szuwar_1978 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Chodzi mi po głowie wymiana m8000 na m8100. Mam napęd 2x11 kaseta m8000 11-40 manetka m8000 oraz korba slx 26-36. Będzie ta przerzutka poprawnie działa z napędem 11s? Obecnie wózek GS i taki też chcę zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Nie będzie, 8100 jest do 12s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuzuki Napisano 2 Kwietnia Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Kolega robił taką zamianę z m800 na m8100. Wymienić musiał korbę, kasetę, łańcuch, przerzutkę, manetkę do tego bębenek bo ten do 12s jest inny niż do 11 rzędowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 3 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia Ale ja nie chce zmieniać całego napędu... podoba mi się zmieniarka m8100 i chciałbym ją do napędu 2x11 m8000 w sumie to się zastanawiam dlaczego to mo nie działać? Za indeksację odpowiada manetka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 3 Kwietnia Tu nie chodzi o indeksację. M8100 jest przekonstruowana do obsługi większej zębatki, i wg. producenta min. zębatka to 51t https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-xt-m8100/RD-M8100-SGS.html Tak więc najprawdopodobniej nie pracowałaby poprawnie. Poza tym jest cięższa od m8000, więc wymiana bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Kwietnia Udostępnij Napisano 3 Kwietnia Ew. jest RD-M8120 (2x12), która powinna sobie dać radę ale żeby było idealnie lepiej iść w natywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuwar_1978 Napisano 3 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia No dobra przekonaliście mnie... zostaje przy mojej m8000. Miałem ochotę coś zmienić ale jak może być gorzej to odpuszczam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi