Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego raz jeszcze witam wszystkich serdecznie.

Rozglądam sie wstępnie za zakupem roweru górskiego  ( MTB ) , chciałbym prosić Was o ewentualna pomoc w wyborze podczas dokonywania wyboru zakupu.

Nie jestem zapalonym rowerzystą a tym bardziej profesjonalistą w tej dziedzinie sportów, dlatego liczę na Wasze podpowiedzi.

Poszukuję roweru do przejażdżek leśno , polno, asfaltowych ale bez szaleństw tylko weekendowe wypady podczas pobytu na działce. 

Mam 190cm wzrostu i ok 105kg wagi.

Pierwsze moje kroki skierowałem do Decathlonu, ponieważ tam też kilka lat temu zakupiłem rower z serii MTB dla syna (BTWIN- kojarzycie te jaskrawe modele 🙂 ? ) z czego do chwili obecnej jest on zadowolony, być może dlatego, iż nie jest zapalonym rowerzystą 🙂 

Właściwie w sklepie stacjonarnym coś tam wpadło mi w oko z serii  Rockrider np: ST 500

Jednak wchodząc na stronę online zauważyłem kilka modeli rowerów marki Orbea w dość zbiżonej ofercie cenowej lecz nie ma możliwości sprawdzenia ich w realu, gdyż dostępne są tylko online.

Stąd moje pytanie do Was na temat tej marki rowerów a konkretnie modeli z seriiOrbea MX lub Orbea Onna ? Czy to są modele godne uwagi ?

Wspomnę tylko iż mój wstępnie planowany budżet na ten cel to 3000pln 

Napisano (edytowane)

a cóż takiego wyjątkowego w tym napędzie mają te Focusy, że w przypadku moich preferencji użytkowania roweru i  jazdy, będzie to takie istotne ?

Edytowane przez ramirez44
Napisano (edytowane)

ok rozumiem. dziękuję za info.

ps. poza tym wspominany Whistler to chyba nie taki typowy MTB ,  ma nieco węższe opony?

czy w technologii zastosowanych hamulców to będzie takie istotne aby były hydrauliczne a nie np. tarczowe tradycyjne, czy to będzie takie wyczuwalne?

Edytowane przez ramirez44