeł wynika że 32mm to maks na koło o szerokości wewnątrz 15mm a takie mam zamontowane w tym rowerze. Czy faktycznie jak kupię ta oponę będzie jakiś problem z włożeniem jej bez wymiany koła? Na różnych forach wyczytałem że już na obręcze 17mm ludzie pakują bardzo szerokie opony i trochę nie rozumiem czemu ten sam problem wtedy nie występuje.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tu masz tabelkę:

szerokosc-obreczy-a-opona.jpg.ba517334b205483db2a6e4ac4c5dc2ec.jpg.27915cb9c2203407c4a3c8e9171ff2b2.jpg

Jak widać, dla wewnętrznej szerokości obręczy faktycznie max to 32 mm a dla 17 mm to już aż 50 mm.

A czy do tego Tribana w ogóle wejdzie opona 35 mm? Miałem Tribana 100 tam też jest chyba szerokość wewnętrzna obręczy 15 mm i jeździłem na oponach semi-slick 35c bez problemu ale tam pozwalały na to dość szerokie hamulce szczękowe Tektro i widełki, zwłaszcza tylne są często wąskie, nawet 38c by weszło

• 0
Gość przemek

Z tego co patrzyłem w każdym miejscu jest dużo luzu i nie powinno być z tym problemu, zamówiłem opony najwyżej będę musiał się ich pozbyć 

• 0
5 godzin temu, Gość przemek napisał:

Czytałem trochę na ten temat i z wielu źródeł wynika że 32mm to maks na koło o szerokości wewnątrz 15mm a takie mam zamontowane w tym rowerze.

Mam w crossie taką obręcz z tyłu:

image.png.9cc5e9e8a036550db7bc07c75d57e8e9.png

Bez problemu zakładam tam opony nawet 700x42 (Continental Cross Ride):

DSCF4475.thumb.JPG.72c18343cb7ac17d629498a7ab85314b.JPG

Edytowane przez marvelo

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...